Какво да ям за да отслабна?

Тъй като хората в днешно време имат достъп до всякаква храна, по всяко време, правилният избор на продукти може да бъде много труден.

Затова, позволи ни да ти дадем насоки в следващата кратка статия.

Да разделим храните на лоши и добри е прекалено просто и неефективно за целите на хората в днешно време.

12-СЕДМИЧЕН ИНДИВИДУАЛЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

Какво ще получите:

✅ Изцяло персонализиран хранителен режим според твоите нужди

✅ Лесно и разнобразно меню

✅ Постоянна връзка с екипа ни

✅ 100% Гаранция за връщане на парите

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

Какво да ям за да отслабна?

Тъй като сме заобиколени от всякакъв вид храна, по всяко време на денонощието, е изключително трудно да не се изкушим.

Но всъщност, не е и нужно.

Дори да ядете само ‘чисто’, това не означава, че ще изпълните целта си, независимо дали е да свалите или да качите килограми.

Човек пак може да преяде и да надвиши калориите си, а може и да не яде достатъчно, защото си мисли, че ще качи мазнини.

Тоест, нужно ни е нещо друго, за да преценим какво да ядем.

И това нещо е дали дадената храна е с ниска или с висока енергийна плътност.

На обикновен език, това означава, че храната трябва да съдържа малко калории на 100 грама.

Когато вие приемате такива продукти, няма да се чувствате гладни и едновременно с това ще поддържате калориен дефицит, което всъщност е целта на всеки, който се опитва да сваля килограми.

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

Калорийната плътност е начин за измерване на енергийната концентрация в храните. Показателят показва колко калории се съдържат в един грам (KCAL/ГРАМ) на определена храна.

Този показател се намира като енергийната стойност се раздели на грамажа на храната. Това колко е голям един продукт не влияе върху калорийната плътност.

Като общо правило, храните с по-ниска калорийна плътност имат по-голямо процентно съдържание на протеини, вода и/или фибри. Примери за такива са пресните плодове, зеленчуците, бялото месо (като пилешкото) и рибата.

Храните със средна калорийна плътност обикновено са богати на въглехидрати , а тези с висока - на мазнини.

Ако се чудите защо това да боравите с калорийна плътност е важно, ще ви кажем. Ако познавате калорийната плътност на храните, няма да се лъжете по вида им.

Например, ще се научите, че това да сипвате свободно олио в салата, не е добра идея. Освен това, когато знаете храните с висока калорийна плътност, вие ще сте по-внимателни с дозировката при готвене.

Ето и няколко практични съвета от нас:

  • Ако готвите с масло или зехтин, опитайте се да използвате много малко.
  • Пърженето на даден продукт увеличава калорийната му плътност поне 3.5 пъти (виж разликата между варен и пържен картоф).
  • Бъдете внимателни със захарните изделия, тъй като те са с висока калорийна плътност.
  • Дехидратирането на плод е добър начин да увеличите енергийната плътност с почти 5 пъти повече (гроздето и стафидите са един и същ плод).
  • Сред популярните протеини, пилешкото и рибата са с най-ниска калорийна плътност.
  • Ако се опитвате да качите килограми, добавянето на лъжица зехтин към яденето или шепа ядки след него са добър начин да си набавите калории.

Зеленчуците, някой плодове и млечните продукти са най-ниско калоричните продукти.

Точно поради тази причина те трябва да са основна съставка на вашата диета. Зеленчуците са чудесна добавка към всяко месо, което е богато на протеин и е засищащо.

Опитвайте се поне 70-80 % от храната ви през деня да идва от богата на хранителни вещества храна, а останалите 20-30% може да са каквито пожелаете.

Така получавате най-доброто от двата свята - няма да се лишавате когато ви се яде и ще успявате да следвате целите си. Но дори и да прекалите в някой от дните, най-важното е да запазите спокойствие и да се опитате да уравновесите калориите си като ядете по-малко на следващия ден.

Храни с ниска калорийна плътност?

На 100 грама