Бамята е доста ценна зеленчукова култура. За родината на това растение не се знае нищо, но то е широко разпространено в Африка, Северна Америка, Индия и тропиците. Затова, много хора смятат, че бамята произхожда от Етиопия и Мала Азия. При избор трябва да се обърне специално внимание на външния ѝ вид. Шушулките трябва да са максимално 10 см. дълги. Трябва да купувате по-къси шушулки, които имат ярко зелен цвят, без никакви повреди, плесенясали петна или сухи такива. Купувайте само млади и нежни шушулки, които трябва да са твърди на пипане. Понякога има сортове с по-тъмен, дори леко червеникав цвят. Младите плодове се използват за ястия, туршии и за сушене. Бамята е нискокалорична. Същевременно, тя има високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри, които подобряват храносмилателна функция. Бамята е добър източник на В витамини, Витамин C витамин А и витамин К, фолиева киселина, бета каротин, лутеин и др.