Личностно Развитие Практична психология

Защо е важно да се отнасяме с тийнейджърите като с големи хора?

imb-photos-girls-in-volterre-medium-2000x1334

Защо е важно да се отнасяме с тийнейджърите като с големи хора?

Юношеството или тийнейджърството е време на бързи промени не само за младия човек, но и за родителите. По време на тийнейджърските години, младежите преминават през огромни хормонални промени, които засягат настроенията, емоциите и импулсите им, както и тялото им. Промените в настроението, които изпитват тийнейджърите, са причинени от колебания в естрогена, прогестерона и тестостерона – половите хормони. Същите тези хормони  ще повлияят на начина им на мислене за запознанства и секс. Доста често, когато човек в двайсетте си години погледне назад към пубертета, той може да опише тези години като че ли “главата му е била в мъгла”. Това е следствие точно на тези хормони и промените, настъпващи във всички аспекти на живота им.

Понякога може да е трудно да посрещнат фактите, но родителите трябва да признаят, че работата на детето е да порасне и да стане независим възрастен. Работата на родителя в тази ситуация е да помогне на младите хора това да се случи. За жалост обаче някои родители несъзнателно учат децата си да са зависими от тях. 

  1. Особености на тийнейджърския период

Добре е да разберем в подробности какво се случва с тийнейджърите в този период. В социален аспект те по един или друг начин се съревновават със своите връстници. Освен това, мнението на техните съученици и приятели започва да има по-голямо значение за тях от мнението на родителите и това е нормално. В личен аспект, те започват да опознават, откриват и изграждат себе си. Добре е да ги научим да си прощават за грешките, защото със сигурност те ще правят такива и това е не просто нормално, а и необходимо. Започва от тях да се изисква да вземат важни решения като например къде желаят да учат, дали да ходят в чужбина или да останат в родината си, в кои университети да кандидатстват и в крайна сметка какво искат да работят до края на живота си. Това не е нещо, което за един подрастващ е лесно да реши.

В тези моменти е добре те да се консултират с хора в бранша, които да им помогнат да вземат най-правилното решение спрямо техните нужди и възможности. Ако чувстват прекомерно количество притеснение, постарайте се да им покажете, че имат време и дори сега да сбъркат,  могат да се преквалифицират в бъдеще. но същевременно нека да се опитат да се опознаят от сега. В такива ситуации много помага да си направят тестове за това какъв е техният личностният тип. Нека да си намерят ментори в областите, в които проявяват интерес и т.н.

В интимен план пък, те започват да проявяват интерес към другия пол. Съветвайте ги за нещата, които не разбират и си говорете с тях нормално, като им обяснявате дадените аспекти от нещата, които не са им ясни и наистина създавате приятна дискусия.

Съществува един феномен, който е в основата на проблемите, които съществуват между тийнейджърите и техните родители. А той  е именно , че родителите искат от теб да се държиш като възрастен, но те от своя страна не се държат с теб като с голям човек. Важно е да се покаже на тийнейджърите, че проблемите им са потентни. В смисъл, че ситуациите и проблемите, през които те преминават сега имат стойност. Например, ако шестнайсет-годишното момче или момиче сподели на родителите си, че има проблеми с гаджето си, не би действало добре да им се отговори, че просто не трябва да се притесняват, защото те са само на 16 и въпросната ситуация няма значение в дългосрочен план. Точно обратното, покажете им, че проблемите им имат значение. От Ваша гледна точка може и да не са нещо особено, но за тях те са целият им свят в момента. Осъзнайте, че ситуациите, през които те минават в момента, ще им помогнат да се изградят като личности в бъдеще. Така че, накратко казано, опитайте се да им влезете в положението и да им дадете съвет, който да им покаже баланса.

  1. Различната гледна точка на хората в тази възраст

По време на този момент в израстването, семейните решенията вече могат да се взимат заедно. Опитайте се да обсъдите въпроси, за да постигнете резултат, от който както вие, така и вашият тийнейджър сте доволни. Младите хора може да имат различни гледни точки от вашата или да предприемат дейности, които не разбирате. Опитайте се да видите това като нещо добро. Те се учат да бъдат себе си. Покажете им, че цените тяхната уникалност – покажете им безусловната си любов. Разбира се, ако сметнете, че те не са на прав път и решенията им могат наистина да бъдат застрашаващи за безопасността им или сигурността им, необходимо ще е да се намесите, но нека това да бъде под формата на дискусия и обяснение защо смятате така. Старайте се да използвате аргументи, а не повишаване на тона, поне ако е възможно.

  1. Собствените решения

Винаги ще се чувствате отговорни за благосъстоянието и безопасността на детето си, независимо на колко години е, но трябва да намерите баланса. Когато децата достигнат тийнейджърските си години, те започват да вземат собствени решения. Понякога взимат грешни такива. Опитайте се да бъдете подкрепящи и да не критикувате прекомерно. Те могат да научат ценни уроци от грешките си.

Колкото и да е трудно, е необходимо да приемете, че не можете да ги опазите от всичко. Един от най-важните уроци, на които можете да ги научите, е да мислят, да взимат решения сами и преценяват кое е правилното действие в дадена ситуация. Накратко, да бъдат аналитични. Покажете им и че не е нужно да изпитат всички грешки на собственият си гръб. Изключително важно е да се учат и от грешките на другите, а не само от собствените си. 

Добре е от време на време да практикувате повече слушане и по-малко говорене. Понякога каквото те искат е просто да им покажете, че сте горди от това, с което те са се захванали. В такава ситуация е голяма грешка да започнете да им обяснявате как преди да започнат с определено нещо, трябва да направят нещо друго. Този тип изказвания действа доста демотивиращо и ги отблъсква. В бъдеще биха били по-малко склонни да споделят с Вас, защото очакват подобна реакция . Избягвайте сарказъм, критики и викове. Задавайте повече въпроси и ги оставяйте те да говорят, за да ги опознаете наистина. Тийнейджърите притежават склонността да им е трудно да споделят и да изпитват притеснение, затова е нужно да им предоставите среда, в която не се чувстват сякаш ще бъдат разпънати на кръст при грешка.

Най-общо казано, проблемите в комуникацията са едната причина за конфликт между родител и тийнейджъри. Оценявайте, че Вашият тийнейджър има различен поглед към света и уважавайте неговото мнение. Опитвайте се да застанете на тяхно място и да видите света през техните очи за да може да им помогнете най-оптимално. Спомнете си дори каква е била ситуацията при Вас на техните години. Избягвайте това да бъдете саркастични и да се гневите. Опитвайте се да създадете среда, където те да се чувстват поощрени да споделят и да се чувстват комфортно с Вас, като същевременно  уважавате личното им пространство, тъй като те започват да се превръщат в ясно-изразени личности.

Източници:

Teenagers and communication

Teenage Hormones and Sexuality

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0