Малината е плод от малиновия храст. Те утоляват жаждата и подобряват храносмилането, затова се използват в диетичното хранене, особено при децата. В народната медицина, малините се използват за сваляне на температурата, поради наличието на салициловата киселина. От списъка на ягодовите култури малините се отличават с висока концентрация на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на телесните клетки и забавят процеса на стареене. Това дава право да ги наричаме „зърната на здравето и дълголетието“. Точният брой на хранителните вещества в тях се влияе от принадлежността към определен сорт и условията на отглеждане, но набора от ценни биологично-активни вещества присъства по един или друг начин във всички сортове. От минералните съединения има сравнително голямо количество желязо, калий, калций, цинк, мед и средно количество манган. В семената има около 0,7% фитостерол, съединение, което допринася за ефективното намаляване на повишените нива на холестерол в кръвта и като цяло защитава сърдечно-съдовата система. Откъм витамини, малините са богати на витамин А и витамин C. Те също притежават много фибри. Как да си изберете качествени малини? Гледайте да са закръглени и твърди. Те трябва да са ярко-червени, а не тъмни (това означава че са презрели). Съветваме ви да не купувате големи количества от тях, защото се развалят бързо. В хладилник могат да издържат 1-2 дни в стъклен съд.