Кремообразен и освежаващ, кефирът е една от малкото суперхрани, които са колкото питателни, толкова и вкусни. Тази млечна напитка е свързана с редица ползи за здравето, благодарение на хранителните си стойности и съдържанието на пробиотик.
В тази статия предстои да разберете повече за естеството на напитката, нейните ползи и как е правилно да се консумира.
Какво представлява кефирът?
Кефирът е ферментирала напитка, която произхожда от региона на Северен Кавказ. Изобретяването му е тясно свързано с необходимостта от “консервиране” на храната във времена, в които хладилниците все още не са били факт.
Хората от региона на Кавказ са разработили напитката като начин за запазване на млякото – процесът на ферментиране не само удължава срока му на годност, но също така осигурява допълнителни фактори, допринасящи за здравето. Той е ценен заради освежаващия си вкус и предполагаемите си свойства – подпомагане на храносмилането и повишаване на имунитета.
Какви са ползите от консумацията на кефир и по колко се пие?
Процесите не ферментация, използвани при направата му, предразполагат за високо количество на пробиотици. Това са полезни бактерии, отговорни за поддържането на чревната флора и храносмилателната система. Това, обаче, далеч не е единствената полза от консумацията на кефир.
За да ви дадем представа за хранителни стойности, ето как изглежда 1 чаша (240 ml) кефир, приготвен с нискомаслено краве мляко.
Калории | 161 |
Протеин | 11 грама |
Мазнини | 2 грама |
Въглехидрати | 24 грама |
Фибри | 3 грама |
Захар | 20 грама |
Една чаша също осигурява 30% от дневната доза (ДД) калций, 5% от ДД натрий, както и 10% и 25% от ДД витамини А и D. Нещо повече, млечния кефир съдържа веществото фосфор и витамина B12.
Други ползи от кефира:
- Притежава редица доказани полезни свойства – проучвания върху животни установяват, че тази напитка има потенциални антимикробни, противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства.
- Може да се използва за лечебно средство – млечният продукт се препоръчва при лечение на хроничен запек, както и пептични язви на стомаха и червата.
- Може да подобри здравето на костите и да намали риска от остеопороза – пълномасленият вариант е не само чудесен източник на калций, но и на витамин К2, който играе основна роля в метаболизма на калция. Доказано е, че добавките с К2 намаляват риска от фрактури с до 81%.
- Безопасен е за консумация от хора с непоносимост към лактоза – кремообразното изделие е с ниско съдържание на лактоза, тъй като неговите млечнокисели бактерии вече са усвоили предварително лактозата. Често срещано е хора с непоносимост към лактоза да могат да пият кефир без проблеми.
Напитката може да бъде здравословно и вкусно допълнение към добре балансирана диета. За най-добри резултати се придържайте към около 1–3 чаши на ден и го комбинирайте с различни ферментирали храни и напитки, за да увеличите приема на пробиотици.
Как се прави и каква е разликата между кефир и кисело мляко?
Традиционно тази напитка се прави чрез добавяне на кефирни зърна – смес от полезни бактерии и дрожди, които са свързани с млечни протеини и полизахариди – с краве или козе мляко.
Сместа се отравя да ферментира от 18 до 48 часа на стайна температура, след което се прецежда, за да се отстранят остатъците от зърната, които могат да се използват отново и за следваща партида. Процесът води до напитка с остър вкус и кремообразна текстура, наподобяваща тази на киселото мляко и йогурта.
Друг популярен начин за приготвянето му е така нареченият воден кефир – към захарна вода или кокосова вода със захар се прибавят кефирните зърна, а резултатът е тръпчива напитка, напомняща на комбуча.
Макар и на външен вид да напомня на кисело мляко, разликите между двата млечни продукта не са малко. Като за начало, киселото мляко е с по-ниско количество калории и съответно, по-ниски количества мазнини, протеин и калций, но пък съдържа повече захар. Освен това кефирът съдържа три пъти повече пробиотици от киселото мляко. Ферментиралата напитка разполага с около 12 живи, активни култури и 15 до 20 милиарда колонообразуващи единици (CFU). Киселото мляко има 1 до 5 активни култури и 6 милиарда CFUs.
Факти за кефира
Важно е да се спомене, че прекаляването с консумацията му не е здравословно и крие своите опасности.
Топ 3 факта за кефира, които трябва да вземете предвид преди консумация:
- Ферментиралите храни и напитки съдържат алкохол – въпреки че съдържанието на алкохол може да варира в зависимост от конкретната марка и вид кефир, повечето разновидности съдържат 0,5–2% алкохол. За сравнение, леките бири обикновено съдържат около 4,2% алкохол. Въпреки че количеството алкохол е много ниско и вероятно не е проблем за повечето хора, може да е нещо, което трябва да имате предвид, ако имате непоносимост към алкохол или го избягвате по други причини.
- Може да причини храносмилателни проблеми – много бързото увеличаване на приема на богати на пробиотици храни може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Едни от най-често срещаните проблеми, докладвани при консумация на пробиотици, включват газове, запек и гадене. В някои случаи пробиотиците могат да причинят и други стомашно-чревни проблеми, като диария, стомашни спазми, повръщане, промени във вкуса и намален апетит. Имайте предвид обаче, че тези симптоми са по-чести при употребата на пробиотични добавки, които съдържат по-концентрирано количество пробиотици в сравнение с ферментирали напитки.
- Съдържание на въглехидрати – хранително съдържание на кефира може да варира според марката, като той обикновено съдържа въглехидрати във всяка порция. Пример: 1 чаша обикновен, нискомаслен млечен кефир осигурява около 12 грама въглехидрати, а 1 чаша воден съдържа около 13 грама. Въпреки че това може да не е проблем за повечето хора, тези на нисковъглехидратна или кетогенна диета може да се наложи да ограничат приема на храни, които съдържат въглехидрати, включително тази ферментирала напитка. Освен това може да се наложи хората с диабет да следят внимателно консумацията на въглехидрати, за да поддържат здравословни нива на кръвна захар.
Ако получите някакви неблагоприятни странични ефекти след пиенето му, веднага се консултирайте с медицинско лице и помислете за намаляване на приема или прекратяване на консумацията.
Заключение
Това е уникална ферментирала млечна напитка, която не само разнообразява ежедневното меню, но и предоставя редица ползи за здравето, включително пробиотичните му свойства, поддържащи баланса на чревната микрофлора.
С богатото си съдържание на хранителни вещества, подпомага храносмилането, укрепва имунната система и може да подобри състоянието на пациенти, страдащи от различни заболявания. Въпреки това, както при всяка храна, умерената консумация е ключова, за да се избегнат неблагоприятни ефекти.
Източници
The Fascinating History of Milk Kefir
How Much Kefir Is Too Much? Potential Side Effects