Здраве

Бромелаин

Molecular structure, abstract science background. 3d illustration

Бромелаин

Ако сте навътре с тенденциите и най-новите хранителни добавки, със сигурност сте чували за бромелаина, което е сравнително скорооткрита добавка. Смята се, че е чудотворна и помага за много неща, но дали наистина е така, за какво помага тя и какви са потенциалните и странични ефекти, ще разберете в тази статия. 

Какво представлява бромелаинът?

Бромелаинът е съставен от група ензими, открити в плода и стъблото на растението ананас. Интересното за този плод е, че местните жители на Централна и Южна Америка са го използвали, освен за третиране на глада и набавяне на витамини, така и за третиране различни заболявания, като храносмилателни разстройства и други. В днешно време се рекламира като хранителна добавка за намаляване на болката и подуването, мускулно възстановяване и подобряване на имунитета. Освен това, се счита и за лек при следните болести: 

  • остеоартрит;
  • рак;
  • храносмилателни проблеми;
  • мускулни болки;
  • изгаряния;

Кои компоненти съставят бромелаина?

Този мощен ензим представлява екстракт от ананас, който съдържа смес от различни протеази, както и:

  • фосфатази;
  • глюкозидази;
  • пероксидази;
  • целулази;
  • гликопротеини;
  • въглехидрати;

Търговският бромелаин обикновено се произвежда от стъблото на ананаса, но съдържание на белтъчини и бромелаин има и в други негови части като кората му, сърцевината и стъблото. Въпреки това, най-концентрирано е съдържанието му стъблото, което е най-ефикасно при третиране на заболявания и проблеми в тялото.

Какви са неговите позитивни ефекти?

Ефектите му върху различните части на тялото и заболяванията все още се изследват, тъй като той тепърва започва да се използва по-често от хората. За сега знаем, че има позитивни ефекти върху:

  • синузит: въпреки сравнително малкия брой проучвания за употребата на ензима при синузит, знаем, че той влияе добре върху подувания (един от главните симптоми на синузит е подуване на носа), за това е по-вероятно да считаме, че има позитивни ефекти върху заболяването. Освен това успокоява възпаленията в лигавицата;
  • изгаряния: няколко проучвания разглеждат употребата на ензимите за отстраняване на мъртва кожа от изгаряния, като те са позитивни;
  • хранително-вкусова промишленост: освен за лекуване на заболявания, се използва в хранително-вкусовата промишленост за омекотяване на месото, повишаване на протеиновата стабилност на бирата и виното, също предотвратяването на свиването на тестото за печене;
  • имунитет: действа върху имунната система като подобрява червото, метаболизма и цялостната храносмилателна система, също засилва туморната некроза (умъртвяването на туморните клетки);
  • използвайки го като добавка: повишава абсорбцията на антибиотици, което води до ефективна дифузия на лекарството в тъканите и в резултат на това намаляване на вероятността от неблагоприятни ефекти, свързани с токсичността на антибиотиците;
  • научно доказано е, че той е ефикасен при профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания включително миокарден инфаркт, както и мускулно-скелетни състояния като мускулни травми, остеоартрит и артрит;
  • антиоксидантни свойства;
  • дозиране: въпреки че препоръчаната доза е между 80-400 мг. три пъти на ден, колкото и бромелаин да приемете, няма опасност от свръхдоза;
  • мускули: както помага за омекотяването на месото на пазара, което наподобява човешките мускули, така има позитивни ефекти при мускулна треска и болка, като ги облекчава;

Освен всичко това, експерименти доказват, че има положителен ефект върху изгаряния, алергии, кръвосъсирване, рак (заради увеличаването на туморната невроза и намаляването на туморните маркери) и възпаления.

Какви са потенциалните негативни странични ефекти, които могат да възникнат?

С многобройните позитивни ефекти, с които се запознахме, идват и възможните странични ефекти, които не винаги са желани. Изследвания показват, че най-често срещаният страничен ефект е алергичната реакция. Тя се случва главно при хора, които имат непоносимост към ананаси, тъй като, както разбрахте от тази статия, това вещество се набавя от стъблото на този плод. Разбира се е възможно да имате алергия към някои от компонентите на тази добавка или към самата нея. 

Други нежелани ефекти могат да се проявят, ако приемате бромелаин по време на бременност или докато кърмите. Въпреки че не е със сигурност доказано, дали влияе напълно зле, или не, бременните жени трябва много да се пазят и да внимават с приема си на хранителни добавки, за това не е желателно да рискувате. 

Изследвания също показват, че ензимът може да доведе до прекомерно кървене. Не приемайте тази добавка по време на менструация, преди и след операция или ако пиете хапчета за разреждане на кръвта. Също не е желателно да го приемате, ако имате сериозни синини. 

Ако ще комбинирате бромелаин с антибиотици, винаги се консултирайте с доктора си преди това.

Заключение

Всяка хранителна добавка има своите плюсове и минуси. Поради доказаните положителни ефекти върху човешкото здраве, бромелаинът и консумацията на ананас нараства значително в целия свят. Този ензим с висока стойност в терапевтичния сектор и може да бъде

използван като алтернатива на множество химически компоненти, защото е естествено и безвредно вещество. Въпреки това, дори нещо натурално като бромелаина може да ви повлияе зле, за това проучете внимателно, преди да купувате нещо подобно.

Източници

Bromelain – an overview

Bromelain | NCCIH

Bromelain: A Potent Phytomedicine

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0