Взимате картофите, варете ги във вряща вода до омекване. Отцедете ги добре и ги намачкайте. Претеглете 250гр. и ги охладете (обикновено 1-2 големи картофа)
Пресейте брашното и изсипете бакпулвера върху намачканите картофи. Разбийте заедно яйцето и млякото и ги добавете към сместа с картофите. Разбъркайте хубаво полученото “тесто” докато не стане хомогенна смес.
Загрейте голям незалепващ тиган на среден огън. Разтопете маслото. Когато се разтопи, започнете да готвите палачинките. Печете палачинките около 1 минута на страна (долната страна ще стане златисто-кафява и ще се появят малки мехурчета).
Обърнете палачинките и ги печете до златист цвят. Извадете ги от тигана и ги дръжте на топло докато готвите останалите палачинки по същия начин (добавяйте по малко масло когато е необходимо).
Сервирайте палачинките. Може да ги гарнирате с бъркани яйца и бекон.
Допълнително можете да добавите: 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 супена лъжица фино-нарязан лук