Описание
Какво представлява?
То е млечен продукт, претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми.
То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли, витамини и притежава приятни вкусови и ароматни вещества. В България бялото саламурено сирене се прави още от Древността.
Сирената се диференцират в зависимост от използваното мляко, като биват овче, козе, биволско, кравешко или смесено, което се приготвя от 2 вида мляко и има различни хранителни характеристики.
Какви макро и микронутриенти съдържа сиренето?
✔️Въглехидрати: 1 гр.
✔️Протеин: 25 гр.
✔️Мазнини: 33 гр.
✔️Витамин А: Необходим е за нормалното зрение и здравето на костите, кожата и косата.
✔️Витамин Е: Има благоприятен ефект върху кожата, стимулира производството на колаген, поддържа скелетната, гладката и скелетната мускулатура.
✔️Витамин B: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система.
✔️Цинк: Бори се с оксидативния стрес, простуда и грип, ускорява зарастването на рани, подпомага борбата с акнето, необходим е за балансирането на повечето хормони и нивата на кръвната захар, грижи се за здравето на сърцето и черния дроб, подпомага и мускулния растеж.
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите.
✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.
✔️Витамин D: Укрепва на костите и има важна роля за обмяната в организма на микроелементите калций и фосфор.
✔️Калций: Необходим е за здравето на опорно-двигателната система и зъбите.
✔️Аминокиселини: Аминокиселината триптофан помага за премахване на стреса и нормализиране на съня. Тя е една от жизненоважните аминокиселини, която човешкото тяло използва, за да синтезира протеини.
✔️Витамин PP: Подпомага функционирането на нервната и хранителната система, поддържа кожата. .
Интересни факти за сиренето
✔ За да се направи един килограм са необходими 10 литра мляко.
✔ Съществуват близо 2000 вида сирена.
✔ Най-големият производител в света е САЩ.
✔ В египетски гробници на възраст над 4000 години са открити остатъци от сирене.
✔ Най-много сирене консумират гърците - средно по 27.3 кг. на глава от населението.
Източници
https://www.supermag.bg/delicious_healthy/liubopitno/liubopitni_fakti_za_sireneto