Каперсите са пъпките на храстовидното растение от вида Capparis spinosa, което е често срещано в сухите райони на Средиземноморието, Азия, Индия, Северна Африка и Северна Америка. Плодовете са овални, месести и зелени. Те съдържат много кафяви семена във формата на бъбреци. Най-ценните пъпки са малки, кръгли и плътни. Цветните пъпки се употребяват най-често в прясно състояние, а по-рядко мариновани. Ако се мариноват, те трябва да се измият, изсушат на слънце и след това се слагат в буркани и се консервират. Благодарение на това, те придобиват кисело-солен, леко остър вкус. Каперсите вървят добре със студени мезета, месо и основни ястия от месо и риба. В тях се съдържат добри количества на витамин С, йод, ненаситени мазнини и органични киселини.