Здраве

Пчелен Прашец: Ползи и Прием

Bee pollen

Пчелен Прашец: Ползи и Прием

Какво представлява пчелният прашец? 

Говорейки все по-често за т.нар. “суперхрани”, пчелният прашец е продукт, който набира все повече и повече популярност, като за него се твърди, че помага при множество здравословни проблеми и състояния и дори, че помага при лечение от рак.

Той представлява смес от цветен прашец, нектар, ензими, восък и пчелни секрети. 

Нещо, което пчелите правят от векове е да събират полена от растенията, като го поставят в малки “кошнички” на краката си и го пренасят в кошера, където го използват като харна за малките си. Често обаче, носейки го към кошера, пчелите изпускат част от полена и той попада на място извън него, където пчеларите го събират, изсушават и продават под формата на гранули (най-често) или на таблетки.

Този продукт е любопитен и  заради своя състав. В него се съдържат минерали, витамини, захари, липиди, аминокиселини и над 250 други биоелементи, които имат много ползи за човешкия организъм. 

Германското министерство но здравеопазването дори го признава като лекарство.

Разбира се, качеството и съставът му зависят от какви растения пчелите събират прашеца, почвата, в която се развиват растенията и климата, но при всички условия множество изследвания доказват изключителното му физиологично действие.

Какви са ползите от консумацията на пчелен прашец?

Известни са много ползи от консумацията на пчелния продукт. Някои от тях са:

  • Впечатляващ състав от над 250 активни вещества – както споменахме по-горе, нещото, което истински впечатлява при продукта е неговият състав и това води до много от неговите ползи.

Пчелният прашец съдържа над 250 микронутриента като протеини, въглехидрати, мастни киселини, липиди, витамини, минерали, антиоксиданти и ензими.

Погледнато в проценти, съдържанието на гранулите включва следното:

Последната категория включва останалите вещества като витамини, минерали, антибиотици и антиоксиданти.

Съставът зависи от растенията, условията и сезона, както вече споменахме. Например пчелният прашец събран през пролетта и този през лятото се различават в състава на своите амино киселини.

  • Високо съдържание на антиоксиданти – вече разбрахме, че благодарение на труда на пчелите получаваме продукт, който съдържа много полезни вещества и едни от тях са антиоксидантите, които изиграват важна роля в предпазването на човешкото тяло от свободните радикали, хронични заболявания и рак, което е една от много важните ползи на продукта.

Някои от антиоксидантите, които се съдържат в пчелния продукт са флавоноидите, каротеноидите и други.

Антиоксидантите намаляват възпаленията и се борят с опасните бактерии и клетки, които причиняват заболявания.

Дали продуктът, който сте закупили би ви помогнал е отново много зависещо от външните фактори, при които е бил събран. Четете етикетите и питайте, за да сте сигурни в състава.

  • Намалява рисковете от сърдечни заболявания – сърдечните заболявания са едни от най-често срещаните заболявания в наши дни. Причината за тези заболявания е най-вече високото съдържание на холестерол и липиди в кръвта. 

Интересно е, че пчелният прашец може да намали рисковете от такива болести.

Неговата полза се изразява в това, че намалява съдържанието на холестерола в кръвта и същевременно пречи на липидите да се окисляват, което намалява рисковете от сърдечни заболявания.

  • Повишава ефективността на черния дроб и го предпазва от токсични вещества – черният дроб е органът, който прочиства тялото от токсините, които попадат в него.

Направени са някои експерименти върху животни, които показват, че веществото има детоксикиращо действие и подпомага тази функция на органа.

Доказана друга полза е, че продуктът защитава черния дроб от токсичните вещества и начинът, по който реагира към тях.

  • Съдържа вещества с противовъзпалително действие – това, за което се използва осново полезното вещество е против различни възпаления. 

Добре позната е ползата от неговото противовъзпалително действие, като той спира биологичното произвеждане на противовъзпалителни хормони.

Този ефект се дължи отново на изключително богатото съдържание на различни вещества в продукта, като един от тях, който ни помага тук е антиоксидантът кверцетин.

  • Подсилва имунната система – Това е и продукт, който ще подсили вашата имунна система, ще превентира разболявания и нежелани реакции във вашия организъм.

Учените откриват, че той облекчава и множество алергии, като се бори с клетките, заради които човек получава алергична реакция, което е важна полза за хората, които страдат от алергии.

Друг доказан факт е, че се бори с микробите в организма, включително Ешерихия коли и Салмонела.

  • Помага при рани и превентира инфекции – заради антиоксидантното и противовъзпалително действие, продуктът помага на раните да зараснат по-бързо.

Направен е експеримент, който доказва, че използването на му при изгаряне води до значително подобряване на състоянието на кожата много скоро, има по-бърз ефект дори и от някои лекарства.

Важно е да се отбележи, че заради свойството си да се бори с микробите, превентира тялото от инфекции при рани.

  • Прави симптомите на менопауза по-поносими – менопаузата е период, в който жените изпитват изключително неприятни симптоми като промяна на настроението, топли и студени вълни, безсънни нощи и т.н.

Оказва се, че продуктът може да помогне и при този проблем. Той намалява честотата и облекчава симптомите на менопаузата.

Проучване показва, че 70% от жените, които приемат от него докато са в менопауза изпитват много по-рядко изброените симптоми или значително по-поносимо, а при некои те дори изчазват, което доказва неговата полза и в това отношение.

  • Потенциално помага при рак – направени са някои изследвания, които показват, че веществото се бори с раковите клетки като потиска растежа и разпространението им и предизвиква техният край, като това е доказано за раковите клетки при рак на простата и при левкемия.

Поленът, който пчелите са събрали от бяла върба или лавдан може да има антиестрогенно действие и да намали рисковете от рак на гърдата или на простата.

  • Достъпен е и лесно може да се добави към вашата диета – Това е продукт, който можете да закупите от аптека, или от местният пчелар.

Той лесно може да стане част от вашето меню (вижте рецептите, които предлагаме по-долу) или да бъде смесен с други храни като киселото мляко, смутита и др.

Разбира се, това не са единствените ползи от него. Той е приятел и на атлетите, като помага при тяхното представяне. Помага и при астма и стмашни проблеми. Има антибиотично действие и действа като антидепресант. При хроничен алкохолизъм, продуктът може да има благоприятно действие. Има полза и при отслабване.

Каква е правилната консумация на пчелен прашец?

Продуктът няма универсална дозировка, но специалистите най-чест препоръчват:

Възрастни:

  •  3-5 супени лъжици на ден/20-40 грама

Деца:

  • 1-2 супени лъжици на ден/10-15 грама

Приемът е 3 пъти на ден преди ядене. Може да се смесва с други храни и да се използва в рецепти (за нашите предложения можете да прочетете по-долу). Смесен с храна, може се приема по 1 супена лъжица отново три пъти на ден.

Внимание: Поради недостатъчни изследвания не се препоръчва деца под 1 година да приемат от продукта, както и бременни жени и кърмачки.

bee pollen and spoon

Колко дълго може да се приема пчелен прашец?

Препоръчително е да не се приема постоянно без почивка. Документирани са случаи на хора, които получават алергия след прекалено продължителен прием на пчелен прашец. 

Той може да се приема от 1 до 3 месеца, но  да се повтори от 2 до 4 пъти в годината, като най-благоприятни са периодите между зима и пролет и между лято и есен.

Някои специалисти препоръчват почивка  30 дни след всекидневна консумация.

Има ли вреди от приема на пчелен прашец?

Макар да има множество ползи, той има и недостатъци, които трябва да се вземат под сериозно внимание, преди използването му.

Основното притеснение идва от факта, че повечето експерименти и изследвания са направени върху животни и твърде малко върху хора, което води до несигурност за неговата безопасност. 

Още повече, прашецът има и някои странични ефекти като:

  • Алергични реакции 
  • Фототоксични реакции
  • Бъбречна недостатъчност
  • Реакции с някои лекарства (варфарин)
  • Сърбеж
  • Треска 
  • Подуване на език, устни, лице
  • Затруднено дишане
  • Астматични симптоми
  • Аритмия 
  • Замаяност 
  • Припадане 
  • Гадене
  • Повръщане
  • Чувство на слабост 
  • Прекомерно изпотяване

Препоръчително е бременни жени да не приемат от продукта, като е възможно да увреди плода.

Не приемайте пчелен прашец, преди да се консултирате с лекар.

Рецепти с пчелен прашец

Какъв по-добър и по-вкусен начин да си набавите пчелен прашец от няколко вкусни рецепти. А ето и нашите предложения за 3 рецепти, с които да подобрите диетата си и да си оближете пръстите:

СМУТИ В КУПА С БАНАНИ, БОРОВИНКИ И КОКОСОВО МЛЯКО

Необходими продукти:

  • 1 замразен банан
  • ½  чаша змразени боровинки
  • 2 с.л. пълномаслена кокосова сметана
  • 2 с.л. пчелен прашец 
  • 1 с.л. мака на прах
  • За украса: смлян шамфъстък, свежи боровинки и малини

Начин на приготвяне:

  • Сложете всички съставки (без тези за украса) в блендер и натиснете бутона, докато не получите гладка кремообразна смес.
  • Поставете сместа в любимата ви купа и украсете според вкуса си!

ШОКОЛАДОВА КОРА 

Необходими продукти:

  • 200 гр. черен шоколад на парченца
  • 100 гр. бял шоколад на парченца
  • 1 с.л. матча на прах
  • 1 ½ с.л. замразени боровинки на прах
  • шепа изсушени годжи бери 
  • шепа  тиквени семки
  • 1 с.л. пчелен прашец
  • 1 с.л. чиа 

Начин на приготвяне:

  • Пригответе парче хартия за печене. Разтопете черния шоколад, без да го оставяте да стане прекалено горещ.
  • Разтопете белия шоколад по същият начин като черния и го разпределете по равно в две купи.
  • Поставете мотчата на прах в една от купите, а боровинките на прах в другата и разбъркайте. Ако шоколадът стане прекалено гъст го поставете в микровълнова, за да се разтопи повече.
  • Изсипете черния шоколад върху хартията за печене и с обратната страна на лъжица го разнесете по повърхността на хартията. Разнесете отгоре и част от белия шоколад, като запазите и от двата вида.
  • Поръсете отгоре годжи беритата, бадемите, тиквените семки и чиата, след което посипете и останалата част от шоколада.
  • Оставете да постои на стайна температура за няколко часа, след което сложете в хладилник за 20 минути.
  • Когато шоколадовата кора е готова, ще можете да я нарежете с нож и да се насладите.

ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Необходими продукти:

  • 1 малък лилав сладък картоф, нарязан
  • 3 моркова, нарязани
  • 5 чери домата, разполовени
  • ¼ малка тиква кабоча, нарязана
  • ¼ малка глава червен лук, нарязана на тънки парченца
  • шепа кедрови ядки, смляни на едро
  • голяма шепа босилек, накълцан на едро
  • голяма щипка меден прашец
  • балсамов оцет
  • зехтин Екстра върджин
  • сол Малдон

Начин на приготвяне:

  • Включете фурната да загрее предварително на 400 градуса.
  • Поставете доматите, морковите, тиквата и картофа на хартия за печене. Покрийте добре със зехтин. Поръсете с малко морска сол и пипер.
  • Печете за 20 минути, докато зеленчуците омекнат.
  • Когато зеленчуците са готови ги поставете в купа. Добавете червения лук, ядките, босилека и пчелния прашец. Овкусете с оцета и поръсете с солта Малдон. 
  • Бон Апетит!

Заключение 

Пчелният прашец със сигурност ще се изследва много в бъдеще и ще се доказват може би още повече негови ползи. Въпреки недостатъците си, опитът показва, че ползите му са повече и той може да помогне много на вас и вашето семейство. Да не забравяме и вкусните рецепти, с които да разнообразите вашето меню и да помогнете на организма си.

Ако продуктът е предизвикал интерес за вас и желаете да си го закупите, можете да го намерите в аптеките, при пчеларите или да поръчате в интернет. Цената на 100 гр гранули е около 10лв.

Източници

Bee Pollen Side Effects: Is It Safe to Use?

Bee Pollen Benefits and Side Effects

Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application – PMC

Uncertainties continue around use of bee pollen | OSF HealthCare

5 Delicious Bee Pollen Recipes

14 Tasty Bee Pollen Recipes | Nutrition in the Kitch

0