Тренировки

Тренировка за отслабване

Women asia exercise to lose weight, Women who wear sportswear and exercise for diet. Workout concept. fitness, diet, gym, exercise, lifestyle and healthy concept.

Тренировка за отслабване

Какво е тренировка за отслабване?

Да бъдеш с наднормено тегло е не само некомфортно, но може значително да навреди на здравето ни. Затлъстяването може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет, инсулт и дори някои видове рак. Най-важният фактор при свалянето на килограми е да приемате по-малко калории отколкото изгаряте т.е. да бъдете в калориен дефицит. Тук може да проверите от колко калории трябва да приемате на ден, за да свалите определени килограми. ᐉ Калориен Калкулатор • Колко калории на ден? | BAV.BG

Другият начин за изгаряне на допълнителни калории през деня е да спортувате. Комбинирането на упражнения със здравословна диета е по-ефективен начин за отслабване, от това да разчитате само на ограничаването на калориите. Тренирането може да подобри метаболизма ви или колко калории изгаряте на ден. Може също така да ви помогне да поддържате и увеличавате чистата телесна маса, което също помага да увеличите броя на калориите, които изгаряте всеки ден.

Какви са ползите от тренировката за отслабване?

Трудно е да се пренебрегнат ползите за здравето от редовните упражнения и физическа активност. Всеки има полза от тях , независимо от възрастта, пола или физическите способности. Загубата на излишните килограми е само една от многото ползи, които ще получите благодарение на редовната активност.

 • Упражненията могат да предотвратят или дори да обърнат ефектите от определени заболявания.
 • Те понижава кръвното налягане и холестерола, което може да предотврати сърдечен удар. Освен това, ако спортувате, намалявате риска от развитие на някои видове рак като рак на дебелото черво и рак на гърдата
 • Известно е също, че спортът допринася за чувството на увереност и благополучие, като по този начин намалят нивата на тревожност и депресия.
 • Редовната физическа активност може да подобри мускулната ви сила и да увеличи издръжливостта ви
 • Спортуването може да ви помогне да заспивате по-бързо, да спите по-добре и по-дълбоко. Все пак е важно да не се натоварвате твърде близо до времето за лягане, защото това може да доведе до излишен стрес върху организма и неспокоен сън. 
 • Редовната физическа активност може да подобри енергийните нива и да увеличи увереността ви, което може да подобри сексуалния ви живот. Редовната физическа активност може да увеличи възбудата при жените. И мъжете, които спортуват редовно, са по-малко склонни да имат проблеми с еректилна дисфункция, отколкото мъжете, които не спортуват.

Как да извършваме упражненията за отслабване правилно и да предотвратим контузии?

Редовните упражнения са полезни за вашето тяло и безопасни за повечето хора. Въпреки това, при всякакъв вид дейност, има шанс да се контузите. Нараняванията при тренировките могат да варират от разтежения и навяхвания до болки в гърба. Едни от най-важните стъпки, които трябва да спазвате, за да избегнете наранявания, са следните:

 • Загряването преди и след тренировка

Всяка brpr’eiud активност за отслабване трябва да започне със загрявка и да завърши така. Това е от съществено значение, тъй като загрявката в началото помага на тялото ви да се подготви за упражнения и постепенно увеличава сърдечния ритъм. Освен това тя активира кръвообращението, разтяга и загрява мускулите, което е ключово за една пълноценна тренировка. От своя страна, разтягането предотвратява мускулна треска и възвръща нормалния сърдечен ритъм.

 • Започнете бавно

Когато започвате нова тренировъчна програма или рутинни упражнения, започнете бавно, след което постепенно увеличавайте продължителността, интензивността и честотата на упражненията.

 • Слушайте тялото си

Философията „без болка няма победа“ може да ви изиграе лоша шега. Можете да влезете във форма без да изпитвате болка. Не се напрягайте до болка, а ако почувствате, спрете тренировката си и починете за един ден.

 • Почивайте си

Вземете 1 до 2 почивни дни в седмицата. Дните за почивка дават шанс на тялото ви да се възстанови от натоварване. Това може да помогне за предотвратяване на наранявания.

Тренировка за отслабване във фитнес

Упражненията във фитнес, или още наречени силови, имат за цел увеличаване на мускулната маса, което от своя страна повишава метаболизма, създава нови мускулни влакна и увеличава обема на вече същуствуващите, а мускулите са жива тъкан и горят калории, което реално помага за калорийния дифицит. 

Нормалните хора горят не повече от 200 калории по време на една силова тренировка във фитнеса. Най-много калории ще изгорите с дългото кардио, с равномерно темпо, но и двата вида тренировки са важни и е добре да има баланс. 

Грешки, които  допускаме, когато  правим упражнения за отслабване

Както вече казахме, редовните упражнения са едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. Те укрепват вашите мускули и кости, подобряват вашето сърдечно-съдово здраве, намаляват стреса, подобряват паметта и ви помагат да спите по-добре, наред с други предимства. Въпреки това, просто тренировката е недостатъчна. Науката за упражнения не е ракетна наука, но все пак е наука и много хора от незнание допускат немаловажни грешки. 

Изключително важно е да тренирате правилно, за да извлечете всички ползи за здравето. Ето най-често срещаните грешки, които може да влошат вашата физическа форма и да попречат на отслабването:

 • Избягване на упражнения

Сърдечно-съдовите (аеробни) упражнения, силовите тренировки и разтягането, всички те са част от добрата фитнес рутина. Всички те поддържат тялото ви здраво и във форма и всеки от тези три елемента има своите ползи за свалянето на килограми. Можете да правите кръгова тренировка от 5-10 минути кардио с кратки интервали от силови упражнения. След това, за да поддържате ставите си здрави и тялото си неподатливо на наранявания, завършвайте с 10-15 минути разтягане.

 • Повтарящи се упражнения

Когато се опитвате да свалите килограми, добра идея е да се занимавате с някаква форма на физическа активност всеки ден. Не е добра идея обаче да продължавате да правите същия режим на тренировка, интензивност или продължителност всеки ден за дълъг период от време, защото тялото ви се приспособява към ежедневното натоварване. Създайте си график, който включва различни дейности, по-високи нива на интензивност и продължителност на сесиите.

 • Прекомерни тренировки

Проучванията показват, че прекомерните упражнения са неустойчиви в дългосрочен план за повечето хора и могат да доведат до стрес. Освен това може да повлияят отрицателно на ендокринните хормони, които помагат за регулиране на функциите в тялото ви и те със сигурност няма да доведат до бързо отслабване, както повечето хора си мислят. Да се опитвате да принудите тялото си да изгаря повече калории чрез прекалено много упражнения не е нито ефективно, нито здравословно.

Заключение

Упражненията са важни за цялостното здраве и различните видове упражнения могат да предложат различни предимства, когато става въпрос за загуба на тегло. Но не забравяйте, че с цел устойчива загуба на тегло най-важно е да бъдете в калориен дефицит и да се храните предимно с непреработени храни, а когато постигнете желаните резултати да не се връщате към стария нездравословен начин на живот. 

Източници

Exercise: 7 benefits of regular physical activity – Mayo Clinic

Exercise and Weight Loss: Importance, Benefits & Examples

15 Common Mistakes When Trying to Lose Weight

0