BrandVoice

Предимства на фиксираните брекети

Portrait of laughing teenage girl wearing braces

Предимства на фиксираните брекети

Ортодонтското лечение е инвестиция в здравето, естетиката и красотата на усмивката. За разлика от процедури като почистване на зъбен камък или овладяване на възпаление на венците, процесът по коригиране и моделиране на перфектната усмивка, е продължителен и изисква отдаденост и търпение. В зависимост от възрастта на пациента, необходимостта за провеждане на лечението и индивидуалните нужди,се определя дали да бъдат поставени снемаеми или фиксирани апарати. 

Какво представляват и какви видове фиксирани брекети има

Брекетите са средство, чрез което се провежда ортодонтско лечение. Целта на използването им в ортодонтията, е постигане на правилна подредба на зъбите и извършване на корекция на захапката.

В зависимост от годините на пациента и денталното развитие, се определя необходимостта от поставянето им. При наличието на преобладаващи или всички постоянни зъби, което най-често се случва след 12 годишна възраст, ортодонтът може да предприеме действие по поставяне на фиксирани брекети.

Видовото разпределение се осъществява на база материал за изработката:

  • Метални – Те са най-често срещания вид и се изработват от медицинска неръждаема стомана и никел-титаниеви сплави за висока устойчивост и издръжливост;
  • Сапфирени – Те са изработени от кристал, който е почти незабележим и се фиксира върху външната част на зъбите. Тази алтернатива на металните брекети е широко разпространена;
  • Лингвални – За разлика от металните и сапфирените, този вид се характеризира с позиционирането си върху вътрешната страна на зъбите – откъм езика. Те са незабележими по време на носене.

Предимства на фиксираните брекети

Едно от основните предимства е тяхната ефективност, чиито смайващи резултати не могат да бъдат постигнати чрез снемаемите, най-често такива са скобите.

В ръцете на добър ортодонт и под негов контрол, тези ортодонтски апарати могат да коригират почти всички проблеми, които са свързани с естетиката, подредбата, а дори и захапката ви.

За разлика от скобите, които се препоръчват за подрастващи, притежаващи предимно млечни зъби, фиксираните варианти са подходящи както за тийнейджъри, така и за възрастни.

Друго основно предимство е видовото разнообразие, което се предлага. В предишни години се използваха предимно метални изработки, които се набиваха на очи и разваляха естетиката, но в днешно време има изработки, които целят да останат почти незабележими. Такива са сапфирените модели, които са кристални и стоят елегантно.

В днешно време, за улеснение, има изобретени специални хигиенни средства, предназначени за брекети – специален модел четки за зъби, чийто дизайн се различава по този на обикновените. Четката за брекети е изработена по такъв начин, че да могат меките влакна на косъмчетата да проникнат дори до най-трудно проходимите тесни пространства, като запазва дъвкателния апарат здрав.

Тази статия е написана в партньорство с Dental Care – Център по дентална хигиена. За да научите повече относно фиксираните брекети, тяхното приложение и предимства, посетете нашия сайт.

0