Аспержите били известни в древен Рим и Египет и се е смятали за свещено растение. Освен това, древногръцките лечители считали аспержите за лековити. Зеленчукът се смятал за необходим продукт в ежедневната диета на владетелите, тъй като елиминирали еректилната им дисфункция - нещо като растително хапче Виагра. Растението е многогодишно и в България е известно като зайчата сянка. Горната им част се нарязва и използва при готвене. В края на април - началото на юни започват да се появяват млади стъбла и именно те се ядат. Ако пропуснете този момент, растението ще стане грубовато и горчиво. Този зеленчук принадлежи към категорията на най-нискокалоричните храни. Сто грама от този зеленчук съдържа не повече от 25 kcal. Най-много в аспержите е водата - около 94%, въглехидратите 4%, и протеините 2%. За само 20 калории, 100 гр. аспержи ще ви осигурят:Витамин С: 12% от ПДД (препоръчителна дневна доза); Витамин А: 18% от ПДД; Витамин К: 57% от ПДД; Витамин B9: 34% от ПДД; Калий: 6% от ПДД; Фосфор: 5% от ПДД; Витамин Е: 7% от ПДД. Как да си избера хубави аспержи в магазина? Върховете трябва да сочат нагоре, а не да са огънати настрани. Стъблата трябва да изглеждат свежи (яркозелени) и прави. Добре е да купувате аспержи с еднаква дължина, за да ви е по-лесно готвенето.⠀ ⠀