Скумрията се усвоява лесно от организма и е отличен източник на протеини. Тя съдържа никотинова киселина и витамин D, които също са важен фактор за заздравяването на костите и функционирането на нервната система. За разлика от наситените мазнини от животински произход, ненаситените мазнини от рибата се считат за най-полезни за човешкото тяло. Според учените именно омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, а също така подобряват притока на кръв в капилярите. Скумрията е добър източник на витамините B3, B5, B6. Освен това, в нея се съдържат минералите калий, фосфор, селен и цинк. Селенът в скумрията е в изключително високо количество - той подсилва имунната система и предпазва от много хронични заболявания.