Успех

Новият образ на свръхбогаташите

Новият образ на свръхбогаташите

Доскоро приказното богатство вървеше с огромни имения, автомобили по поръчка, луксозни частни самолети и яхти. И съвсем „случайно” тези хора винаги се озоваваха в медиите точно с това.

Скъпото облекло и аксесоари бяха белязани от натрапчиви лъскави лога, които стояха на дрехите като етикет с много нули. Не че това днес не се среща, но все повече от най-богатите хора живеят по друг начин. Идеята на тази аудиостатия е да ви представи една различна гледна точка, която ще ви помогне да се отърсите от начина, по който възприемате новите свръхбогаташи. В края на аудиостатията пък ще ви представим начини да ги разпознаете сред тълпата.

Да блестиш пред масите вече е проява на лош вкус

Процесите на отказ от показността и вещите-символи на власт започнаха преди повече от десет години и днес тенденциите са ясни дори за нетренираното око на обикновената публика.

Тук не говорим само за черната фланелка на Стив Джобс или пословичната пестеливост на Уорън Бъфет.

Скромността започва да се превръща в корпоративна политика. Разказва се като виц как ПР-ът на известен немски концерн заличил „Ролекс“-а от официално разпространяваната снимка на новия изпълнителен директор. Да демонстрираш по елементарен начин богатство и сила днес вече се смята за проява на лош вкус.

Сега свръхбогатите държат да са оценени и признати в собствения си клуб, а там вече не се гледа с добро око на показността. Дрехите и аксесоарите им са не по-малко скъпи от преди, но стойността им може да оцени само професионалист или човек, който сам ги носи. Настъпи ерата на Stealth Wealth, превеждано на български като „прикрито богатство“.

Новите ценности на новото поколение богаташи

Като се почне от Марк Зукърбърг, основателят на социалната мрежа Фейсбук, и се стигне до напористите двадесетина годишни, навлизащи уверено в света на световните лидери, индустриалните и финансови магнати, кралете на технологиите и т. н. се вижда ясно, че ценностите са променени.

Марк Зукърбърг – човекът, който през 2004г. създаде Фейсбук има 20 напълно еднакви сиви тениски, които се побират в едно чекмедже. Факт е, че той е в списъка с най-богатите и влиятелните хора на света, но по никакъв начин не го демонстрира. Едно гугъл търсене ви дели от това да го видите по джапанки и шорти с една от тези сиви тениски докато прави сутрешния си джогинг. 

Вземете за друг пример Стийв Джобс. Стив Джобс носел черен пуловер, сини джинси и маратонки и всичко в неговата лична марка е изградено с концепцията за нарушаването на установения ред. Хора като тях са част от т. нар. философия “нормкор”.

„Нормкор” идва от английската дума normal – обикновен, и core – сърцевина. Днес тя се употребява навсякъде – от първия ред на модните ревюта до Twitter и New York Magazine. Понятието означава обличане по един напълно обикновен и невзрачен начин. Това изобщо не означава, че новите богаташи нямат вкус или, че си купуват дрехите от кварталните магазини. Напротив, те просто избират качествени дрехи, които просто изглеждат нормално и по никакъв начин не подсказват за техните банкови сметки. Например, Джобс носел пуловери St. Croix. Може да изглежда като обикновена черна фланелка, но за нея за похарчени доста пари.

Но това не е статия за мода, затова нека надникнем в главите на новите богаташи. Освен стила на обличане, за тях скъпите коли, лъскавите дрънкулки, разточителните бизнес пътувания и огромните жилища в модерните квартали на мегаполисите вече не са в основата на мотивацията им.

Щом това да изглеждат скъпарски вече не ги мотивира, какъв е източника на мотивацията им?

На първо място, това което изглежда като споделена ценност след нашия анализ, е стремежа към максимална свобода и независимост в действията. Свободата има много общо с контрола, който човек иска да има над живота си. Списанието Форбс направило задълбочени интервюта с 45 свръхбогаташи, които не са наследили парите си, а са ги спечелили достойно и самостоятелно. Всеки от тях притежавал между 33 милиона и 1 милиард долара. Свободата била първото нещо в списъка на мнозинството от тях.

Наскоро част от екипа на приложението ActivoBrain имаше среща със сериен предприемач в България, който притежава бизнеси за милиони лева. Въпреки че името му няма да бъде разкрито, това, което той каза потвърждава казаното дотук:

“Може да ми се налага да работя между 90 и 100 часа на седмица, но ако желая точно в този момент да изляза от офиса и да пия кафе с вас, искам да знам, че имам пълната свобода да го направя.”

След свободата се нареждат всички останали фактори като сигурността, а именно, това че няма да имат финансови проблеми и ще могат да осигурят добро бъдеще за тях и хората които обичат. След сигурността идва възможността да се използват пари за нови неща. Чували сте клишето, че времето е пари. За новите богати, парите са време. С тях те могат да си позволят почивки, пътувания и да наемат хора, които да вършат нещата, които те ненавиждат да правят. Освен всичко това парите дават възможност за инвестиции и пасивни доходи. Или с други думи, богатите хора карат парите да работят за тях, а не обратното.

Новият образ на свръхбогатите е свързан с това, че притежанието на пари е лично потвърждение, че са постигнали много неща, а много от тях споделят богатството в името на значими благотворителни инициативи. Ако не сте съгласни с последното, забележете какво направи Бил Гейтс в Майкрософт. През 2008 той се отказа от ръководенето на компанията, а през 2020 официално напусна управителния съвет на технологичния гигант, защото това ще му позволи да развива филантропската си дейност с Фондацията Бил и Мелинда Гейтс. 

Как ще разпознаваме новите богаташи без Лукса и Блясъка?

Отличителните елегантни костюми и дизайнерски вратовръзки все по-често се заменят с комфорта на маратонките и спортните дрехи, а лъскавите часовници се заменят от мощни СМАРТ устройства, въплащаващи наистина последните достижения на технологиите.

Те не се набиват на очи докато се разхождат на улицата и на практика не се отличават от тълпата. Това кара повечето хора да смятат, че годините на блясък са безвъзвратно отминали или че блясъкът и лукса са запазени само за публични светски мероприятия. Може би донякъде е така. Но само донякъде.

Дори да изглежда небрежно и не особено привлекателно точно като средностатистически студент, новият свръхбогаташ носи в себе си нещо, което го прави различен от тълпата още при оценката на ситуацията, при първите му действия, да не говорим за резултатите от тях. Да речем, че сте на вечерен прием и се опитвате да идентифицирате наистина богатите хора. Обикновено такъв човек има тенденцията да говори за това, което в момента учи или за голямо предизвикателство, което среща в бизнеса си. Най-влиятелните бизнесмени говорят за бизнес, а не за жени и забавления. Тяхното съзнание е заето с това, което обичат да правят и никога няма да ги чуете да говорят празни приказки.

И точно поради тази причина, новите богаташи са привлечени от умните хора на приема. Те искат да учат и с удоволствие биха обменили няколко думи с някой експерт в дадена област, който също е поканен. Ако пък ви се случи да поговорите с такъв човек, той няма да започне да ви говори за това колко пари има в банковата си сметка. Също не очаквайте да каже нещо от сорта на “знаеш ли, че аз познавам този и този”. Това, което е вероятно да усетите докато си говорите с такъв човек обаче е пламъка в него. 

Само няколко минути ще са ви достатъчни за да установите източника на неговата или нейната мотивация. Богатите хора обичат да говорят за работата си, не защото трябва да работят от финансова гледна точка, а защото те обожават това, което правят. Има нещо много специално, една магнетична харзма, която вие може да почувствате когато темата на разговора ви отиде натам. И така дори да се объркате кой е богат в началото на приема, заблудата много бързо ще се разсее и ще имате добра основа за спекулация, че сте идентифицирали истинските богаташи.

Нека обобщим. Новите свръхбогаташи не носят костюми и често не могат да бъдат разпознати от обикновените хора. Това, което е водещ фактор при мотивацията на някои от най-богатите личности в света не е начина, по който ще ги възприемат другите, а нуждата от свобода и контрол върху живота. В тази аудиостатия обсъдихме и това как да разпознаете свръхбогаташите на вечерен прием. Как ще използвате тази информация оттук нататък обаче зависи изцяло от вас! 

Източници

How to Know if Someone Is Rich

Bill Gates steps down from Microsoft board to focus on philanthropy

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0