Здраве

Всичко за пчелния мед

Jar with honey and fresh lavender flowers

Всичко за пчелния мед

Медът е нашият най-стар известен източник на захар. Използван е от човечеството още в египетските времена. Намирани са негови добре запазени образци още от тогава. Тази статия обяснява как се произвежда тази уникална храна, която е известно, че складирана правилно, има безкраен срок на годност. Ще обясним с какво този природен продукт е полезен и какви негови разновидности съществуват.

Какво всъщност представлява пчелният мед?

Пчелният мед е сладка, вискозна течна храна, произведена в медовите торбички на пчели от нектара на цветя. Ароматът и цветът се определят от растенията, от които се събира нектара. Той се превръща в сладката течност, която познаваме, чрез превръщане на основната част от захарта във фруктоза и глюкоза и чрез отстраняване на излишната влага. Тя се съхранява в кошера или гнездото в пчелна пита – двоен слой от еднакви шестоъгълни клетки, изградени от пчелен восък (отделян от пчелите-работници) и прополис (растителна смола, събирана от пчелите-работници). Медената пита се използва през зимата като храна за ларвите и другите членове на пчелното семейство. Обикновено пчеларите я продават като деликатес, а восъкът може да се извлича за различни цели.

Как се произвежда?

Пчелите са добре познати като трудолюбиви насекоми. В търсене на нектар, всяка пчела може да посети до 100 цвята по време на един полет. Пчелите изсмукват нектара чрез хоботчето си. Някои от тях имат специална “кошничка” за прашец на задните си крака. Когато пчелата посети едно цвете, прашецът остава полепнал по фините косъмчета на тялото ѝ. Тя пренася прашеца от едно цвете на друго. Така тя отнася този прашец в кошера като източник на храна за своята колония. Други пчели имат различни задачи, като например събиране на вода за охлаждане или извършване на останали многобройни дейности, необходими за нормалното функциониране на кошера. При отварянето на кошера пчеларят трябва да  използва специален пушач, за да се успокоят пчелите. Първо нектарът трябва да се превърне в мед. Пчелите-търсачки предават нектара на пчелите-работнички в кошера. Пчелите имат допълнителен меден стомах. В него нектарът се смила и изхвърля, докато се достигне желаното качество на вискозната течност. Пчелите работнички стимулират изпаряването на водата и добавят определени ензими. За да запазят пчелната пита, те я запечатват с пчелен восък. Прашецът не се превръща в течност. Вместо това той се пренася в долната част на кошера, в отводката. Пчелата майка всеки ден снася до 2 000 яйца и всяко яйце се поставя в собствена килийка. В една пчелна пита има до 5 000 клетки. За да събере готовия продукт, пчеларите първо трябва да премахнат пчелите от пчелната пита. След това те вземат излишните им зимни запаси. За да го извадим, трябва да премахнем восъчната обвивка. След като восъкът е изстърган от пчелната пита, питите се поставят в медосмукачка. С тях трябва да се борави изключително внимателно, за да не се повредят. Всяка пчелна пита съдържа до килограм и половина мед. 

Какви са ползите от консумацията му?

През вековете хората по цял свят продължават да го използват и консумират с различни цели, а последни проучвания и прегледи показват, че той може да бъде полезен за следното:

 • заздравяване на рани и изгаряния – проучване от 2017 г.  установява, че протеинът в него подпомага заздравяването на рани. Преглед на 26 проучвания върху сладката течност и лечението на рани показва, че той е много ефективен при заздравяване на изгаряния с частична дебелина и рани, които са инфектирани след операция. Конкретно продуктът, който се произвежда от манука, може да има много положителни приложения при лечението на изгаряния.;
 • предотвратяване на рефлукс – в преглед на въздействието му върху здравето от 2017 г. се посочва, че той може да подпомогне храносмилането, като по този начин може да намали възходящия поток на стомашната киселина и неразградена храна. 
 • облекчаване на симптомите на настинка и кашлица – проучване от 2012 г. установява, че медът е по-ефективен от плацебо за намаляване на детската кашлица през нощта. Две години по-късно друго проучване оценява дали разтвор от мед и мляко може да лекува остра кашлица при деца. Авторите стигат до заключението, че разтворът е поне толкова ефективен, колкото два други продукта, продавани без рецепта за тази цел.;
 • съдържа антиоксиданти – минимално преработените видове съдържат много важни биоактивни растителни съединения и антиоксиданти. По-тъмните сортове обикновено предлагат повече антиоксиданти от по-светлите. Антиоксидантите помагат за неутрализирането на реактивните кислородни съединения в организма, които могат да се натрупат в клетките и да причинят състояния като преждевременно стареене, диабет и сърдечни заболявания. ;
 • по-добър заместител на обикновената захар – що се отнася до управлението на кръвната захар, медът може да предложи някои предимства пред обикновената захар. Въпреки че той също повишава нивото на кръвната захар, съдържащите се в него антиоксиданти могат да помогнат за предпазване от метаболитен синдром и диабет. Изследователи са установили, че могат да се повишат нивата на адипонектин – хормон, който намалява възпалението и подобрява регулирането на кръвната захар. Съществуват и доказателства, че ежедневният прием на мед може да подобри нивата на кръвната захар на гладно при хора с диабет. Въпреки това, макар че може да е малко по-добър от рафинираната захар за хората с диабет, трябва да се консумира в умерени количества. Важно е също така да се знае, че някои производители разреждат продукта с обикновен сироп. Въпреки че фалшифицирането е незаконно в повечето страни, то остава широко разпространено.

Какви вещества съдържа пчелният мед?

Медът на практика е чиста захар, без мазнини и с незначителни количества протеини и фибри. Той съдържа малки количества от някои други хранителни вещества. Богат е и на растителни съединения, подпомагащи здравето, известни като полифеноли. Съдържа някои витамини и минерали, включително малки количества желязо, цинк и калий. Една супена лъжица или 20 грама съдържа:

Калории: 61

Мазнини: 0 g

Протеини: 0 g

Въглехидрати: 17 g

Фибри: 0 g

Видове пчелен мед

Медът може да бъде малко или много преработен. Преработеният преминава през допълнителни филтрации, които премахват голяма част от полезните вещества, и могат да съдържат добавени подсладители. Обикновено колкото по-малко обработен е, толкова по-добре. Това обаче също може да крие известни рискове, за това е важно да намерим надежден източник и производител. Съществуват много различни видове според това от какви растения е събиран нектара. Най-разпространените са следните:

 • Детелинов 
 • От горски цветя
 • От манука
 • Акациев 
 • Евкалиптов 
 • От магарешки бодил
 • От лавандула
 • От градински чай

Заключение

Медът има редица ползи, доказали се с времето, а вече и с научни проучвания. Той може да бъде добър заместител на захарта, която използваме днес, както и да ни помогне при настинка или леки изгаряния. Въпреки това, консумацията му трябва да се регулира и да се стараем да го комбинираме с други храни в нашата диета. Важно е да намерим качествен мед, който е преработен толкова, колкото да съдържа всички полезни вещества и свойства, които може да има. 

Източници

Honey

Everything you need to know about honey

Learn how honeybees produce honey and its harvesting process

Everything to know about the Health Benefits of Honey

All About Raw Honey: How Is It Different Than Regular Honey?

Тhe Ultimate Guide To Different Types of Honey

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0