Помелото е азиатски цитрусов плод, който е много сходен с грейпфрута. Той прилича на сълза и може да достигне до размера на пъпеш. Помелото има вкус подобен на грейпфрут, но по-сладък.⠀ Узряването на помело настъпва през февруари, така че най-добре е да купувате плодове през този период. Първото споменаване на плода датира от 100 г. пр.н.е. Малайзия се счита за негова родина, по-точно югоизточната част на Азия, островите Фиджи и Тонго. Той се счита за символ на просперитет и затова обикновенно се сервира по време на китайската Нова година. За да премахнете корите, достатъчно е да направите малък разрез, а след това да го обелите с ръцете си сякаш е портокал. Високото съдържание на витамин С в помелото повишава устойчивостта на организма, помага в борбата с вирусите и бактериите, особено в есенно-зимния сезон. Използва се и за намаляване на кръвното налягане. Той съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които го правят здравословно допълнение към вашата диета. Един плод (около 600гр.) съдържа: Витамин B2 - 13% от ПДД (препоръчителна дневна доза); Витамин B1 - 17% от ПДД; Витамин C - 412% от ПДД; Мед (минерал) - 32% от ПДД; Калий - 28% от ПДД. Основните антиоксиданти в помелото са нарингенин и нарингин (типични за цитрусите), но освен тях то съдържа ликопен, противовъзпалителен антиоксидант, който се съдържа в доматите.⠀⠀