Рецепти за палачинки

История на палачинките

Палачинките са част от историята на човечеството по-дълго, отколкото някой може да си представи. Следи от версия на любимата закуска са намерени още в диетата на леденият човек Йоци, когато се е отправил на последният си поход, а по-късно и в Древна Гърция и Рим, по това време те са били правени от пшенично брашно, зехтин, мед и изварено мляко.

По-късно през Английския Ренесанс вкусът им е бил обогатяван с ябълки, череши и различни подправки, а разнообразието от рецепти за тях е бил, както и все още е - безграничен.

Те са дотолкова обичани, че е създаден ден на палачинката, свързван с “Широки Вторник”, денят преди “Пепеляна Сряда”, почитана в много християнски страни, като на този ден се ядяли палачинки и други сладки. Това бил добър начин магазините да продадат бързоразвалящите се храни, като яйца, мляко и масло, преди започването на църковният пост.

Макар че съществуват от древността, името на палачинките (pancake) се появява чак през 15 век, широко разпространен в Америка чак през 19 век, като преди това имената, с които са били назовавани са десетки: от (griddle cake) до (flapjack).

Какви видове палачинки има?

Палачинките са едно от най-любимите ястия на земята, до толкова, че повечето държави могат да се похвалят със свои собствени рецепти и разновидности, независимо от континента.

Един от примерите за по-екзотични палачинки са японските окономияки.

Принадлежащи на солените видове, сместа им обикновено е от пшенично брашно, а съставките варират според региона, в който се прави. В градът Хирошима например за приготвянето им се използват зеле, свинско месо и по избор – калмари, октопод или сирене.

В друг регион – този на Осака, пиле и растително масло се използват като заместител на свинското.

На другия край на света, Франция се слави със своя разновидност на любимото изделие: така наречените “crepes”, които са леки и много тънки, се намират, както в сладък, така и в солен вид. Пълнежът, който може да се намери в тях, от своя страна варира от най просто приготвените – само със захар, до тези направени с нутела, кленов сироп, лимонов сок, сметана или парченца плодове. Чести съставки за соленият им вид са яйца, шунка, гъби, артишок или дори рататуй (задушено зеленчуково ястие).

В Индонезия се прави още един интересен и здравословен вид палачинки, наречени сераби, които се приготвят от оризово брашно с кокосово мляко или настърган кокосов орех.

Предлагат се в сладки и солени версии и могат да бъдат адаптирани с пшенично брашно и различни гарнитури като захар, банани, натрошени фъстъци, шоколадови пръчици.

Докато модерни добавки включват, месо, колбаси и сладолед. В някои от тях се използва сокът на растение наречено пандан, което придава зелен цвят на храната.

А Русия имат своите блини, които са традиционно приготвяни от пшенично брашно или брашно от елда и сервирани със сметана, масло, хайвер или други гарнитури.

Те са и едни от най-популярните ястия в Русия. Станали са любими и в Англия, където се ядат със пушена сьомга като предястие.

Защо трябва да внимаваме със сладкото и до какво може да доведе прекомерната консумация?

Захарта във всичките си форми е прост въглехидрат, който тялото преобразува в глюкоза и използва за енергия. Но ефекта върху тялото и цялостното здраве зависи от вида на захарта, която се консумира – естествена или рафинирана (преработена).

Естествените захари се съдържат в плодовете като фруктоза и в млечни продукти, като мляко и сирене, като лактоза.

Докато рефинираната захар идва от захарната тръстика или захарното цвекло, които се преработват за нейното извличане. Използва се за подслаждането на торти, бисквити, кафе, зърнени храни и дори плодове.

Производителите на храни добавят химически произведена захар, обикновено високофруктозен царевичен сироп, към храни и напитки, включително бисквити, ароматизирано кисело мляко, доматен сос и дресинг за салати.

Има сведения, че първата рафинирана захар обаче е била създадена в Индия през 5ти вех, като векове след това става масова храна, което означава, че човечеството е оцеляло идеално и без да консумира сладките изделия, които сега всички желаят.

Освен това и значи, че нашите организми не са се приспособили достатъчно за огромните потребления на захар, които са в процес сега, а затова и толкова много хора страдат от болести свързани с висока кръвна захар.

Прекалената консумация на захар е една от основните причини за затлъстяване, някои хронични заболявания и може да доведе дори до диабет тип 2.

Един от проблемите, които следват след прекаляването със захарни изделия над здравословния лимит, е, разбира се, качването на тегло. Подсладените със захар напитки, като сода, сокове и сладки чайове, са заредени с фруктоза (вид прости захари).

Консумацията на фруктоза увеличава глада и желанието за храна. Учени са доказали, че хората, пиещи често тези газирани и подсладени напитки, тежат повече от хората, които не го правят.

Друг голям проблем свързан със консумация на захар над здравословният лимит, е увеличаване на риска от сърдечни заболявания.

Доказателствата сочат, че диетите с висока захар могат да доведат до затлъстяване, възпаление и високи триглицериди, нива на кръвна захар и кръвно налягане - всички рискови фактори за сърдечни заболявания.

Направено проучване на над 30 000 души установява, че тези, които консумират 17–21% калории от добавена захар, имат 38% по-голям риск да починат от сърдечни заболявания, в сравнение с тези, които консумират само 8% от калориите от добавена захар.

Само едно 500 милилитрово кенче сода съдържа 52 грама захар, което се равнява на повече от 10% от дневната консумация на калории въз основа на диета с 2000 калории.

Това означава, че една захарна напитка на ден вече може да постави човек над препоръчителния дневен лимит за добавена захар.

Освен всичките болести, до които може да доведе прекомерната консумация на захар над здравословната граница, тя е и най-често свързаната причина за появяването на акне.

Това е, защото захарните храни бързо повишават нивата на кръвната захар и инсулин, причинявайки повишена секреция на андроген (хормон отделян от надбъбречната жлеза, основни андрогени са тестостерон, дихидротестостерон и андростендион) омазняване на кожата и възпаления, всички те, играещи роля в развитието на акне.

Освен това, проучване направено върху 2300 тинейджъри показало, че тези консумиращи повече захарни храни имат 30% повече риск от образуването на акне, а ако тези факти не са достатъчни, много проучвания за популацията са доказали, че по селскостопанските общности, които консумират традиционни, необработени и здравословни храни, имат почти несъществуващи проценти на акне, в сравнение с по-градските райони с високи доходи.

Правилната диета влияе на настроенията. Смята се, че хората хранещи се здравословно, са по щастливи.

Учени вярват също, че консумирането на много храни, както и такива с високо съдържание на захар, като торти и сладки напитки, води до по-висок риск от депресия.

Изследвания показват, че промените в кръвната захар, нарушаването на невротрансмитерите (химическо сигнално вещество на нервната система) и възпалението, може да са причини за вредното влияние на захарта върху психичното здраве.

Освен влиянието върху психиката, прекаляването със захарта променя организма и на клетъчно ниво.

Теломерите (структури, намиращи се в края на хромозомите) съдържат част или цялата генетична информация на човек.

Когато той остарява, те се скъсяват, което води до стареене и неизправност на клетките.

Въпреки че това е нормална част от процеса на стареене, изследвания доказват, че начин на живот, който не е здравословен, може да ускори процеса.

Консумацията на големи количества захар е доказана, че ускорява скъсяването на теломери, което увеличава клетъчното стареене.

Как да направим палачинките си една идея по-здравословни?

Един от начините за приготвяне на по здравословни палачинки е заместването на някои продукти с други.

Например вместо да се използва олио, в тях да се слага масло при пърженето им. Друга съставка, която може да се промени е брашното, вместо с обикновено бяло брашно, да се използва овес или пълнозърнесто.

Здравословни палачинки с различни видове брашно

Рецепта за здравословни палачинки с брашно от лимец

Съставки:

  • 1 чаена чаша брашно от лимец
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • ½ чаена чаша вода
  • 2 яйца
  • Масло

Начин на приготвяне:

Брашното от лимец се пресява. Яйцата се разбиват, след което млякото и водата се добавят към тях и пак се разбива. Последно се добавя пресятото брашно и за последен път сместа се разбива.

Предварително загрят тиган се намазва с масло и се пече по стандартния начин. Когато здравословното ястие е готово може да се поднесе с всичко : мед, сладко или солена добавка.

Рецепта за здравословни протеинови палачинки с овес за порция около 10.

Съставки:

  • 1-2 банана
  • Протеин
  • 4 яйца
  • 200 грама овес
  • Масло

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се чупят четирите яйца, един банан, който също се начупва и се добавя протеина.

Добавя се овесът и всичко се разбива до получаването на хомогенна смес, ако е прекалено гъста може да се добави малко вода за да се разреди.

Маслото се слага на предварително загрят тиган и част от сместа достатъчна за една палачинка се изсипва.

Когато са готови, могат да се поднесат със сладко, мед или захар.

Рецепта за здравословни палачинки с кокосово брашно

Продукти:

  • 4 яйца
  • 250 мл прясно мляко или ядково
  • 60 гр кокосово брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • кокосово олио за печене

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват. Кокосовото брашно се разбърква с бакпулвера и солта и се добавя към яйцата, след което се добавя и млякото и всичко се разбива.

Пече се по стандартния начин като предварително загрят тиган се намазва с кокосово масло.

Рецепта за здравословни палачинки със спанак

Продукти:

  • 2 яйца
  • 250 мл. Прясно мляко
  • 2 с.л олио
  • 125 г. Брашно
  • ¼ ч.л. сол
  • 200 г. Спанак
  • Топено сирене, извара – за добавка

Начин на приготвяне:

Всички продукти без сиренето и спанака се разбиват до получаването на хомогенна смес. Спанакът се попарва, измива се със студена вода, нарязва се много на ситно или се пасира. След това, се прибавя към сместа и се разбърква отново. Пече се по стандартния начин и се намазва с топено сирене.

  1. Здравословни палачинки без яйца

Рецепта за здравословни палачинки без яйца

Продукти:

  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • 200 - 250 грама брашно
  • 1/3 чаена лъжица сода
  • сол и захар на вкус
  • масло

Начин на приготвяне:

Млякото се налива в дълбок съд. Към него постепенно се добавят брашното солта и захарта и сместа се разбива. Ако вместо това се разбърква, трябва да се внимава за образуването на бучки.

След това предварително загрятият тиган се намазва с масло и се пекаче по стандартният начин. Когато е готово здравословното ястие може да се поднесе с добавка по избор.

Рецепта за здравословни палачинки с кисело мляко без яйца

Продукти:

  • 125 г. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол
  • брашно
  • масло

Начин на приготвяне:

Киселото мляко и содата се разбиват и към тях се прибавя до 500 мл вода. Прибавят се захарта солта и брашното до постигане на хомогенна смес.

В предварително загрят тиган се намазва с масло и се пече по стандартния начин.

Заключение

Палачинките са храна богата на история, започваща още по времето на ледения човек и продължаваща развитието си и до днес.

Намиращи място в националната кухня на десетки държави, в които се отличават по вкус, начин на изглеждане, приготвяне и поднасяне, са любими на хората по света.

Те са толкова известни, че рецептите за тях са безкрайно много.

До ден днешен дори, се добавят нови, но колкото и различни да са, едно нещо ги обединява, всички те са известни е прекрасният си вкус.

Източници

https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar#section6

https://www.livestrong.com/article/400517-are-pancakes-healthy/

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ultimate-guide-how-make-pancakes

https://www.livestrong.com/article/400517-are-pancakes-healthy/

https://www.youtube.com/watch?v=ZscS_2Ufxhc