Здраве

Даряване на кръв: ползи

Blood donation. Blood donor woman in yellow T-shirt with patch bandage after giving blood on a blue background. World blood donor day and save life concept.

Даряване на кръв: ползи

Основи на даряването на кръв

Даряването на кръв е една от най-човешките и достойни постъпки, която спасява човешки животи. Хората, които избират да извършат това дело са супергероите, които се крият зад облика на обикновени хора. Болниците имат постоянна необходимост от даряване на кръв. Хора, които са претърпели тежки травми, майки, които имат проблемно раждане, деца болни от анемия и хора, които се борят с рака се нуждаят от кръвопреливане, което често е онова, което ги спасява. 

Кръвта има своя “срок на годност”. Тя може да се съхранява за определен период от време, след което е неподходяща за преливане, което води и до постоянната ѝ необходимост в болниците. Също така има кръвни групи, които се срещат рядко, а може за определен човек точно те да са необходими и именно заради това винаги трябва да са налични. Именно заради това даряването на кръв е от ключово значение.

Самият процес  е изключително безопасен и не отнема много време. Преди това, разбира се, е задължително да се направят изследвания, за да бъде сигурно, че донорът не страда от заболявания, които може да предаде (напр. инфекции, ХИВ, хепатит). След като е потвърдено, че е здрав, то той може да премине към самото даряване, при което в подходяща вена се забива игла и се вземат около 450-500 мл от кръвта в тялото (това е под 10% от цялото количество). Това количество се възстановява за 36 часа. Препоръчва се след даряване човек да пие повече течности, да хапне нещо и да си почива, за да се възстанови. Важно е и да сте наясно през колко време можете да дарявате.

За тези, които се питат дали боли, то отговорът е, че ще усетите забиването на иглата във вената си, но като цяло процесът е безболезнен и ако усетите болка или дискомфорт, то веднага сигнализирайте на медицинското лице.

Изключително важно е всеки човек да знае своята кръвна група и на хора с кои кръвни групи може да помогне.

Съществуват 8 такива: 0 положителна, 0 отрицателна, А положителна, А отрицателна, В положителна, В отрицателна, АВ положителна и АВ отрицателна.

Най-често се среща 0 положителна група, а най-рядко – АВ отрицателна.

Кръвните групи могат да даряват на останалите както следва:

 • 0+    – 0+, А+, В+, АВ+
 • 0-     – 0+, 0-, А+, А-, В+, В-, АВ+, АВ-
 • А+    – А+, АВ+
 • А-     – А+, А-, АВ+, АВ-
 • В+    – В+, АВ+
 • В-      В+, В-, АВ+, АВ-
 • АВ+  – АВ+
 • АВ-  – АВ+, АВ-

Какви са ползите от даряването на кръв?

Освен на човек в нужда, кръводаряването е полезно и за дарителя. Ето и някои много важни ползи: 

 • Откриване на потенциални здравословни проблеми – Когато искате да извършите кръводаряване, както вече споменахме е необходимо на първо място да ви бъдат направени основни изследвания, които да потвърдят, че сте здрави и годни да дарите. Чрез изследванията може да се открият потенциални заболявания или отклонения, които са останали незабелязани от вас. По този начин те могат да бъдат овладени навреме. Чрез тези изследвания можете и да проверите дали сърцето ви функционира правилно. Най-големият плюс е, че е напълно безплатно.
 • Намаляване на високите нива на желязо – Има хора, които произвеждат повече кръв отколкото е необходимо и по този начин нивата на желязо в нея се повишават. Това състояние е характерно за наследствена болест, която се нарича хемохроматоза. Много хора дори не предполагат, че я имат, но е необходимо част от тази излишна кръв да бъде премахната от тялото им, за да се предотврати натрупването на желязо. Вместо да се изхвърли, тя може да се използва за даряване и да помогне на хора, които имат понижени нива на желязо.
 • Намаляване на риска от сърдечни заболявания – Редовното кръводаряване намалява рисковете от високо кръвно налягане, сърдечен удар и други сърдечни заболявания. Това се дължи на нивата на хемоглобин и желязо в тялото, които могат да доведат до тези заболявания. Чрез даряването, тези нива се понижават. Доказано е, че рисковете от сърдечен удар могат да се понижат с 88%.
 • Намаляване на рисковете от рак – друга полза е, че по този начин е по-малко вероятно да се разболеете от рак. Това се дължи отнова на нивата на желязо в кръвта. Проучвания доказват, че при по-високи нива на желязо е по-вероятно човек да бъде изложен на риск от рак. Още повече, че много често хората губят борбата с рака, защото се диагностицирани с него твърде късно, но при при изследванията, които се правят преди даряването е много по-вероятно да се установят подобни рискове в ранен етап.
 • Полезно е за черния дроб – В последните години има изразена тенденция на увеличаване на чернодробните заболявания, някои които отново се дължат на желязото. При всички условия обаче, сигурен начин за предпазване от заболявания като хепатит С и др., е именно чрез това действие.
 • Помага на психичното здраве – Когато помага, човек се чувства по-щастлив и част от семейството. Удоволствието, което човек получава от това, че е спасил живот намалява от своя страна негативните емоции, като самота и депресия и същевременно повишава шансовете за по-дълъг живот. Да направиш нещо добро и да излезеш от зоната си на комфорт прави хората горди от постъпката си и по-мотивирани и позитивни.

В определени случаи, даряването на кръв се извършва и срещу заплащено, така че можете да направите едно добро дело и да ви бъде платено за него.

Колко често можем да даряваме кръв?

Има четири вида кръвни продукта, които можете да дарите: цялата кръв, еритроцитен концентрат, кръвна плазма или тромбоцитен концентрат. 

Последните три са част от първото. Чрез специален начин еритроцитите, тромбоцитите и кръвната плазма могат да се извлекат от кръвта, а останалата част да се върне обратно в тялото.  

Интервалът между посещенията ви в клиниката варира в зависимост какво искате да дарите. 

Най-често хората даряват цялата кръв като това може да се прави в интервал от 56 дни.

Еритроцитен концентрат се дарява в интервал от 112 дни, защото се възстановява най-трудно. 

Тромбоцитите могат да се даряват на всеки 7 дни.

Кръвната плазма може да се дари отново 28 дни след последния път. 

Обикновено в клиниката е вероятно да ви уведомят кога отново ще можете да дарите. 

Има ли странични ефекти от даряването на кръв?

Това е един изключително безопасен процес. Странични ефекти почти няма или често отшумяват бързо. Някои от тях са:

 • Умора и световъртеж – получава се най-често, но отминава бързо. Препоръчва се да се пият течности и да се приеме храна. 15-минутна почивка обикновено действа добре. Ако симптомите продължават е добре да се уведоми медицинско лице.
 • Кървене – след като процедурата е приключила, медицинското лице ще премахне иглата от вената и ще постави лепенка и бинт, които трябва да спрат кървенето. Трябва да стоите с лепенката и бинта за около 4-5 часа. Ако кървенето все пак продължава, притиснете мястото и вдигнете ръката си към сърцето за няколко минути. Ако това не помогне се свържете с лекар.
 • Болка – Макар процесът да е безболезнен е възможно да чувствате болка при поставяне на иглата във вената и след изваждането ѝ, особено ако имате друга синина или рана около мястото. В такъв случай, за да избегнете дискомфорта може да вземете болкоуспокоително лекарство.
 • Получаване на синина – Много често срещано е получаването на синина на мястото, където е била забодена иглата скоро след даряването. Обикновено кръводарителите забелязват синина в жълто до синьо или лилаво. Това не е повод за тревога. Можете да поставите студен компрес за известно време.
 • Физическа отпадналост – често хората изпитват физическа отпадналост, особено в ръката, с която са дарявали. Препоръчва се почивка и избягване на физически натоварвяния или дейности около 5 часа след кръводаряването.
 • Припадък – рядък, но потенциален е рискът от припадък в резултат на умора, световъртеж и отпадналост. Човекът трябва да си почива и по възможност да се уведоми медицинско лице.

Съществува минимален риск, който клиниките и болниците трябва да свеждат до нула и това е използването на нестерилизирани игли, което може да доведе до заразяване на кръвта със заболявания като ХИВ, сифилис и др., но шансовете това да се случи са наистина минимални и все пак бъдете предпазливи.

При други странични ефекти или неотминаващи такива задължително трябва да се уведоми лекар. 

Кой може да дарява кръв?

Разбира се, не всеки може да извърши това действие. Именно за това задължително се правят изследвания, за да се установи дали човекът е здрав и подходящ за да извърши кръводаряването. Освен изследванията, има и други критерии, на които трябва да се обърне внимание, а те са:

 • Години – всеки български гражданин между 18 и 65 години има право да дарява.
 • Кръвно налягане – всеки, чиято горна граница на кръвно налягане е под 180, а долна – под 100, може да дарява. Медикаменти за високо кръвно не са проблем.
 • Пиърсинги – трябва да са изминали поне 3 месеца от направата на пиърсинга, за да има право човекът да бъде донор. Понякога се съветва да измине поне година.
 • Настинки и грипни заболявания – при настинки и грипове е добре да се изчака да отшумят и в никакъв случай не се извършва даряване, ако се приемат антибиотици.
 • Диабет – кръводарители могат да станат хора с диабет, но само ако той е овладян, независимо дали се приемат лекарства.
 • Диети – препоръчително е 1 час преди процедурата да се приеме някаква храна и да се пият много течности.
 • Мъже, които са установявали полов контакт с други мъже – на тях не се разрешава да даряват, защото попадат в групата на хората, които имат по-висок шанс от заразяване с ХИВ, хепатит В и други инфекции.
 • Татуировки – при тях важи същото като при пиърсинга. Трябва да са изминали поне 3 месеца но най-сигурно е да е изминала година.
 • Тегло – в България, условието за тегло е, че човек трябва да тежи поне 50 кг.
 • Риск от заболявания – хора, които имат високи рискове от заболявания като ХИВ, хепатит В, полови заболявания и др., не се препоръчва да извършват това действие.
 • Влияние на алкохол, цигари и наркотици – не трябва да даряват хора, които: са консумирали алкохол през последните 24 часа, са приели никотин няколко часа преди даряването (препоръчва се да на пушачите да се въздържат и няколко часа след даряването, защото никотинът повишава кръвното налягане), на хора, които някога през живота си са инжектирали забранени субстанции в тялото си е абсолютно забранено да бъдат донори през целия си живот.  

Има ли разлики в даряването на кръв между двата пола?

И двата пола могат да даряват и са насърчавани да го правят, но има някои разлики и фактори, които различават жените от мъжете донори.  Например:

 • Бременност – жени, които са преминали през бременност трябва да изчакат поне 6 месеца след раждането на бебето.
 • Нива на желязо – мъжете имат повече желязо в кръвта, отколкото жените, което кара специалистите да ги насърчават повече да даряват.
 • Интервал между даряванията – за мъжете той е 12 седмици, а за жените е 16.
 • Ръст и тегло –  жени, които са под 20 години и са по-ниски от 168 см и тежат по-малко от 65 кг, трябва да се консултират с лекар дали тялото им има достатъчно кръв, която могат да дарят.

Заключение

Това е най-големият и най-полезен дар, който почти всеки от нас е способен да направи и да спаси човешки живот. Напълно безопасно е и има много ползи за всички. Животът е най-ценното нещо, което ни е дадено, а да помогнеш на някого да се върне към него е най-благородното дело.

Източници

Blood types – NHS Blood Donation

6 Surprising Health Benefits of Donating Blood | Rasmussen University

Benefits of Donating Blood: Side Effects, Advantages, and More

The Surprising Benefits of Donating Blood

How Often Can You Donate Blood? What to Know About Giving Blood

What Are the Disadvantages of Donating Blood?

Who Can Donate Blood? | Patient Education | UCSF Benioff Children’s Hospitals

Blood products: Blood donation

Who can give blood – NHS Blood Donation

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0