Ананасът е невероятно вкусен и здравословен тропически плод. Той произхожда от Южна Америка, където ранните европейски изследователи го кръстили "pineapple", защото им приличал на шишарка. Ананасът се свързва с много ползи за здравето, включително подпомагане на храносмилането, повишаване на имунитета и ускоряване на възстановителните процеси. Всички знаят, че сладкият узрял ананас се добавя към салати, кисели млека и пайове. Но не много хора знаят, че днес учените, използвайки ензима бромелин, съдържащ се в него, намират нови начини за лечение на респираторни заболявания и изследват ползите му за борбата срещу раковите клетки. Продукта е съставка, използвана в почти всички кухни на света. Консумира се както пресен, така и консервиран. От него се правят сок, конфитюр и сладкиши. Този плод се добавя и към салати, кисели млека, сладоледи и торти. Освен това често се готви с месо, а в Малайзия е обичайно да се слага в сос от къри. Готвенето на пица с него предизвиква много дискусии и шеги.