ᐉ Калориен Калкулатор • Колко калории на ден? | BAV.BG

Калориен Калкулатор

Остани на същите килограми
Почти никакво

Основно метаболитно ниво
0 kcal

Индекс на телесната маса
0

Общ дневен разход на енергия
0 kcal

Калориен калкулатор

Харис-Бенедикт

Калорийният Калкулатор на BAV.BG ще ти помогне в пътя към заветната цел, независимо дали тя е да свалите килограми или да качите мускулна маса. Използвайте нашия калкулатор за да разберете колко калории трябва да приемате на ден в зависимост от основни фактори като килограми, височина, години и ниво на активност.

Интиутивно Хранене Живот Без Диети
Интиутивно Хранене Живот Без Диети

Използвайте този инструмент в комбинация с нашия безплатен хранителен режим.

Основно метаболитно ниво

Основното метаболитно ниво (BMR = Basal Metabolic Rate) е количеството енергия нужна на тялото да съществува без никаква физическа активност. Все едно сте спали цял ден - тялото все пак трябва да поддържа основните функции като дишане, кръвообращение и т.н.

Индекс на телесната маса

Индексът на телесната маса (BMI = Body Mass Index) служи за определяне на нормалното, здравословно тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване и недохранване. Той се изчислява като се използват вашия ръст, килограми и години. Резултатите в калкулатора могат да бъдат:

 • 0 ~ 18.5 - Поднормено тегло
 • 18.5 ~ 25 - Нормално тегло
 • 25 ~ 30 - Предзатлъстяване
 • 30 ~ 100 - Затлъстяване

Ниво на активност

Нивото на активност определя колко калории трябва да бъдат добавени към оснивното ви метаболитно ниво, тъй като хората със по-активна работа изразходват повече от хората, седящи по цял ден на стол в някой офис. Следващата таблица ще ви помогне да се ориентирате в калкулатора (стойностите се отнасят за 1721 kcal - основно метаболитно ниво)

 • + 100 - Почти никакво (0 дена на седмица)
 • + 400 - Леко (1-3 дена на седмица)
 • + 700 - Средно (3-5 дена на седмица)
 • + 1000 - Тежко (6-7 дена на седмица)
 • + 1300 - Много Тежко (2 пъти на ден)

Цел

Целта зависи изцяло от вас - дали искате да сваляте, да качвате или да останете на съшите килограми. Само помнете, че няма как да сваляте мазнини и да трупате мускулна маса едновременно (освен ако не сте начинаещни във фитнеса и със наднормено тегло). За това подберете целта си правилно в калкулатора за добри резултати.

 • -/+ 250 - Свали/Качи 0.250 гр. на седмица
 • -/+ 500 - Свали/Качи 0.500 гр. на седмица
 • -/+ 750 - Свали/Качи 0.750 гр. на седмица
 • -/+ 1000 - Свали/Качи 1 кг. на седмица

Общ дневен разход на енергия

Общият дневен разход на енергия (TDEE = Total Daily Energy Expenditure) се изчислява като към основното ви метаболитно ниво се добавят и нивото ви на активност и вашата цел - да свалите, да качите или да запазите теглото си. Тъй като хората със по-активни професии изразходват повече енергия от хората, които седят на стол по цял ден.

Как работи калкулаторът на Бързо.Анаболно.Вкусно!

Чудите ли се всъщност защо въобще калориите са важни и какво общо имат те с вашите цели? Отговорите можете да намерите в следващите наши статии!

Калкулаторът е създаден, за да смята точно колко трябва да ядем, ако искаме да постигнем определена цел в областта на качването и свалянето на тегло.

Той има предимството да персонализира резултата спрямо нашето тегло, възраст, пол и ниво на активност.

Например един 90кг. мъж, който иска да качи мускулна маса и тренира усилено 4 пъти в седмицата, вероятно трябва да яде около 3500-4000 kcal на ден, докато 65кг. жена, която иска да отслабне и тренира 2 пъти в седмицата, трябва да яде около 1600-1800 kcal на ден.

В това колко енергия изразходваме има много фактори като професия, стрес и активностите във всекидневния ни живот.

Но резултатът, който ни дава калкулаторът е добра котва, към която да се ориентираме.

Въпреки това, човек трябва разумно да модифицира числото нагоре или надолу спрямо личните нужди и резултати.

Нашият калориен калкулатор работи на изключително детайлно ниво и смята дори това какво трябва да бъде разпределението на макронутриентите от храната.

В нашия калкулатор се използва се уравнението на Харрис-Бенедикт, което е публикувано през 1919 година от Джеймс Артър Харис и Франсис Бенедикт, в техния доклад на тема “Биометричен Анализ на Метаболизма при Хората.”

Интиутивно Хранене Живот Без Диети
Интиутивно Хранене Живот Без Диети

Как да сваляме килограми със сладко?

В продължение на 10 седмици, Марк Хауб, доцент в катедрата по хранене на човека в Канзаския Щатски Университет, приемал захаросани кейкове на всеки 3 часа.

За да допълни диетата си, хапвал и чипс доритос, мъфини, и орео. Неговата идея била да докаже, че това което има значение всъщност са калориите, а не хранителната стойност на храната.

И успял - за 2 месеца свалил 14 килограма.

Хауб намалил приема си от 2600 на 1800 на ден, като следвал един основен принцип - да приема по-малко отколкото изразходва. Индексът на телесната маса бил намален от 28.8 (наднормено тегло) на 24.9 (нормално тегло).

Това не е всичко. ‘Лошият’ холестерол (LDL) бил намален с 20%, а ‘добрия’ (HDL) - увеличен с 20%.

Като изчисляваме нашият дневен прием, ние подсигуряваме успеха си във всяко начинание, свързано със сваляне на килограми или качването на мускулна маса.

Също така, с този процес, ние контролираме колко бързо качваме или сваляме телесна маса. Разбира се, постоянното изчисляване не е задължително, но помага в това да сме по-точни и по-ефективни в постигането на фитнес целите си.

Някои хора може да смятат използването на подобен тип калкулатори за изчисляване на калории за трудно или досадно, но след известно време практика, то става толкова лесно, че можем да си го правим наум, без много да се замисляме.

Не ни варвате? Ето още един пример!

През 1964 година, група от института за Медицински проучвания в Оукланд, Калифорния се заела да изучава влиянието на различните макронутриенти върху загубата на килограми при пациенти с наднормено тегло.

Експеримента включвал 5 пациента с наднормено тегло, които били настанени в болница. Всеки ден, в продължение на 10 седмици, учените им давали течна храна с еднакви калории - 800, 850 или 1200 (в зависимост от пациента).

На всеки 3-4 седмици, съставът на храната бил променян - протеин (от 14% на 36% от общия прием), мазнини (от 12% на 83% от общия прием), въглехидрат (от 3% на 64% от общия прием).

Изводът бил, че:

ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ ЗАГУБИЛИ ЕДНАКВО КОЛИЧЕСТВО КИЛОГРАМИ НЕЗАВИСИМО ОТ СЪСТАВЪТ НА ХРАНАТА,

стига да са в дефицит (да приемат по-малко храна отколкото изразходват)

Защо е важно да изчислявам калориите си?

Позволи ни да те запознаем с Пешо.

В следващите няколко минути ще те разходим в ежедневието му.

Ще опознаеш неговите хранителни навици и грешки, които мнозинството хора също допускат.

Всяка сутрин, Пешо става точно в 7:00 ч. и започва деня си с чаша горещо кафе.с 3 ч.л. захар и малко прясно мляко за вкус!

 • 3 ч.л. захар = 60 kcal
 • 50 мл. прясно мляко = 30 kcal

На път за работа Пешо огладнява и спира, за да си вземе бърза закуска от магазинчето в метрото.

 • 1 бр. Тестена закуска = 300 kcal
 • 1 бр. Безалкохолна напитка = 200 kcal

Пешо пристига в офиса и се чувства сит и доволен! Прекарва следващите няколко часа в работа. Около 12 ч.

Пешо започва да си мисли: "МММ..." С колегите хапват бърза храна в близост до офиса.

 • 1 бр. Сандвич = 500 kcal
 • 1 бр. Безалкохолна напитка = 200 kcal
 • 1 бр. Малко десертче = 200 kcal

Пешо се чувства сит и доволен! Връща се в офиса и продължава работа.

В последните часове огладнява, но решава да довърши задачата си. Към 18 ч. си тръгва. Докато ходи се спира, за да си купи една шоколадова вафла за енергия.

 • 1 бр. Шоколадова вафла = 250 kcal

Пешо е на 30 години, тежи 80 кг. и е висок 175 см. Дневният му прием е около 2000 kcal.

Той вече почти е изял нужното, но все още се чувства гладен!

За негово щастие, приятелката му е приготвила любимата му мусака с капак.

 • 1 порция мусака (ок. 350.) = 600 kcal
 • 1/2 кофичка кисело мляко = 120 kcal

Докато си почива, Пешо гледа мач, изпива една бира и изяжда едно пакетче с фъстъци.

 • 1 бира (500) мл. = 250 kcal
 • 1 малко пакетче фъстъци (90.) = 450 kcal

Пешо мисли, че не преяжда, пие много вода и се разхожда, когато има възможност. Въпреки това, той продължава да качва килограми без да разбира защо, което го ядосва.

В обедната си почивка, той решава да сподели това с негова колежка, която изглежда добре, надявайки се за съвет.

Тя го съветва да използва калориен калкулатор за да разбере колко калории трябва да приема на ден. Споделя, че вече се грижи много по-добре за тялото си с новата платформа, която използва!

Пешо решава да изчисли колко калории приема обикновено използвайки нашия калкулатор и е притеснен от резултата.

90 + 500 + 900 + 250 + 720 + 700 = 3160 kcal

 • Оптимум: 2000
 • Калориен излишък: 1160

Ето защо е изключително важно поне един ден да изчислите калориите си с помощта на инструмент като нашия калкулатор. Това ще ви помогне да разберете защо не можете да свалите или да качите.

Позволете на екипа на BAV.BG да ви помогне в пътеществието към успеха като използвате безплатния ни калкулатор , избиране на диета и изготване на хранителен режим.

Интиутивно Хранене Живот Без Диети
Интиутивно Хранене Живот Без Диети

Заключение

Надяваме се нашият калориен калкулатор да е бил полезен. Вече знаеш колко калории трябва да приемаш дневно и си още по-близо до това да изглеждаш и да се чувстваш добре.

Използването на калкулатора обаче е първата стъпка в храненето. Ние обичаме да казваме, че следенето на дневния калориен прием е като карането на колело с помощни колела.

Вместо да ни учи как да не падаме обаче, процесът ни учи как да се храним.

Следващата стъпка е изключително важна и от нея зависи дали ще постигнеш целите си или не.

Тя е приложението и постоянството!

Въпреки че много хранителни режими могат да работят за теб, ключът към успеха е да намериш такъв, който да харесваш. Това ще ти позволи да се придържаш към него в дългосрочен план.

Тук нашият екип също може да ти помогне!

Не губи повече време. Възползвай се от новите знания и приеми нашето предизвикателство. Храни се с нашите рецепти, следвай дневното си меню и докато се усетиш ще си във формата, която винаги си желал.