Описание
Какво представляват?
Прасковите произлизат от Китай преди повече от 8 000 години. Лятото е най-доброто време за консумацията им, защото те са в разгара на сезона си и имат най-добър вкус, свежест и хранителна стойност.
Какви витамини и минерали съдържат?
Богати на изключително много витамини и минерали: съдържат пектин, каротин, етерични масла, ябълчена, лимонена и винена киселина, витамините: С, В, РР, К и Е, фолиева киселина, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк, мед, манган, селен, нишесте.
Плодовете съдържат голямо количество каротин, особено сортове с жълт цвят. Поради високото съдържание на минерали в (желязо, мед и други), те се използват при лечението на анемия и гастрит.
Интересни факти
Чай от листата на праскова действа облекчаващо на болките при бъбречни кризи и възпалителния процес на пикочния мехур.
Също така са полезни при проблеми с черния дроб, жлъчката и подагра.
Ядката на плода и кората са известни още древността като лек срещу бронхит, астма, дихателни проблеми, грип, простуда, дори малария. Листата на плода се използват за отвари, с които успешно се лекуват кожни заболявания.
При проблеми със стомаха: нервен стомах, храносмилане и перисталтика – прасковите помагат със своите целулоза и нишесте.
Статистиките сочат, че съдържанието на витамин С в един плод е толкова високо, че снабдява организма с 3/4 от необходимата му дневна доза. Именно високото съдържание на витамин С превръща плода в силен антиоксидант.
Магнезият в плодовете укрепва психичното ни здраве и паметта. Естествен регулатор на стреса и доброто настроение.
Съдържанието на пектин в плодовете зависи от степента им на зрялост – в зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите.
Те съдържат ценни органични киселини - органичните – ябълчна, винена, лимонена. Не забравяйте да изберете праскови с опъната кожа, която се вдлъбва леко при натиск.
Ако все пак закупите по-зелени, за да узреят, поставете ги в хартиена торбичка или близо до перваза на прозореца с много слънце.
Прасковите имат многобройни ползи за здравето ни, а ниското съдържание на калории ги прави отличен избор за похапване през деня. Те имат високо съдържание на Витамин C, Витамин А, Калий и Желязо.
Източници
https://www.healthline.com/nutrition/peach-fruit-benefits
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-peaches-health-benefits
https://www.wellandgood.com/benefits-of-peaches/