Здраве

Аспартам

Refreshing glass of cola on wooden table in a bar

Аспартам

Подсладителите биват естествени и изкуствени. Естествените, фруктоза, глюкоза, се набавят от плодове, мед и други естествени продукти, а пък изкуствените са синтетично получени продукти и се използват за подслаждане на полуфабрикати и сладки напитки. Точно в тази категория попада и аспартамът.

Какво представлява аспартамът?

Аспартамът е продукт на химична реакция при смесването на две аминокиселини – аспарагинова киселина и метилов естер на фенилаланина. При разграждането му пък се получава метанол и формалдехид. Откривателят му е Джеймс Шалтер, като интересното е, че той е търсил и разработвал лекарства за стомашни язви. Впоследствие установява, че аспартамът не е подходящ и не действа и за да не остави творението си и да изгуби нещо, което е сътворил, той решава да проведе още тестове и изследвания. Така разбира, че веществото е стотици пъти по-сладко от рафинираната захар и се възползва от това, като го комерсиализира и печели. През 80-те и 90-те години на ХХ век подсладителят е одобрено от множество здрави асоциации в почти цял свят и масово започва да се използва.

Къде се среща?

Аспартамът е често срещан подсладител и обикновено когато видим етикет на продукт “без захар”, можем да подразберем, че в него има от това вещество. Най-известните храни и напитки на пазара, които го съдържат, са:

  • газирани напитки – в последните години питиета като ко̀лата се произвеждат от компаниите във варианти без захар, т.е. с добавен аспартам, защото е по-евтин и в малки количества подслажда достатъчно;
  • сладолед – тук говорим най-често за сладоледи от най-ниска цена и най-ниско качество;
  • сосове и дресинги – когато някоя марка претендира за сос със нискокалорично съдържание, значи става въпрос за наличие на известния изкуствен подсладител;
  • дъвки – абсолютно всички брандове за дъвки вече го използват за  произвеждане на продуктите си;
  • енергийни блокчета и барчета – не трябва да се заблуждаваме от общоприетото разбиране, че един от тези продукти е здравословен, а че е такъв с по-малко килокалории, заради наличието на аспартам.

Какви са неговите позитивни и негативни ефекти?

Аспартамът е одобрен за употреба за първи път през 1981 г. в САЩ, а в следващите години е приет и в Европейския съюз. Световната здравна организация е определила доступимата дневна доза за средностатистическия човек при до 40-50 милиграма на килограм от телесната маса. Едно от големите предимства на този подсладител е че не доставя почти никакви калории при прием, а в същото време в малки количества подслажда много повече от захарта. Точно тези характеристики го правят много подходящ за употреба и от диабетици и хора в преддиабетни състояния. Освен това за разлика от рафинираната захар той не причинява кариеси и други заболявания на зъбите и устната кухина. 

Въпреки това е доказано, че може да доведе до нежелани странични ефекти. Здравните организации не препоръчват прекаленото му използване като заместител за подслаждане, тъй като влияе негативно на метаболизма и може да навреди на жизненоважни телесни функции. Фактическо отравяне с аспартам обаче е възможно, защото при многократно надвишаване на дневната доза, мозъкът започва да се уврежда и може да настъпи интелектуално увреждане. 

Научни изследвания за аспартама 

Учените провеждат множество експерименти и изследвания основно върху мишки. Това означава, че не може да бъде изцяло потвърдено дали влиянието върху човек би било същото, но може да е един сериозен предупредителен знак. През 2016 г. се провежда експеримент върху мишки албиноси, като се наблюдава влиянието на веществото върху седалищните нерви. В продължение на месец животните са приемали около 40-50 милиграма (допустимата дневна доза за човек) аспартам на ден и в края на проучването учените са забелязали трайно увреждане и промяна в структурата на нервите. Друго изследване на същия вид мишки показва и минимално натравяне на кръвта след като са били подложени на същите условия. 

Най-новите и съвременни проучвания показват и увеличен риск към някои видове рак (лимфом, левкемия и неврологични тумори), диабет тип 2, бъбречна и чернодробна недостатъчност, а дори и преждевременно раждане. Установено е и че при децата може да се наблюдава безпокойство, нервност и СДВХ (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Изводът за нас тук може да бъде да прилагаме ранна превенция, т.е. да ограничаваме консумацията на продукти, съдържащи по-високо съдържание на т.нар изкуствена захар.

Piled heap of natural sweetener in the form of a heap

Заключение

Аспартамът е синтетичен продукт, използван за подсладител. Съдържа се основно в сладки напитки, изделия и овкусители. Той е един е от най-изследваните вещества в хранителната промишленост. Въпреки сигурността относно безопасността му, която всички здравни организации дават, повечето хора остават скептични към това колко наистина е безвреден. Въпреки това можем да бъдем сигурни, че минималната употреба може да се използва безопасно като регулатор на калорийния прием и теглото. И все пак прекомерната консумация може да предразположи организма към някои заболявания, затова трябва да се избягват много сладки изделия с голямо съдържание на изкуствения подсладител. Ако сметнете, че по някакъв начин имате чувствителност към веществото, най-добре е да се свържете с професионалист в сферата (диетолог), както и с лекар.

Източници

Aspartame hazard and risk assessment results released

Everything You Need to Know About Aspartame

The Truth About Aspartame Side Effects

Which foods contain aspartame?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0