Хранене

Ацерола

Barbados cherry, Malpighia emarginata, Family Malpighiaceae on w

Ацерола

Тропическият плод ацерола придобива популярност в последните години не само заради приликата си с традиционните и добре познати череши. Тя притежава забележителни хранителни стойности, особено съдържание на витамин С и редица други вещества, които я правят ценно допълнение към хранителните режими в цял свят. С тази статия ще разберете значителни факти за тази екзотична храна и какви са ползите от приема й. 

Какво представлява ацеролата?

Ацеролата, също позната като барбадоска или западноиндийска череша, представлява плод на вечнозелен храст или дръвче, който носи същото име. Растението ражда своите продукти по време на цъфтежа от април до ноември, след което след 3-4 седмици узрява и става готово за консумация. Плодовете са с различен цвят, спрямо степента на зреене, но във формата, в която най-често се консумират, той е яркочервен. Вкусът им се определя като сладък, в зависимост от сорта, но също така се усещат тръпчивост и киселина при яденето им. Това се дължи на високото количество аскорбинова киселина в тях, което определя ацеролата като една от храните, която има най-голямо съдържание на витамин С. За сравнение, този вид киселина е със стойности от 1500–4500 mg/100 g в барбадоската череша, което е около 100  пъти повече от тези на лимона. Най-често можете да я намерите под формата на добавки, тъй като тя има крехък характер и се разваля до няколко дни след беритба. Тези добавки могат да се прибавят към ястия, смутита, сокове и т.н, като можете също да си направите собствени като пасирате замразената форма на плода.  По този начин не се губят полезните й свойства, което е причина да се създадат екстракти, които запазват ценността на свежото й състояние. Дори соковете от нея са нетрайни и не могат да бъдат съхранени без добавянето на консерванти. 

В кои региони се среща?

Климатът, в който присъщо вирее растението ацерола, е топъл и тропически. Затова тя се среща от Южен Тексас, през Мексико и Централна Америка до северната част на Южна Америка и целия Карибски басейн, а напоследък и в субтропичните райони по целия свят, включително и в Индия. В последно време Бразилия се превръща във водещ дистрибутор на продуктите на растението, предлагайки ги на световния пазар под разнообразните форми на замразени плодове, мармалад, концентрати, конфитюр и ликьор. Пуерто Рико са първата държава, която през 1946 година уведомява за необичайните предимства на тази суперхрана, след което тя придобива разпространение навсякъде по земното кълбо. 

Какви са ползите от консумацията на ацерола? 

Най-подходящото название на ацеролата е имуностимулатор. Отличавайки се с нетипичните стойности на витамин С в нея, комбинирано с присъствието на други витамини от А и В групите, желязо, калий и антиоксиданти, този плод предлага редица полезни свойства за онези, които го приемат. 

Ето и тези изключителни преимущества:

  • подкрепа на имунната система – витамин С е жизненоважно вещество, което тялото не може само да си набавя, затова подобни плодове, които са богати на него, са от особено значение за човека. Този витамин подобрява функциите на имунните клетки, стимулира защитата на тялото от болестотворни организми, отговорен е за синтезирането на колаген в тялото и притежава още множество ползи;
  • роля на антиоксидант – отново витамин С, заедно с антоцианините и флавоноидите, намиращи се в ацеролата, се борят с оксидативните процеси в организма. Когато се редуцират съединенията, съдържащи свободни кислородни радикали, се намалява рискът от развитие на хронични заболявания и се забавя стареенето;
  • съществени хранителни стойности – значителните полезни съставки на плода: няколко вида витамини, калий, желязо, магнезий и други съединения, подобряват цялостното здраве на човек. Също така всеки от тях помага на отделна част на тялото, което създава предпоставки за лечебните му свойства;
  • подобряване на здравето на кожата – антиоксидантите в ацеролата допринасят за поддържането на здрава и блестяща кожа, предпазвайки я от зловредните замърсители в околната среда. Те също така намаляват видимостта на бръчки и петна по кожата и я правят по-еластична и бляскава, което забавя нейното стареене;
  • заздравяване на рани – аскорбиновата киселина ускорява оздравителните процеси при наранени тъкани, което е в плюс при поява на рани по тялото. Затова консумацията на тази тропическа храна се счита за ползотворна при регенерирнето и заздравяването на кожните тъкани;
  • подобряване на мозъчната дейност – ацеролата е с мощно съдържание на растителни тъкани, наречени антоцианини, чиято роля е да защитават мозъка от оксидативния стрес. Тя също така има способности за намаляване на възпалителни процеси, включително и на такива в един от главните органи на човешкото тяло. 

При какви условия се отглежда?

Обикновено храстът ацерола се отглежда в овощни градини, които са набраздени, като всяко растение е на разстояние от 1,5-1,8 м. от другите. Барбадоската череша е топлолюбива и предпочита да вирее на места, които са силно огрени от слънчева светлина, но има случаи на отглеждане в оранжерии в студените географски ширини. Почвата, в която тя се отглежда, трябва да бъде с неутрално pH (7,0 – 7,5) и да е  суха, добре дренирана и песъчлива. Въпреки гореописаните изисквания за растеж, този плод не е крайно придирчив и е възможно да съществува и на други видове пръст. Значимо е, температурите, в които се намира дръвчето никога да не падат под нулата, защото тогава то ще загине. Храстите с ацерола в добра форма могат да цъфтят 2-3 пъти годишно, като имат дълъг сезон за събиране на реколтата. Редовното поливане и умерено богатата почвена настилка насърчават цъфтежа и раждането на множествена и здрава реколта. Бъдете търпеливи, тъй като тези растения се нуждаят от около три години, за да започнат да произвеждат по-голям брой яркочервени плодове.

Какви са потенциалните рискове?

Страничните ефекти от приема на западноиндийската череша се пораждат от високите нива на витамин С в нея. Не следва те да се появят, ако приемате нормални дози от нея дневно, но не е невъзможно да надвишите препоръчаните референтни дневни стойности на аскорбинова киселина и оттам да не се почувствате добре. 

Следните потенциални рискове се разкриват от прекомерната консумация на ацерола:

  • проблеми с храносмилането – високите нива на витамин С в организма водят до повишаване на стомашната киселина, стомашно-чревен дискомфорт, включително диария, гадене, спазми и подуване на корема;
  • камъни в бъбреците – тъй като ацеролата е с особени стойности на аскорбинова киселина, тя може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. Това се случва поради обработването метаболизирането на киселината до оксалат – вещество, което влияе негативно на хора, податливи към камъни в бъбреците;
  • повишена абсорбция на желязо – желязото в ацеролата е в типичната за растителните продукти нехемова разновидност. В съчетание с високите дози на витамин С в нея, хората могат да развият  хемохроматоза (състояние, характеризиращо се с прекомерна абсорбция на желязо).

Заключение

Ацеролата – скрита тропическа суперхрана, пълна със здравословни ползи за хората.  Със съдържание на витамин С, надвишаващо това на цитрусите, тя е мощен имуностимулатор и подпомага забавянето на процесите на стареене на клетките и кожата. Впечатляващите й антиоксидантни свойства се борят със свободните радикали кислород, като намаляват оксидативния стрес и подпомагат цялостното благосъстояние. Умереността при нейния прием е от ключово значение, тъй като прекомерната консумация може да доведе до храносмилателен дискомфорт. Включването на този плод в хранителния ви режим може да подобри живота ви в по-здравословна посока заради всичките хранителни вещества в нея, които я правят толкова ценна.

Източници

Acerola cherry  

Acerola benefits

The benefits of acerola

Acerola side effects 

How to grow acerola? 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0