Какво представлява изварата? Тя е млечен продукт с високо белтъчно съдържание. Получава се главно от отпадъчните продукти на млекопреработването – обезмаслено мляко, мътеница или суроватка с или без добавки, чрез съответно пресичане (коагулиране) на съдържащите се в тях белтъчини и с последваща обработка на пресечката. Употребява се както за пряка консумация, така и като ценна суровина за приготвяне на разнообразни кулинарни изделия. Какви макро и микронутриенти съдържа изварата? ✔️Въглехидрати: 2 гр. ✔️Протеин: 13 гр. ✔️Мазнини: 5 гр. ✔️Фибри: 0 гр. ✔️Аминокиселини: Изварата съдържа 20 аминокиселини, голяма част от които са незаменими. ✔️Калций: Той е от съществено значение за здравето на зъбите и опорно-двигателната система; Подпомага работата на нервната система. ✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер. ✔️Желязо: Влиза в състава на хемоглобина и много други белтъчини, участва в окислително-редукционните процеси в организма, а недостигът му води до анемия. ✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите. ✔️Витамини от група В: Необходими са за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система. Интересни факти за изварата ✔️От огромна полза е при лечението на различни заболявания на черния дроб и жлъчката. ✔️Много е ниско съдържанието и на холестерол и мазнини, освен това е и нискокалорична, което я прави вана част от повечето диети. ✔️Счита се, че е подходяща дори за хората с лактозна непоносимост. ✔️При редовен прием подобрява съня. ✔️Спомага нарастването на мускулната маса. Източници https://www.healthline.com/nutrition/cottage-cheese-is-super-healthy