Описание
Какво представлява пъпешът?
За родното място на пъпеша се считат Африка и Източна Индия. На едно растение, в зависимост от сорта и мястото на отглеждане, могат да се образуват от два до осем плода с тегло от 1,5 до 10 кг. Калорийното съдържание в суров вид е много ниско, така че е подходящ за абсолютно всички, включително хората със затлъстяване.
Въпреки това си струва да запомните, че той стимулира апетита и прекомерната му консумация може да доведе до наднормено тегло. Плодът повлиява благоприятно процеса на храносмилане.
Диетолозите го предписват като терапевтична храна при анемия, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, заболявания на бъбреците и черния дроб (лечебните свойства се обясняват с високото съдържание на витамини В9, витамин С, и минералите желязо и калий).
Месестата част на пъпеша е богата на витамини В и С, и минералите калий и магнезий. Той е и с високо съдържание на вода и е много подходящ за летните месеци. Източник е на фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък.
Най-сладките пъпеши са т.н. сорт "медена роса" - зеленикава кора и бледо зелена вътрешност. Те са разпространени от юни до октомври. Избирайте такива, които нямат пукнатини и меки петна.
Какви макро и микронутриенти съдържа пъпешът?
✔️Въглехидрати: 50 гр.
✔️Протеин: 6 гр.
✔️Мазнини: 0 гр.
✔️Фибри: 6 гр.
✔️Витамин С: С си набавяме 53% от необходимия дневен прием на витамин C.
✔️Витамин B6: участва в биосинтезата на невротрансмитери и в поддържането на нормално ниво на хомоцистеин, чийто прекомерен прием има доказан токсичен ефект. Витамин В6 участва в продукцията на лимфоцити и интерлевкин-2), както и във формирането на хемоглобина.
✔️Витамин К: Важен за кръвосъсирването, правилната работа на черния дроб и усвояването на калция.
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите.
✔️Калий: Грижи се за здравето на сърцето, спомага за правилната функция на бъбреците, подпомага за изхвърлянето на отпадъците от организма, мозъчната дейност и помага при лечение на алергии.
✔️Фолиева киселина: Необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Важно е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК.
Интересни факти за пъпеша
✔️Поради високото си съдържание на калий може да понижи кръвното налягане.
✔️Всяка година Китай произвежда над 8 млн. тона пъпеши, което се равнява на 25% от консумацията им в световен мащаб.
✔️Използва се в традиционната китайска медицина.
✔️Пренесени са в Европа в началото на новата ера от древните гърци и римляните.
✔️Най-известните български сортове пъпеши са Видински коравици 21, Персийски №5, Хибрид 1 и Медена роса.
✔️В миналото са били много скъпи и редки, затова са символ и на лукс.
Източници
https://www.healthline.com/nutrition/honeydew
https://www.softschools.com/facts/plants/melon_facts/609/