Здраве

Магнезиев стеарат – значение и употреба

Магнезиев стеарат – значение и употреба

Магнезиев стеарат – значение и употреба

Чудили ли сте се някога какво е това покритие върху лекарствата и добавките, които ги предпазва от слепване и разпад? Това е добавка направена от магнезиев стеарат, която е широко разпространена във фармацевтичната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Но въпреки разпространението, много хора се чудят какво всъщност представлява и дали има някакви ползи и рискове за здравето. В тази статията ще се запознаем малко по-подробно с тази съставка, която масово хората е приемат, дори и някой от тях да не предполагат. 

Какво представлява?

Магнезиевият стеарат е фин бял прах, който при допир обикновено полепва по кожата и е мазен. Това е проста сол, съставена от две вещества – наситена мазнина, наречена стеаринова киселина, и минералът магнезий. Стеариновата киселина присъства в много храни като пиле, яйца, сирене, шоколад, орехи и други.

Къде намира приложение?

Добавката намира широко приложение за производствата на фармацевтични продукти, козметика, както и в хранително-вкусовата промишленост:

  1. Производство на медикаменти – компаниите го наричат ,,агент за течливост”. Основната му функция е да предпазва съставките в капсулата от слепване. Той също така образува бариера между лекарствата и машините, които ги произвеждат. Прахът подобрява консистенцията и качеството на лекарствените продукти. Друга функция на съставката е да забавя усвояването и разграждането на лекарствата. По този начин тялото ги абсорбира в правилната област на червата. Без него би било трудно да се предвиди резултата, качеството и консистенцията на лекарството.
  2. Козметика – в света на козметиката, магнезиевият стеарат е полезна съставка с множество функции. Той служи като пълнител, антислепващ агент, оцветител и др. Добавката в продуктите е с ниска степен на опасност, но данните за него са ограничени.
  3. Храни – в хранително-вкусовата промишленост заема ролята на антислепващ агент. Помага за предотвратяването и образуването на бучки, както и предпазва някои храни от разпад и слепване. Това са прахообразните или гранулираните храни като сладкарски изделия, дъвки, бонбони, бебешки адаптирани млека, билки и подправки, съставки за печене и др.

Също така, поради благоприятните си свойства за производствата на хранително продукти, той се използва и производството на хранителни добавки – под прахообразна форма, капсули или таблетки.

Вреден или полезен е? 

Някои хора изразяват опасения и съмнения относно безопасността на магнезиевия стеарат, тъй като смятат, че може да причини неблагоприятни последици за здравето, включително нарушена имунна функция, излагане на пестициди и др.

Въпреки това, обаче тези твърдения са опровергани и повечето учени смятат, че добавките с магнезиев стеарат нямат пряко влияние върху човешкия организъм, тъй като количеството, което се приема въз основа на добавката е много малко за да предизвика негативни ефекти върху организма.

За да си изясним за нас, безопасността на съставката ще разгледаме проучванията, които са проведени върху него:

  1. Лабораторно изследване от 1990 г. – това е изследването, което е може би най-често цитираното, относно вредата на продукта. Лабораторното изследване, заявява че магнезиевият стеарат потиска имунната система. Проучването е направено с имунни клетки на мишки, които са били ,,къпани” в големи количества стеаринова киселина (дори не е магнезиев стеарат). Те откриват, че стеариновата киселина уврежда клетъчните мембрани на имунните клетки, наречени Т-лимфоцити. Това обаче, не би се случило с човешкото тяло, тъй като клетките на мишките не метаболизират мастните киселини по същия начин като човека (изследването използва само стеаринова киселина).
  2. Проучването от 2017 г. – което обобщава резултатите: ,,Тези данни показват липса на генотоксичен риск, породен от магнезиевия стеарат, консумиран при настоящите изчислени диетични експозиции.” Следователно, консумацията на прекомерни количества от съставката може да причини рискове за здравето, но е малко вероятно и дори невъзможно да се достигне тези количества. Макар и да се проведени малко изследвания относно съставката. Последното проведено стигна до заключението, че е напълно безопасен за консумация, тъй като количествата, които трябва да се приемат за да покаже негативен ефект върху организма, е малко вероятно да се достигнат. Световната здравна организация също потвърди безопасността на магнезиевия стеарат.

Колко е безопасно да се консумира?

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри безопасността му като добавка в храни и медикаменти. Количество, което трябва да се консумира е под 2500 mg на килограм на ден.

Производителите на капсули и лекарства, обикновено използват много малко количество от него в своите продукти, които отново потвърждава твърдението на учените, че е напълно безопасен и не може да предизвика негативни последици за организма.

Заключение

Магнезиевият стеарат е проста сол, съставен от две вещества –  наситена мазнина, наречена стеаринова киселина, и минералът магнезий. Стеариновата киселина се намира натурално в някои храни, което е прави безопасна за организма. Съставката намира широко приложение поради благоприятните си свойства.

Използва се в производството на медикаменти, хранителни добавки, козметика и някои видове храни. Главната му роля е да предпазва продуктите от слепване и разпад. Освен това прахът подобрява консистенцията и качеството на лекарствените продукти. Някои хора изразяват опасения относно безопасността му, въпреки това обаче тези теории са опровергани и учените установяват, че е напълно безопасен за организма.

Източници

Magnesium Stearate: Are We Sure It’s Safe? – The Nutrition Insider

Magnesium Stearate: What It Is, Its Uses, and More (webmd.com)

Magnesium Stearate: Side Effects, Uses, and More (healthline.com)

What is Magnesium Stearate (E470b): Uses, Safety, Side effects and More (foodadditives.net)

0