Успех

Има ли наистина ключ към успеха?

ation - 2024-01-21T160916.202

Има ли наистина ключ към успеха?

Как се стига до успеха? Има ли точни рецепти? Защо правилото 99% труд и 1% талант не сработва за всеки? Има ли ключ към успеха

Да, ключ има. Но не е ключ, ами цял многозначен код, на който се подчинява поведението на успешните хора. И ако ви се струва, че при някого успехът е дошъл просто така, като щракване с пръсти, то е защото чуждият товар винаги ни изглежда по-лек, а чуждият залък – по-голям от нашия. В тази аудиостатия, ние анализирахме някои от най-успешните хора, за да ви представим този код. Сред тези личности са Арнолд Шварценегер, Доналд Тръмп, Бил Гейтс, Стийв Джобс, Хенри Форд, Гари Вейнърчък, Грант Кардон и Майкъл Фелпс.

Първият знак от кода за постигане на успеха, е да знаете в какво трябва да се изразява той. Какво искате? Как си го представяте? Да създадете нещо, да постигнете нещо, да отидете някъде или пък да спечелите нещо? Задайте си този основен въпрос – какво представлява успехът за ВАС? Може би искате да станете най-великия бодибилдър, който някога е крачил на тази планета като Арнолд Шварценегер? Може би не искате да колонизирате Марс като Илън Мъск, но искате да разполагате с достатъчно пари, за да си позволите 4-седмична почивка на Средиземно море всяко лято?  Никой освен вас не знае каква е вашата дефиниция за успех.

Поставете в основата на своето мислене образа, картината или парадигмата на успеха какъвто вие самите си го представяте и това ще бъде ваш критерий, с помощта на който всичко друго ще бъде проверено. Всеки ден допринася за осъществяването на визията във вашата глава. Знаейки накъде отиваме, ние можем да разберем къде сме сега, така че всяка стъпка да бъде в правилната посока. Накратко – определете крайната цел. Това е първото и най-важно нещо, което всички успешни хора споделят.

Вторият знак от кода е да се запитате как ще го постигнете. Планирайте пътя в няколко по-едри стъпки и ги разделете на сравнително цялостни по-малки. Така всяка задача ще е обозрима и приключайки я по-бързо ще имате усещането, че напредвате към успеха. Поемете отговорност за избора си и го отстоявайте всеки ден. Бъдете готови да понесете и позитивите и негативите, свързани с вашия план. Само така постигнатият успех ще си е лично ваш и на никой друг. Замислете се, кога сте чували успешен човек да обвинява обстоятелствата или временните си неуспехи? Никога! Планирането на нашите действия и поемането на отговорност за тях е второто нещо, което всички успешни хора споделят. 

Следващият знак на най-успешните личности в историята e целенасоченост. Ако искате да успеете, подчинете всичко на главната цел – образование, подготовка и текущи занимания. Когато ви се предлагат възможности и изкушения, които силно ви ангажират и ви поглъщат сега, в момента, сравнете ги с големия успех – готови ли сте да се откажете от него заради това, което искате в момента? Както Стийв Джобс казва “Аз съм точно толкова горд от нещата, които направихме, колкото и от нещата, които не направихме”. Не се опитвайте да сте част от всяка инициатива, всеки проект и всяко предложение. Ще се наложи да платите цената за вашата визия. Например, ако искате да развиете успешен бизнес в България и се опитвате да се конкурирате срещу по-установени компании, може би трябва да се откажете от партитата в петък вечер и да отрежете хора, проекти и дейности от живота си, които ви пречат. Всеки успешен човек е платил определена цена за успехите си, затова ако вие наблюдавате това у себе си, сте на верния път.

Търпението е следващото нещо, което успешните хора споделят. Чували сте клишето, че към успеха няма преки пътища. Понякога късметът може да ускори движението към него, но се подгответе, че ще ви трябва много търпение и ще измине много време, преди голямата цел да стане реалност. Вземете за пример американския комик, ММА коментатор и подкастър Джо Роугън. През 2009 г. Роугън стартира собствен подкаст – The Joe Rogan Experience, който се превръща в един от най-популярните и гледани подкасти в световен мащаб. В над 1500 епизода Роугън води дискусии с различни популярни американски личности. На 20 май 2020 г. Роугън обявява, че е сключил сделка на стойност 100 милиона долара за преместване подкаста му ексклузивно и само в Spotify от 2021 г. Представяте ли си – Роугън води предаването си в безплатната платформа YouTube над 10 години преди да получи сделката за 100 млн. долара! Ако проявявате търпение, а това, че в момента не получавате успеха, който искате не ви отказва от начинанието, вие отново сте на прав път! 

Търпението работи само когато е гарнирано със следващата част от кода на успеха – Постоянството! Всеки ден успелите хора правят макар и по една миша стъпчица към успеха. Не отлагайте вашите мечти заради текущи ангажименти и задачи. Способността да продължите даден път, независимо от неуспехите, неочакваните събития, лошите новини и резистентността е обща черта за успешните. Това не е талант, а умение, което може да се развие. Както е казал великият мислител Аристотел “Ние сме това, в което постоянстваме. Добродетелта не е действие, а е навик!” Успехът изисква готовност да подчиним това, което искаме сега, с това, което ще искаме по-късно. Ако успеете да създадете тази спирала за растеж, водеща ви до все по-високи нива, вие сте още една крачка по-близо до търсения успех.

Ценностите са друг задължителен знак към кода, отключващ успеха. Изяснете кое е истински важно за вас. Вероятно няма да е само едно. Степенувайте и подредете важните си неща по приоритет. Добре е във всеки момент да знаете, кое се ползва с безусловно предимство и на какво сте готови за него. Ако се окаже, че определеният вече като голяма цел успех не е на едно от първите места, по-скоро се откажете и се фокусирайте върху нещо друго. Вие трябва да влизате във всяка една роля в живота с ясно определени ценности и очертана посока, в съзвучие с тези ценности. Няма успешен човек, който да няма добре изразена ценностна система. Именно тази система им помага да взимат стотици важни решения всеки ден и да продължават да се развиват. Изборите стават много лесни, когато знаем какво е истински важно за нас.

Друга много важна част от кода на успеха е доброто познаване, контрол и управление на емоциите – своите и чуждите. Това ви позволява да не изпаднете в пагубно опиянение при първите успешни крачки по пътя, нито в задушаващо самосъжаление, когато нещата не се подреждат според очакванията ви.  Важно е да се научите да използвате чуждите емоции като съюзник в своите действия. Бъдете хладнокръвни реалисти, научете се да приемате нещата такива, каквито са. Може да не ви харесват, може да не са добри с вас – безсмислено е да се ядосвате, да губите енергия, сили и време. По-добре анализирайте ситуацията и намерете максимално безболезнения изход от нея. Не забравяйте, че спокойствието на ума и вътрешната сигурност са предпоставка за емоционалната ви стабилност. А тази стабилност е основата, която ни позволява да напуснем нашата рамка, за да разберем друго човешко същество. Успешните хора работят с други хора и те имат вътрешната сигурност и спокойствие, което им позволява да разбират и управляват емоциите на другите около тях.

Отдадеността е последният от определящите знаци в кода, отключващ успеха. Какво означава да си отдаден? Според речника това е да се посветите напълно на нещо. Успешните хора спират да се оглеждат за възможности за изход и поемат по пътя на величието безусловно.Те посвещават всичките си сили, умения и време и не правят компромиси. Успешните хора държат погледа си върху резултата или действието през цялото време. Отдайте се напълно на успеха, като че ли вече сте успели и демонстрирайте това на всички, с които работите. Ако вие сте фанатични на тема успех и го желаете от дъното на душата си, значи споделяте тази характеристика с най-успешните хора живяли някога на нашата планета.И така, вече знаете какви са характеристиките, които успешните хора споделят помежду си. В различните случаи скъпоценният ключ към успеха изглежда различно. Но изброените знаци от тайния код са винаги сред основните. Използвайте тази аудиостатия за да идентифицирате аспектите върху които трябва да се фокусирате и оставете траен отпечатък върху тази планета!

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0