Шаранът е представител на костните риби, който живее в сладководни басейни. Цветът на речния шаран е много красив - люспите са тъмно златисти, често със синкав оттенък близо до перката, а отдолу прилича на светло злато. Перката е широка и се простира по цялата част на гърба. Опашката на рибата е тъмночервена, а долните перки обикновено са тъмно лилави. Думата „шаран “ е гръцка и в превод означава „плод“ или „реколта“. Шаранът се разпространил из цяла Азия, след това се преместил на запад, установявайки се дори в Англия и получил признание в дворците на крале и католически манастири в цяла Европа. Шаранското месо има високо съдържание на протеини и мазнини. Освен съдържанието на протеини и здравословни мазнини, този продукт съдържа витамините A, C, B1, B2, и Д. В България има традиция на Никулден да се готви пълнен шаран.