В голяма купа комбинирайте брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта. В друга купа разбийте заедно мътеницата (суроватката), яйцата, ванилията и разтопеното масло.
Добавете брашнената смес към другата и разбъркайте добре. Сместа ще бъде на бучки. Не се притеснявайте.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура. Разтопете малко масло. Използвайте мерителна чашка (или черпак), за да изсипете тесто в тигана.
Оставете палачинките да се пекат докато краищата не изглеждат сухи и на повърхността се появят мехурчета. Това ще отнеме около 3 минути. Обърнете палачинката и гответе още 2-3 минути докато покафенее.
Сервирайте палачинките веднага или дръжте на топло във фурна с температура 90°C. Съхранявайте остатъците в хладилника най-много до 5 дни.
Допълнително можете да добавите 1 супена лъжица бакпулвер, 1 чаена лъжичка сода за хляб, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия