Шамфъстъкът е храстовидно дръвче, характерно за планинските региони на Иран, родината на който е западна Азия. Отглежда се заради вкусните си ядки, богати на витамини и минерали. Шамфъстъкът е добър източник на фосфор, който има ключова роля в заздравяването на костите и зъбите, заедно с калция. Фосфорът е важен в процеси свързани с енергийния метаболизъм и такива свързани с различни ензимни реакции в тялото. Освен това, този продукт съдържа голямо количество Витамин B1, който спомага за правилно функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Можете да консумирате ядките както пресни, така и печени. С тях може да се гарнира сладолед и става изключително вкусно! Като всички ядки, и шамфъстъкът изисква правилно съхранение като не се излага нито на светлина, нито на топлина.