Говеждото е месото от говеда (бикове, крави и волове). Качеството на говеждото зависи от възрастта, вида на животното и пола му. Отлежаването на месото, тоест процесът на узряване , както и стресът, който животните изпитват преди клането, също до голяма степен определя качеството му. Този вид месо трябва да е сочно, червено на цвят, да има приятна миризма, както и мраморна структура. Колкото по-прошарено е то, толкова е по-крехко и сочно. Мазната част трябва да е мека и да има кремав цвят. При натискане и рязане трябва да е достатъчно еластично, а на местата на разрязването - лъскаво, лесно поддаващо се на натиск с пръст, а мястото на натиск трябва да се изравни след известно време. Говеждото месо съдържа много протеини, голямо количесто витамини – Е, К, В6 и В12, минералите – магнезий, манган, селен, желязо, тиамин, цинк и др. Говеждото месо е много благодатно за подправяне. В този вид месо се съдържа креатин-фосфат, който играе решаваща роля за получаване на енергия от клетките.