Родното място на тиквата и основните ястия от нея е Латинска Америка. В тази страна семките отдавна се използват изключително за приготвяне на различни медикаменти, които имат възстановителен ефект върху тялото.Тиквените семки може да са малки, но са пълни с ценни хранителни вещества. В момента се отглеждат навсякъде в почти всички страни на света. За да увеличат производителността, животновъдите са развъдили повече от 900 вида. Те имат богат витаминен и минерален състав. В само 30гр. тиквени семки се съдържа: Магнезий: 37% от ПДД (препоръчителна дневна доза); Желязо: 23% от ПДД; Цинк: 14% от ПДД; Манган: 42% от ПДД; Фосфор: 33% от ПДД; Витамин К: 18% от ПДД; Желязо: 23% от ПДД; Протеини: 7гр. Най-полезни са семената, които не се подлагат на топлинна обработка. Най-добре е да ги изсушите преди употреба няколко дни на слънце и да ги почистите непосредствено преди хранене.с