Успех

 14 съвета за успех от най-влиятелните хора на света

ation (39)

 14 съвета за успех от най-влиятелните хора на света

Всеки има своя дефиниция за успех и всеки от нас ще следва различен път в живота, за да стигне до там. Хубавото е, че мнозина са дошли преди нас и успешните хора често споделят с другите своите съвети за успех и уроците, които са взели в стремежа си да постигнат целите си.

 От суперзвезди спортисти до бизнес и медийни магнати, тези съвети за успех идват от някои от най-влиятелните хора наоколо. Попийте техните знания и ги приложете към Вашия собствен план за успех.

1. Прегърнете възможностите

„Когато стигнете до момент от живота си, в който видите трудни неща, не гледайте в другата посока; придвижете се към него. Това е моментът, в който можете да повлияете на промяната. “ – Бил Гейтс

Неизвестното със сигурност може да бъде страшно за много хора. Избягваме промяната, защото потенциално води до нов набор от проблеми и стрес. Ако обаче се гмурнете в нещо, което може да изглежда трудно, тази промяна може да доведе и до големи постижения и щастие.

Вероятно сте чували, че самодоволството е враг на прогреса, но когато прегърнем възможността – дори когато изглежда трудно – ние създаваме предпоставки за успех.

2. Предизвикайте себе си

„Направете едно нещо, което смятате, че не можете. Не успяваш. Опитай пак. Направи го по-добре втория път. Единствените хора, които никога не се срутват, са тези, които никога не монтират високата жица. Трудният момент е Вашият момент, Вие го притежавате.“ —Опра Уинфри

Въпреки неуспехите си, медийният магнат Опра не се определя от нейните неуспехи, а по-скоро ги разглежда като точки в живота си, където тя се е предизвикала и се е поучила от тези грешки. Този вид безстрашно отношение се споделя от много от най-влиятелните шоумени и изпълнители в света.

3. Позиционирайте се в действието

„За да успееш, трябва да си там, трябва да удариш земята.“ -Ричард Брансън

Всеки може да прави грандиозни планове за това какво иска да направи и как планира да го направи. Плановете без действия обаче не са нищо повече от мечти. Съветите на бизнес титана за успеха са ясни и прости, но невероятно ценни: рискувайте и приведете тези планове в действие. Със сигурност има известен риск, но най-големите успехи винаги включват ниво на риск.

4. Имайте високи стандарти за себе си

 „Бъдете критерий за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е очаквано. “ -Стийв Джобс

Друг важен съвет за успех е да се придържате към високите стандарти. Нашият живот е сбор на решенията, които взимаме, а стандартите, към които се придържаме, често са резултат от тези решения. Вашето семейство, приятели, шефове и колеги имат свои лични стандарти, но Вашето собствено поведение определя очакванията, които имат от Вас.

Когато развивате набор от ценности, които са важни за Вас и се придържате към тях, показвате почтеност. Това е тази черта, която в комбинация с упорита работа често създава успех през целия живот.

 5. Бъдете постоянни

„Постоянството е много важно. Не трябва да се отказвате, освен ако не сте принудени да се откажете. “ – Илон Мъск

През декември 2020 г. ракетата на Илон Мъск „Starship“ избухна в пламъци при кацането си.

 Ако смятате, че Мъск ще хвърли бялата кърпа и ще приеме неуспеха, тогава не знаете много за предприемаческия гигант. Той не е само един от най-влиятелните хора днес, но е и един от най-упоритите. Без значение какви са целите Ви, ще има критици и препятствия. Тези, които са упорити и не са възпирани от неуспех, ще имат най-големите шансове в крайна сметка да постигнат успех.

6. Помагайте на другите

 „Не може да има дефиниция за успешен живот, който да не включва служене на другите. Намерете нещо за правене. Стани от пейката. “ -Джордж Х.В.

 Въпреки контроверсиални мнения по въпроса, едно от най-важните неща, които Джордж Буш постигна по време на президентството си, беше подписването на закона за американците с увреждания. Това беше важна стъпка за гражданските права и службата за голяма част от американците.

 Ако погледнете списък с най-успешните хора в света, несъмнено ще откриете, че почти всички те по някакъв начин създават голяма стойност в живота на околните им. Независимо дали става дума за наставничество, създаване на работни места или създаване на позитивна промяна, те са убедени, че колкото повече служат на другите, толкова повече получават.

7. Отдаденост

„Има онзи момент всяка сутрин, когато се погледнете в огледалото: Отдаден ли сте или не?“

 -Леброн Джеймс

Ако не сте в играта, за да я спечелите, тогава успехът едва ли ще последва. Тези, които очакват успех, знаят как да се концентрират. Те разпознават целта и се ангажират да я реализират. Това не означава, разбира се, че няма да има времена на съмнения и неуспехи по пътя. Вместо да отхвърлят тези цели настрана, те се адаптират и се отдават на изпълнението на всяка стъпка, която ще ги доближи до реализирането на техните стремежи.

 8. Бъдете смели

„Всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме смелостта да ги преследваме.“ -Уолт Дисни

 Многобройни споделени черти могат да бъдат намерени в най-успешните предприемачи и лидери през цялата история. Една от тези черти е смелостта. Успешните хора са смели и уверени в себе си. Това не означава, че нямат моменти на съмнение, а че имат здраво самочувствие в себе си, могат да се адаптират, да се справят и да победят предизвикателствата, които животът им хвърля.

Забележете, че цитатът на Дисни не казва „мечтите ни ще се сбъднат“, а по-скоро „могат да се сбъднат“. Успехът не е гаранция, но със смела увереност има възможност да бъде постигнат.

9. Успехът не е лесен

„Напредъкът ще дойде в началото и ще започне. Не винаги е права линия. Не винаги е гладък път. “ -Барак Обама

 Всеки президент е изправен пред предизвикателства и е свидетел на неуспехи в целите, които се стреми да постигне. Цитатът на бившия президент на САЩ е твърдение, че напредъкът изисква упорита работа. За всеки краен етап  може да има половин дузина неуспехи, които са дошли преди него. Пътят към Вашия собствен успех вероятно няма да бъде гладък, без собствени неравности и препятствия. Но чрез изграждане на работна етика на принципите, описани тук, може да се постигне напредък към успеха.

10. Доверете се на своята интуиция

 „Не смейте да подценявате силата на собствения си инстинкт.“

Често пъти, колкото по-успешен става човек, толкова повече другите го съветват какво трябва или не трябва да прави. Със сигурност има стойност в това да се обградите с умни хора с добър характер, но още по-ценно е да имате вяра в собствения си инстинкт.

 Всъщност има истинска наука, която стои зад силата на инстинкта, усета и интуицията ни. Мозъкът ни непрекъснато сравнява миналия опит с текущата информация.  Най-гениалните идеи идват точно по този начин, и е важно да им даваме повече стойност от общоприетите вярвания и съветите на околните.

11. Бъдете страстни

„Независимо дали сте намерили призванието си или все още го търсите, страстта трябва да бъде огънят, който движи работата на живота Ви.“ -Майкъл Дел

 Това е може би най-често срещаният, но и един от най-важните съвети за успех. Ако не сте запалени по нещо, ще бъде трудно да дадете своите 100 процента за него. Освен това, само когато човек се забавлява, тогава неговата концентрация и производителност достигат максималните висоти. Разбира се, може да успеете да работите без страст за кратък период от време, но в дългосрочен план, няма шанс.

Майкъл Дел (да, човекът зад компютъра Дел) прави добър аргумент относно намирането на личното звание. Ако зад това, което правите, няма страст, успехът, който Вашите усилия дават, в най-добрия случай ще бъде ограничен.

12. Определете какво искате

„Животът наказва неясното желание и възнаграждава конкретното искане.“ -Тим Ферис

Най-влиятелните и успешни хора в света имат ясни визии за своята цел и какво искат да постигнат. Те не хвърлят дартс с надеждата да уцелят добра идея. Вие отговаряте за развитието на Вашия собствен фокус и определянето на това, което искате в живота. След като разберете какво е, преследвайте го. Ако това значи  по-голяма отговорност в работата Ви, поискайте я. Ако започвате собствен бизнес, измислете стъпките за осъществяването му.

13. Бъдете уверени в себе си

 „Вдъхновявайте се от успеха на другите, но не се плашете от него.“ -Деймънд Джон

Това е може би най-клише съвета, който ще чуете, но в него има реална стойност. Самоувереността помага за достигането на пълна съсредоточеност и производителност. То ни мотивира и ни помага да преминаваме решително през проблемите.

 Винаги ще има някой по-успешен от Вас. Всъщност шансовете са, че когато стартирате за първи път, ще има много хора, които са по-успешни. Позволяването на успеха на другия човек да намали собственото Ви самочувствие може да бъде невероятно подтискащо. Вместо да гледате на постиженията на другите като на непостижими, използвайте ги като вдъхновение и цел, към която да се стремите.

14. Правете интелигентни избори

„Вашето наследство е написано от Вас самите. Вземете правилните решения. “ – Гари Вайнерчук

Всеки е изправен пред решения – някои големи, а други малки. Изборите, които правите всеки ден, оформят живота Ви, събитията и хората, които идват в него.

 Никой не може да избере правилния избор за Вас, но Вие можете да се научите да вземате интелигентни решения, които водят до успех. Вземането на тези мъдри решения наистина се свежда до разпознаване на целите и преценяване на това как тези избори ще Ви приближат към постигането на тези цели. Изборите се привеждат в съответствие с Вашите ценности.

Финални мисли

Тези съвети не гарантират постигането на успех, това зависи от нас самите. Но те са добра отправна точка, и без тях човек няма как да постигне това, което цели.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0