Здраве

Зеленият чай и неговите ползи

Aromatic green tea on black rock. Chinese cuisine.

Зеленият чай и неговите ползи

Зеленият чай произлиза от Китай и Индия, където се използва в традиционната медицина. Той се консумира от векове и се слави в целия свят с ползите си за здравето. Чак наскоро той придобива популярност в България. Научните доказателства за ползите от неговата консумация стават все по-убедителни, затова днес ви запознаваме подробно с някои от тях.

Чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата, като черният е 4 пъти по-популярен от зеления. Всички видове, освен билковия, се правят от растението Чай. Нивото на оксидация на листата определя типа, който ще се получи.

Зеленият се прави от неоксидирани чаени листа и е един от най-малко процесираните видове. Поради това, той съдържа най-много полезни антиоксиданти и полифеноли.

Тази напитка е толкова полезна, че дори и учените вече говорят за него. „Той е най-здравословното нещо за пиене, за което мога да се сетя“ твърди д-р. Кристофър Охнър, изследовател на тема хранене.

Разбира се, нито една храна не може да ни предпази напълно от болести. Здравето ни зависи от начина ни на живот и гените ни, така че дори да пием тази напитка по цял ден, пак трябва да се грижим за тялото си по други начини, като спортуване и здравословно хранене.

Най-голямата полза от зеления чай? „Всичко опира до съдържанието на катехин“, твърди д-р. Бет Рирдън – изследовател от Бостън. Катехинът е антиоксидант, който предотвратява увреждания на клетките. Той не се преработва много преди да стигне до чашата ни и затова е богат на катехин.

За какво помага зеленият чай?

Проучвания показват, че той показва значителни ползи в подобряването на кръвния поток и борбата с вредния холестерол. Анализ на много изследвания (метаанализ) от 2013-та открива, че той помага за предотвратяването на няколко вида сърдечни проблеми — от високо кръвно налягане до сърдечна недостатъчност.

Това, което е добро за сърцето обикновено е добро и за мозъка, защото той се нуждае от здравословна сърдечно-съдова система. В едно швейцарско проучване, мозъчни скенери разкриват, че хората, които консумират тази напитка, имат по-висока мозъчна дейност в частта от мозъка отговаряща за спомените. Освен това, той също така предотвратява появата на синдром на Алцхаймер.

Др. Кристофър Охнър също така твърди, че зеленият чай помага за стабилизиране на кръвната захар при диабетици. Поради факта, че катехина намаля нивата на холестерол и кръвното налягане, той може да защити от страничните ефекти от диета с високо съдържание на мазнини.

Твърди се, че съществуват и други ползи, но какво казват изследванията?

Сваляне на килограми

Ако погледнете съставките на която и да е добавка за отслабване, вероятно ще намерите зелен чай.

Кофеинът в тази напитка може да забърза метаболизма ни и в следствие да е в полза на по-бързото горене на калории.

Важно е да отбележим обаче, че за съжаление, нито една храна или напитка не стопява мазнините сама по себе си. Въпреки че някои доказателства сочат, че активната съставка на горещата напитка може да помогне за отслабването, други изследвания не показват значителни ползи.

Но той все пак е добър заместител на захарните напитки.

 „Ако заместите само 1 чаша безалкохолно на ден с китайската напитка, ще си спестите над 50,000 калории за една година“ твърди Охнър. 

Това са над 7 килограма мазнина. Разбира се, това е вярно само ако не го пълните с мед или захар, защото това обезсмисля цялото упражнение за заместване на подсладените напитки с по-добър вариант.

Предотвратяване на рак

Много изследвания сочат, че хората, които редовно консумират от горещата напитка имат по-нисък шанс да развият няколко типа рак, включително рак на простатата, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Това е така, защото той съдържа силни антиоксиданти, които намаляват увреждането на клетките от оксидативен стрес и вследствие могат да намалят риска от възпаление, хронични болести и ракови заболявания.

Напитката показва една от главните си полози в подпомагането на здравите клетки във всеки стадий на развитие.

Даже има някои данни, че зеленият чай може да се бори с раковите клетки, но тези изследвания са още в ранни стадии и затова не може да разчитаме единствено на чая за предотвратяване на рак.

Подобрена мозъчна функция

Той показва ползите си не само при повишаването на вниманието, а и може да подобри цялостната мозъчна активност. Ключовата активна съставка е известният стимулант кофеин. Съдържанието не е колкото при кафето, но е достатъчно да създаде същия позитивен ефект, без страничните ефекти от твърде много кофеин, като треперене.

Изследванията показват, че кофеинът може да подобри разнообразни аспекти на мозъчната дейност, включително настроението, вниманието, реакциите и паметта.

Кофеинът обаче не е единственият стимулант, съдържащ се в напитката. Той съдържа и аминокиселината Л-теанин, която увеличава чувствителността на определени неврони. Тя увеличава продуцирането на допамин и алфа вълни в мозъка.

Според проучванията, Л-теанин и кофеин действат по-добре когато са заедно и това може да има значителни ползи, изразявайки се в подобряване на мозъчната ни дейност при употреба.

Заради Л-теанина и по-малката доза кофеин, той дава по-лек и по-различен вид стимул от кафето. Много хора споделят, че усещат по-високи нива на енергия и продуктивност, когато го консумират.

Предпазване на мозъка от стареене

Възможно е той не само временно да подобрява мозъчната ни дейност. Напитката може да покаже значителни ползи при борбата с едни от най-често срещаните неврологични болести при по-старите хора са Алцхаймер и Паркинсон. 

Някои изследвания показват, че биоактивната съставка катехин в горещата напитка може да има защитно действие върху невроните на мозъка, което може да намали риска от деменция.

Премахване на лошия дъх

Катехинът в зеления чай може да има ползи и за оралното ни здраве.

Някои изследвания показват, че катехина намалява риска от инфекции и предпазва от бактерии, включително и от една от най-често срещаните бактерии в устата, отговорна за формацията на плака и кариес.

Въпреки това, още не е тествано дали пиенето на китайската напитка също би имало подобни ползи. Има обаче доказателства, че той подобрява лошия дъх.

Предотвратяване диабет тип 2

Една от ползите на напитката са свързани със състоянието диабет тип 2. Диабет тип 2 става все по-често срещан в развития свят през последните десетилетия. В някои страни, един на десет възрастни страда от това състояние.

Състоянието е свързано с високи нива на кръвна захар, които често се причиняват от инсулинова резистентност или увредено производство на инсулин.

Според изследванията, напитката може да подобри чувствителността към инсулин и да намали нивата на кръвна захар.

В едно Японско изследване бе открито, че хората, които пият най-много зелен чай имат средно 42% по-нисък шанс да развият диабет тип 2. 

Според метаанализ на 7 изследвания, включващ над 280,000 индивида, консуматорите на напитката имат с 18% по-нисък риск от диабет.

Предотвратяване на сърдечни болести

Друга полза от напитката е свързана със сърдечните заболявания. Сърдечните заболявания и инфарктите са водещата причина за смърт в света. 

Изследванията показват, че зеленият чай може да намали риска от развиването им, като намалява рисковите фактори свързани с тези заболявания, като нивата на холестерол.

Също така, той повишава антиоксидантния капацитет на кръвта и защитава частиците холестерол в кръвта от оксидация, която понякога води до развиване на сърдечни заболявания.

Имайки предвид ползите на антиоксидантите за намаляване на тези рискови фактори, не е изненадващо, че хората, които го консумират имат 31% по-нисък шанс да починат от сърдечни заболявания.

Зеленият чай може да удължи живота

След като зеленият чай може да има ползи срещу развиване на рак и сърдечни болести, прави смисъл, че той може да ни помогне да живеем по-дълго.

В едно изследване, учените наблюдават 40,530 възрастни от Япония в продължение на 11 години. Тези от тях, които пиели над 5 чаши от горещата напитка дневно, имали значително по-нисък шанс да починат по време на изследването. Средно 23% по-нисък шанс при жените, и 12% по-нисък шанс при мъжете.

Същият резултат откри и друго такова изследване върху 14,000 по-стари японски граждани. То отбеляза, че най-големите любители на тази напитка имат 4 пъти по-малка вероятност да починат по време на 6 годишното изследване.

Странични ефекти от зеления чай

Няма известни странични ефекти при използването на зелен чай от възрастни. Въпреки това, в някои определени случаи може да има рискове или усложнения.

Примери са:

Кофеинова чувствителност – тези с висока кофеинова чувствителност може да получат безсъние, раздразнителност, безпокойство и гадене.

Разредители на кръвта – хората взимащи лекарства против съсирване трябва да пият по-малко от напитката заради съдържанието на витамин К.

Други стимуланти – консумирането на напитката, заедно с други стимуланти може да вдигне кръвното налягане и сърцебиене. Същото важи и за други специфични лекарства и добавки. Затова винаги се съветвате с лекар преди употребата на каквито и да е билки или лекарства заедно със зелен чай. 

По-голямо внимание трябва да има при бременни, кърмещи майки, и хора с високо кръвно налягане, безпокойство, или проблеми на бъбреците.

Заключение

Зеленият чай е един от най-дълго и най-масово използваните природни лекове. Много от ползите му са доказани от науката, а други все още се изследват. 

Въпреки това, е сигурно, че всеки от нас е редно да пробва зеления чай, и ако го хареса да се възползва от всичките му качества.

Както всяка друга напитка с кофеин, добре е да се консултирате с лекар преди употреба, особено ако страдате от някое специфично здравословно състояние.

ИЗТОЧНИЦИ

The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks

Oxidative stress, inflammation, and cancer: How are they linked?

Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s

Anti-infective properties of epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a component of green tea

Green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes

Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitustps

Green Tea Consumption and Mortality among Japanese Elderly People

0