BrandVoice Психология и психично здраве

5 стъпки за Мотивация

Motivation, solution, success key

5 стъпки за Мотивация

Тази статия е изготвена в сътрудничество с Юли Тонкин. За повече подобни статии, можете да посетите уебсайта yulitonkin.bg

Защо голяма част от хората не са мотивирани?

Защо умни, кадърни и способни хора не могат да предприемат нужните действия към промяната, успеха, новото начало?

Защо понякога е толкова трудно да бъдем мотивирани, а понякога е толкова лесно?

Смея да твърдя, че открих отговора, тайната, мистерията, свързана с това кое ни кара да бъдем мотивирани, продуктивни и успешни и кое ни кара да затъваме в морето от бездействие, съжаление и мързел. Може би очакваш, че ще ти споделя някакъв магически момент, в който всичко се е променило за мен – миг, в който всичко ми се е изяснило и аз завинаги ще бъда перфектен? Нищо подобно! Беше процес – пътуване, което продължи пет години.

През изминалите пет години достигнах и служих на милиони хора в социалните мрежи. Над 30 хиляди човека посетиха живите ми събития и проведох безброй фирмени обучения и индивидуални консултации, в които виждах една и съща мисловна пътека, която се повтаряше всеки път. Не е задължително да си много умен и проницателен, за да забележиш това, което забелязах аз при толкова много опит.

Проблемът е на най-малко подозираното място – той е в начина на мислене. Начинът, по който мислим, до голяма степен определя качеството, както на нашия живот, така и на живота на хората около нас. Огромна част от хората мислят, че първо трябва да си мотивиран, след което трябва да предприемеш някакво действие.

Пиша тази статия, за да ви кажа, че това е една от най-големите заблуди. От опита ми с безброй клиенти по живите събития, личните срещи и консултации, фирмените обучения и ритрийти установих, че нещата се случват точно наобратно. Няма значение дали работя с човек, който е мултимилионер или с човек, който едва свързва двата края, дали е в невероятна физическа форма или не, дали има прекрасни взаимоотношения с партньора си или непрекъснато се карат: „Как да се мотивирам?“ винаги е бил грешният въпрос! Това е въпрос, който насочва фокуса ни в посока, от която много често няма връщане назад. Това е въпрос, който води до липси, не до ресурси! След всички тези взаимодействия разбрах нещо много просто – нещо, което промени, както моя живот, така и живота на хиляди клиенти:

Действието не е следствие от мотивацията. Мотивацията е следствие от действието!!! Мотивацията е наградата, след като сме предприели действие. Мотивацията е това прекрасно чувство на удовлетворение и зареждане. Не случайно казват, че „успехът се храни с успех“… че „пари при пари отиват“, а замисляли ли сме се от какво се храни действието? – Да, именно от действие.

Не чакай мотивацията, за да започнеш да действаш.

Започни да действаш, за да бъдеш мотивиран!

Знам, че звучи прекалено просто, затова нека влезем в дълбочина: Мотивацията е крайният резултат, тя е наградата от предприетото действие. На какво е следствие действието, обаче? – То е следствие на блокираното време, което сме отделили за нашата цел, мечта, визия.

На какво е следствие тогава блокираното време? – На нашата Стратегия! На какво е следствие нашата стратегия? – На нашата мечта! На какво е следствие нашата мечта? – Не знам! Това знаеш само ти!

Винаги започваме с това, което искаме, с нашата мечта, визия. С това, което искаме. Без да мислим как ще го постигнем, това е по-натам. Независимо дали тази мечта е свързана с финансовото ни състояние, тялото ни, взаимоотношенията с другите или работата ни, първата стъпка е да знаем какво искаме, защото яснотата е сила:

  • Яснотата е сила! -Каква е твоята мечта?! Какво искаш, какво наистина искаш?!
  • Изграждаме Стратегия. – Какво е стратегия?! – Стратегията е цялостния, всеобхватен и дългосрочен план, по който да работим, за да осъществим и материализираме нашата мечта. Стратегията е времето, в което деконструираме крайната цел, мечта, визия. Виждаме всички ресурси, с които разполагаме – време, хора, пари, технология, клиенти… Оптимизираме ги по начин, по който да постигнем резултат. От всички 5 стъпки, именно тук съм полезен аз, при другите съм напълно безсилен. Аз не съм човекът с мотивацията, аз съм човекът със стратегията.
  • Блокирано време. – Блокираното време е следствие от нашата Стратегия. Това време не е наше, то не ни принадлежи, то принадлежи на нашата мечта. Мечтата да достигна до милиони хора по целия свят с моята мисия има стратегия, която блокира всеки ден час от моето време в изучаване и практикуване на английски. Всеки делничен ден – от 10 до 11, аз имам урок по английски с човек от Калифорния. Това време не ми принадлежи, то не е мое, то е на моята мечта, то е блокирано за нея. Правя това от 8 месеца, всеки делничен ден.

Без да блокираш време за нужните умения, няма как да ги придобиеш! Без тях няма как да постигнеш своята мечта. Ако искаме да сме успешни, трябва да даваме повече; за да даваме повече, трябва да имаме повече, да бъдем повече. Ние не получаваме това, което искаме, ние получаваме това, което заслужаваме – това, което сме.

Действието, както сам виждаш, за мен не е проблем. Аз винаги предплащам уроците ми за месец напред, така че се обвързвам с това и така изгарям всички лодки за бягство. Дали искам всеки ден да имам урок? – определено не. Но именно тук е огромната разлика между успешните и неуспешните хора, между богатите и бедните, между щастливите и нещастните. Едните са склонни да взимат трудните решения и затова живеят лесен живот, другите избират лесните пътища и затова живеят труден живот:

Трудни решения – лесен живот, лесни решения – труден живот. Всеки път когато завърши урокът ми по Английски аз се чувствам изключително мотивиран, защото знам, че съм една стъпка по-близо до моята мечта.

  • Мотивацията е моята награда за добре свършена работа. Мотивацията е свързана с резултатите, а резултатите винаги са добри в дългосрочен план, когато:
  • Знаеш какво искаш!
  • Имаш стратегия как да го постигнеш!
  • Блокираш време!
  • Действаш! Работиш!
  • Береш плодовете на своят труд – Мотивиран си!

Мотивацията е крайната точка, но когато мислим за нея изпускаме цялото пътуване! Не изпускай магията в пътуването, не изпускай радостта от процеса, не изпускай Живота! Ако искаш да си мотивиран, спри да мислиш и започни да действаш!!!

0