Здраве

Всичко за стевията

Stevia rebaudiana

Всичко за стевията

Търсенето на по-здравословни алтернативи на захарта доведе до появата на различни натурални подсладители в света на диетите и здравословния начин на живот. Един такъв вид подсладител, който привлича голямо внимание и набира известна популярност, е стевията, получена от листата на растението Stevia rebaudiana. Известна със своята интензивна сладост без калоричната тежест на захарта, тя събужда интереса у хората, стремящи се да намалят приема на захар и да контролират теглото си. Освен с подслаждащото си действие, се свързва и с редица потенциални ползи за здравето. Въпреки това, както при всяка хранителна добавка, е важно да подхождате към стевията с разбиране на нейните предимства, ограничения и потенциални рискове. Опознавайки света на тази билка, ще се задълбочим в нейните положителни качества, потенциални недостатъци и съображения за оптималното ѝ включване в балансирания начин на живот.

Какво представлява стевията и за какво се използва?

Стевията е безкалоричен натурален подсладител, който се използва с цел намаляване на приема на добавени захари, като същевременно осигурява удоволствието от вкуса на нещо сладко. Подобно на другите некалорични подсладители, този от стевия е изключително сладък. Той е 200-350 пъти по-сладък от захарта и поради това са необходими само малки количества от него, за да се постигне тази сладост. Подсладителят може да се използва от производителите на хранителни продукти и напитки като съставка в тях (като диетични газирани напитки или сокове с ниско съдържание на захар, консервирани плодове, подправки, млечни продукти и сиропи). Тъй като е стабилен при високи температури, той намира приложение и в приготвянето на печени изделия.

За разлика от изкуствените подсладители, които се произвеждат в лаборатория, стевията произхожда от листа на растение. Но преди да стигне до трапезата ви или до храната ви, тя трябва да бъде обработена. Листата първо се набират, изсушават се и се накисват в гореща вода. След това течността се филтрира, за да се получи екстракт от интензивно сладките компоненти на листата, наречени стевиол гликозиди. След това той се смесва с различни добавки, за да се намали интензивната сладост и да може лесно да се добави в хранителни продукти.

Какви са ползите за здравето?

Като алтернатива на трапезната захар, употребата ѝ като подсладител носи потенциал за значителни ползи за здравословното ви състояние:

  • щадящ ефект при диабетици –  не повишава нивата на кръвната захар, което я прави добър избор за хора с диабет;
  • осигуряване на дентално здраве – за разлика от захарта не предизвиква кариеси, тъй като не подхранва вредните бактерии в устата;
  • намаляване на риска от затлъстяване – предлага начин за задоволяване на желанието за сладко без добавени калории и захар;
  • защита от рак на панкреаса – съдържа много стероли и антиоксидантни съединения, включително кемпферол, който, според проучвания, може да намали риска от рак на панкреаса с 23%;
  • регулиране на нивото на холестерола – изследвания върху животни показват, че стевията може да има положително въздействие върху липидния метаболизъм и нивата на холестерола, но са необходими допълнителни изследвания, щом се отнася до човешкия организъм.

Може ли стевията да допринесе за отслабване или поддържане на здравословно тегло?

Все още няма категоричен отговор дали това вещество може да помогне да се отървете от излишните килограми. На теория би трябвало, в случай че консумирате нулевокалорична захар вместо традиционна. Но човешкият организъм е сложен и изследванията все още не са потвърдили, че безкалоричните подсладители, включително стевията, могат да ви помогнат да отслабнете.

Според проведено проучване участниците изпиват напитка, подсладена със захар или стевия, след което обядват един час по-късно. Групата, изпила нулевокалоричната напитка, е изяла по-голямо количество храна на обяд в сравнение с тази, консумирала напитката със захар.

Какво означава това? Енергията, „спестена“ от заместването на захарта с нехранителни подсладители, бива напълно компенсирана при следващите хранения, следователно не е установена разлика в общия дневен енергиен прием между подложените на експеримента групи.

Въпреки това не можем да бъдем категорични в извода си, затова е препоръчително да се консултирате с вашия личен лекар или медицинско лице, което да ви даде индивидуални насоки спрямо приема ви на веществото, както и да сподели професионално мнение по въпроса дали имате необходимост от него.

Има ли негативни ефекти?

Според Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки допустимият дневен прием на стевиолови еквиваленти е 4 милиграма (mg) на всеки килограм телесно тегло. Това се равнява на около 12 mg екстракти от стевия на килограм телесно тегло на ден.Когато се използва като подсладител или за овкусяване на храни, експертите не смятат, че високопречистената стевия причинява нежелани странични ефекти. Макар че през последните десетилетия няколко проучвания са установили потенциални странични ефекти на веществото, повечето от тях са проведени с лабораторни животни и много от тях са опровергани. Потенциалните странични ефекти, свързани с консумацията на подсладителя, включват:

  • увреждане на бъбреците – стевията се счита за диуретик, което означава, че увеличава скоростта, с която тялото изхвърля водата и електролитите от организма с урината. Тъй като бъбреците са отговорни за филтрирането и създаването на урина, експертите първоначално установяват, че продължителната консумация на веществото може да увреди органа. По-нови проучвания обаче стигнаха до заключението, че билката може да помогне за предотвратяване на увреждането на бъбреците. Клинично проучване от 2018 г. на участници с хронично бъбречно заболяване установи, че добавките със стевия намаляват креатинина, пикочната киселина, кръвната захар и микроалбумина;
  • стомашно-чревни проблеми – някои продукти съдържат добавени захарни алкохоли, които могат да предизвикат неприятни симптоми, когато се консумират в големи количества. Симптомите на свръхчувствителност към захарни алкохоли включват гадене, повръщане, лошо храносмилане, спазми, подуване на корема;
  • ниско кръвно налягане – известно е, че веществото действа като съдоразширяващо средство, което кара кръвоносните съдове да се разширяват и понижава общото кръвно налягане, но няма доказателства, че го понижава до опасни нива. Ако страдате от хронично ниско кръвно налягане или приемате лекарства за понижаването му, желателно е да се консултирате с лекар, преди да добавите билката към диетата си;
  • репродуктивни и хормонални ефекти – изследвания върху животни сочат потенциални ефекти върху репродуктивността и фертилността, но тези резултати не са потвърдени при хора. Като предпазна мярка, хората, които се притесняват от репродуктивни или хормонални последици, може да ограничат приема на подсладителя.

Заключение

Стевията е обещаваща естествена алтернатива на традиционната захар и изкуствените подсладители, която предлага множество потенциални ползи за здравето. Препоръчително е да подхождате умерено към употребата ѝ и да се консултирате със здравен специалист, особено ако имате специфични здравословни проблеми или приемате лекарства. Като вариант, който съчетава сладост и потенциални ползи за здравето, този натурален подсладител предлага ценен избор в стремежа към балансирано хранене и цялостно благосъстояние. Изборът на храни и напитки, подсладени с нискокалорични и безкалорични подсладители, е един от начините да се намали консумацията на добавени захари и да се контролират калориите – важни компоненти за поддържане на здравето и намаляване на риска от заболявания.

Източници: 

Stevia: Benefits, Side Effects, and More

Stevia: Health benefits, facts, and safety

Everything You Need to Know About Stevia Sweeteners

 Stevia side effects: What you need to know

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0