Здраве

Артишок: Какво трябва да знаем

Concept of healthy food with artichoke, space for text

Артишок: Какво трябва да знаем

Артишокът е растение от семейство „Asteraceae“, което се отличава със своите вкусни и хранителни качества. Този зеленчук не е само вкусна гарнитура към много ястия, но също така носи и редица здравословни ползи. В тази статия ще разгледаме начина и мястото му на отглеждане, хранителната му стойност, и последно но не на последно място – съществува ли риск от нежелани странични ефекти при прекаляване?

Какво представлява артишокът?

Артишокът представлява незряла цветна пъпка на трън. Яде се като зеленчук и кулинарно се класифицира като такъв. Растението не е лесно за приготвяне и ще трябва да свършите малко работа, за да стигнете до ядливите му части. Външните листа (наречени „прицветници“) на пъпката имат бодли по върховете (култивирани са и разновидности без бодли). Основата на листата е годна за консумация, а най-вътрешните листа също са достатъчно нежни за ядене. Под тях ще намерите „дросел“ (косматият център) на върха на сърцето, след това стъблото. Сърцевината е най-месестата част, а централната част на стъблото също е годна за консумация. Произхождащ от средиземноморския регион, зеленчукът се смята за една от най-старите храни в света, като дори се появява в гръцката митология.

В кои региони се отглежда?

Днес зеленчукът се продава пресен, замразен или консервиран, често под формата на мариновани сърца от артишок. Когато са приготвени без подправки, нежните листенца на зеленчука носят фин аромат, често сравняван с вкуса на пържен яйчен белтък. Италия е най-големият производител в света, следвана от Египет, Испания и Перу. В Съединените щати търговското производство е ограничено почти изключително до Калифорния. Вашингтон и Орегон също го отглеждат, но в сравнително по-малки количества.

Каква е неговата хранителна стойност?

Артишокът е пълен с мощни хранителни вещества. Всеки 170 грама (г.) варен артишок съдържат:

Калории: 90

Въглехидрати: 20 г.

Фибри: 10 г.

Белтъчини: 5 г.

Мазнини: 0,6 г.

Фолат: 34% от дневната стойност (DV)

Мед: 21% от DV

Магнезий: 15% от DV

Витамин C: 12% от DV

Ниацин: 10% от DV

Рибофлавин: 10% от DV

Калий: 9% от DV

Фосфор: 9% от DV

Витамин B6: 7% от DV

(Процентът на дневната стойност „DV“ показва колко дадено хранително вещество в порция храна допринася за общата дневна диета. „DV“ може да ви помогне да определите дали дадена порция храна е с високо или ниско съдържание на хранителни вещества.)

Какви са ползите от неговия прием?

Ето и някой от основните ползи от приема му:

  • може да подобри нивата на холестерола екстрактът от листата му могат да имат положителен ефект върху нивата на холестерола. Изследване с над 700 души установило, че добавянето на екстракт от листа на артишок ежедневно в продължение на 5-13 седмици води до намаляване на общия и LDL (лошия) холестерол. Други 14 проучвания заключават, че добавянето му може значително да намали нивата на триглицеридите, общия холестерол и LDL холестерола. Освен това, проучване при животни от 2012 г. съобщава за 30% намаление на LDL холестерола и 22% намаление на триглицеридите след редовна консумация на екстракт от растението;
  • може да помогне за регулиране на кръвното налягане – екстрактът от артишок може да помогне на хора с високо кръвно налягане. Всъщност няколко проучвания са установили, че добавката на зеленчука може значително да намали систолното и диастолното кръвно налягане при хора с високи нива на кръвно налягане. Как екстрактът от зеленчука намалява кръвното налягане още не е сигурно. Въпреки това, някои по-стари лабораторни и животински изследвания показват, че екстрактът насърчава ензима „eNOS“, който играе роля в разширяването на кръвоносните съдове. В допълнение, зеленчукът е добър източник на калий, който доказано помага за регулиране на кръвното налягане;
  • може да подобри здравето на черния дроб – екстрактът от растението може да предпази черния дроб от увреждане и да насърчи растежа на нова тъкан. Той също стимулира производството на жлъчен сок, което подпомага елиминирането на вредните токсини от черния дроб. В едно проучване екстрактът намалява възпалението и смъртта на чернодробните клетки при мишки с неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Изследванията върху хора също откриват благоприятни въздействия върху здравето на черния дроб. Например, едно от проучванията е направено при 90 души с неалкохолно мастно чернодробно заболяване разкрива, че консумацията на 600 милиграма (мг.) екстракт от зеленчука дневно в продължение на 2 месеца води до подобряване на живота;
  • може да подобри здравето на храносмилането – артишокът е изключителен източник на фибри, които поддържат вашата храносмилателна система в здраво състояние, като стимулират благоприятните бактерии в червата, намаляват риска от определени видове рак на дебелото черво и облекчават симптомите на запек и диария. Растението съдържа инулин, вид фибри, които действат като пребиотик. В едно проучване от 2010 г. консумацията на 10 г. инулин, получен от артишок, води до подобрения в състава на чревния микробиом след 3 седмици. Според някои по-стари изследвания, екстрактът от зеленчука също може да предостави облекчение от симптоми на затруднено храносмилане, включително подуване на корема, гадене и киселини;

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти при прекаляване?

Като всяка друга храна, не е препоръчително да се прекалява и с него и още повече, ако ги ядем преди лягане. Въпреки че зеленчукът може да се консумира през нощта без проблем, трябва да се има предвид, че в някои случаи, ако се консумира в голямо количество, може да се намали качеството на съня ни. Тъй като е особено богат на фибри, артишокът може да забави храносмилането ни, произвеждайки газове. Това може да накара хората, които са склонни към газове и метеоризъм, да се чувстват зле. Консумирайте го умерено!

  • тъй като са богати на фибри, те могат да причинят газове и метеоризъм при хора, предразположени към този тип разстройство;
  • имайки стимулиращ ефект върху жлъчния мехур, консумацията му не се препоръчва при хора с жлъчна обструкция;
  • поради диуретичния им ефект и способността им да намаляват хипертонията не се препоръчват, ако се приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане;

Какъв е най-добрият начин за приготвяне на артишок?

Има няколко начина за приготвяне на зеленчука. Можете да го варите или приготвяте на пара, да го готвите в тенджера под налягане или да го печете. Наистина много възможности, но има едно нещо което прави разликата: увийте ги в алуминиево фолио! Опаковането на половинките артишок във фолио помага на растителните клетки да отделят влага и да уловят парата, така че листата да се поддържат влажни, и в крайна сметка артишокът да се сготви до нежно съвършенство.

Заключение

Както разбрахме, артишокът със своето богатство на хранителни вещества, представлява не просто вкусна гарнитура, но и здравословен принос към нашата диета. Включването на зеленчука в хранителния ни режим може да допринесе за подобряване на храносмилателната  ни система, регулиране на кръвното налягане, поддържане на здравето на черния дроб и дори защита от висок холестерол. Въпреки многобройните ползи, важно е да се помни, че умереността е ключът към оптималното използване на растението в диетата ни. Независимо дали го предпочитате варен, печен или добавен към салати, артишокът може да добави вкусно разнообразие и здравословни предимства към вашата хранителна рутина.

Източници

What Is an Artichoke?

Artichoke Market Summary

Top 8 Health Benefits of Artichokes and Artichoke Extract

The Lows and Highs of Percent Daily Value on the New Nutrition Facts Label

Artichokes at night: can they be eaten, or should they be avoided?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0