Здраве

Глицин

hand holding a mollecular structure model

Глицин

Аминокиселините са основните изграждащи структури на протеините. Можем да ги наречем градивните частици на живота. Те се приемат от тялото, когато то получава белтъци, които се разграждат на тези основни компоненти впоследствие. Основните им преимущества са помощ при декомпозицията на други хранителни елементи, осигуряване на енергия, забързване на регенерационния процес при телесните клетки и създаването на хормони. Подялбата им е на такива, които тялото не може да синтезира само или т.нар. незаменими и останалите, които не е нужно да бъдат доставяни чрез храна . Глицинът се причислява към онези, които сами могат да се създават от тялото. 

Какво представлява глицинът?

Глицинът е най-просто устроената аминокиселина спрямо останалите 19, която също така е и заменима. Той има само един водороден атом като странична верига, което определя възможността му да се вписва както в хидрофилна, така и в хидрофобна среда. Това означава, че ако има контакт с вода, може да се разтвори в нея, но и да не го направи, заради хидрофобния си характер. Откритието му се случва през 1820 година, когато френският химик Хенри Браконо го изолира чрез хидролиза на желатин. По-късно се разбира, че аминокиселините серин, треонин и други източници могат да го синтезират безпроблемно. 

Функции на глицина

Въпреки че е част от многото градивни блокове на протеините, глицинът има значима роля за работата на човешкото тяло. Често липсата или намаленото му присъствие в организма е неползотворно и може да доведе до негативни ефекти. 

Той е важен поради разнообразните си функции, които включват:

 • функция на невротрансмитер – невротрансмитерите имат за цел да сигнализират централната нервна система относно случващото се във външния свят. Когато рецепторите на тази аминокиселина се активират, те изпращат импулси към гръбначния мозък относно случващото се в околната среда или редуцират токсините в тялото, след като се свържат с тях чрез свободната си странична верига. Освен това те стимулират синтезирането на хормона серотонин;
 • основен компонент при колагеновите съединения – тази аминокиселина съставлява 33% от колагена в човешкото тяло. Колагеновите влакна подобрява структурата на на костите, кожата, мускулите и съединителната тъкан;
 • регулация на метаболизма – абсорбцията и усвояването на жлъчните киселини, липидоразтворимите витамини и липидите в голяма част се осигурява от глицина. Това го поставя като основен механизъм при управлението на имунитета, цитопротекцията, растежа и развитието на човек и оцеляването му.

Кои са хранителните източници на глицин?

Като една от главните изграждащи единици на протеините, много добър източник на глицин са всички храни, богати на тях. Не е нужно да консумирате големи количества продукти, които съдържат белтъци, за да задоволите своите глицинови нужди. По-важно е да подбирате такива от тях, които съдържат по-малко наситени мазнини в сравнение с другите видове протеинови храни. 

Най-добрите сред тях са:

 • червено месо (1,5 до 2 г на 100 г порция);
 • семена (1,5 до 3,4 г на 100 г на порция);
 • пуешко месо (1,8 г на 100 г на порция);
 • пилешко месо (1,75 г на 100 г на порция);
 • свинско месо (1,7 г на 100 г на порция);
 • фъстъци (1,6 г на 100 г на порция);
 • консервирана сьомга (1,4 г на 100 г на порция).

Съществуват безброй варианти, от които да достигате ежедневната си  консумация на това вещество. Поради тази причина, би било много ползотворно да правите по-здравословни избори относно храненето си, за да може както да постигате своите цели, така и да имате балансирана диета. Затова може семената, които искате да приемете, да бъдат сушени, без добавени захари и сол. Относно месото, следете то да бъде без кожа и при термичната му обработка да не използвате много мазнини и сол. Също така, има възможност да взимате глицинови хранителни добавки под формата на капсули или прахообразни продукти. Те се препоръчват за хора, които са вегетарианци или вегани.  

Какви са ползите от приема на глицин за тялото?

Тъй като глицинът е най-значимата заменима аминокиселина, ползите от него са разновидни. В зависимост от циркулацията му в тялото на човек, той може да се чувства по-енергичен и спокоен. Поради регулаторните си функции, при възпаление той подпомага възстановяването и редуцира негативните ефекти от този процес. 

Други впечатляващи ползотворни ефекти на тази субстанция са следните:

 • участие в синтезирането на антиоксиданти – глутатионът е мощен антиоксидант, в чието синтезиране участват три аминокиселини, една от която е глицинът. Ролята на това биохимично вещество е да защитава организма от увреждане на клетките;
 • компонент на креатина – креатинът е вид аминокиселина, която подпомага доставянето на хранителни вещества до мускулите при извършване на бързи и кратки дейности. Глицинът е една от основните изграждащи единици на това съединение, което се създава натурално от тялото. Затова доставянето му чрез хранене увеличава синтезирането на креатин, което води до по-благоприятна мозъчна дейност и повишена поток на енергия;
 • подобряване на качеството на съня – глициновата аминокиселина също има функции, насочени към намаляването на телесната температура, което е един благоприятен фактор при заспиване. Освен това той има успокояващ ефект върху мозъка, от което следва увеличение в качеството на съня и намаляване на умората през деня;
 • стимулация на синтезирането на серотонин – серотонинът, още наричан хормон на доброто настроение“”, спомага развитието на мисловната дейност и подобрява емоциите. Глицинът отново участва в неговата продукция, следователно също е отговорен за повишено настроение и може да се счита за “натурален антидепресант ”. Действието му е средно между 10-20 минути, но той е естествен елемент, за разлика от хапчетата, насочени към борба с депресия;
 • употреба при лечение на инсулт – когато глицин бива приет до 6 часа след усещане на първите симптоми на инсулт, той може да предотврати сериозни увреждания в мозъка. Мозъчните клетки не получават достатъчно кислород при исхемичен инсулт, затова тази аминокиселина подпомага достъпа на кръв към тях. 

Има ли потенциални негативни странични ефекти от приема?

Обичайно глицинът се смята за безопасен, било то приет под формата на храна или добавка. Все още не съществуват достатъчно изследвания, които описват дългосрочната употреба на веществото и последиците от нея. Повечето хора, които приемат това вещество, няма да изпитат странични ефекти, но при някои от тях може да се появят следните негативни симптоми:

 • раздразнен стомах;
 • гадене;
 • диария;
 • затруднение на работата на бъбреците;
 • повръщане.

Предозирането с глицин, което води до токсичност, е рядко явление. Това може да се случи, ако използвате гел с него, който има за цел да възстанови клетки на място с язва или при предписание за предотвратяване на кръвни съсиреци. Признаци на такъв вид натравяне са зрителни смущения, слабост, зачервяване на кожата, слабост и гореописаните странични ефекти. 

Заключение

Заменима аминокиселина глицин, която допринася за съществени функции в човешкия организъм. С негова помощ се доставят сигнали по нервните окончания, метаболизмът се регулира и участието му в синтезирането на колаген подпомага строежа и устройството на костите. Този елемент може да бъде доставен чрез редица храни, богати на белтъчини, както и с хранителни добавки. Ползите му се разполагат от терморегулация и подобряване на съня до превенция на развитието на вредите от инсулт. Затова неговата роля в съществуването на човека е ключова, тъй като подпомага редица процеси в тялото и намаленото му присъствие в него може да доведе до отрицателни последици. 

Източници

Benefits of glycine 

Glycine: Uses, Side effects, and MoreGlycine health benefits

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0