Психология и психично здраве

Благодарността като здравословен навик

Hearts confetti and text thank you. Expressing gratitude to doctors and nurses

Благодарността като здравословен навик

Най-вероятно през последните години все повече сте чували, че за да достигнете истинско щастие и успех, трябва да се научите да сте благодарни. Този съвет е повтарян толкова много пъти, че за голям брой хора, е изгубил смисъла си. В тази статия няма да си говорим за езотерика, законите на привличането или как да отключим третото си око. Преди публикуването на материал в BAV.BG ние се подсигуряваме многократно, че това, което споделяме с вас е научно-обосновано. Затова, в тази статия ще ви представим неврологичните ползи от чувството на благодарност и няколко съвета как да се научите да бъдете признателни, които заимствахме от съвременната психологична практика.

Какво е благодарността и как ни влияе?

Благодарността е чувство, което хората в модерния свят все по-рядко изпитват, но пък все по-често им се повтаря, че трябва да се научат да усещат. Емили Флетчър, основателката на известния сайт за обучение по медитация Зива, споменава в една от своите публикации, че признателността е като „естествен антидепресант“. Но как точно ни влияе?

Първо, когато изразяваме признателност и получаваме същото в замяна, мозъкът ни освобождава допамин и серотонин, двата ключови невротрансмитери, отговорни за нашите емоции, и те ни карат да се чувстваме добре. Те незабавно подобряват настроението ни, карайки ни да се усещаме щастие. Чрез съзнателното практикуване на благодарност всеки ден, ние можем да помогнем на нашите нервни мозъчни връзки да се укрепят и в крайна сметка да създадем постоянно чувство на благодарност и положителност в себе си.

Проучване, проведено през 2003-а година, с цел оценка на ефекта на благодарността върху физическото благосъстояние, показва, че 16% от пациентите, които са водили дневник за благодарност, са съобщили за намалени симптоми на болка и били по-склонни да работят върху лечението си. По-задълбочено проучване на причината за докладваните ефекти показва, че чрез регулиране на нивото на допамин, чувството за признателност ни изпълва с повече жизненост, като по този начин се намалява субективното чувство за болка.

Второ, благодарността може да освобождава токсични емоции. Лимбичната система е частта от мозъка, която отговаря за всички емоционални преживявания. Състои се от таламус, хипоталамус, амигдала, хипокампус и цингуларна извивка. Проучванията показват, че хипокампусът и амигдалата, двете основни части на мозъка, регулиращи емоциите, паметта и функционирането на тялото, се активират с чувството на признателност.

Проучване, проведено върху лица, търсещи професионална помощ за психичното си здраве, разкрива, че участниците в групата, които са писали благодарствени писма като част от лечението си освен редовните си консултативни сесии, са се чувствали по-добре и са се възстановявали по-бързо. Другата група в проучването, която е била помолена да записва своите негативни преживявания, вместо да пише благодарствени писма, съобщава за чувство на безпокойство и депресия.

Трета полза е, че това чувство подобрява качеството на съня ни. Изследвания показват, че получаването и изразяването на признателност активира хипоталамуса и по този начин регулира всички телесни механизми, контролирани от тази част на мозъка, от които сънят е един от най-жизненоважните. Регулацията на хипоталамуса, предизвикана от благодарност, ни помага да се радваме на по-дълбок и здравословен сън всеки ден. 

Четвъртият положителен ефект от благодарността е, че тя помага за регулирането на стреса. В едно изследване на признателността на Джон МакКарти от колежа в Лондонския университет, установява, че участниците, които се чувстват благодарни, показват значително намаляване на нивото на кортизол, хормона на стреса. Те имат също и подобрена сърдечна функция и преживяват по-бързо емоционални неуспехи и негативни преживявания.

Петото позитивно неврологично действие на това чувство е, че то намалява тревожността и депресията. Чрез свалянето на нивото на хормоните на стреса и стимулирането на функциите на автономната нервна система, благодарността значително намалява симптомите на депресия и тревожност. На неврохимично ниво чувството на признателност е свързано с увеличаване на невронната модулация на префронталната кора, мястото в мозъка, отговорно за управлението на негативни емоции като вина, срам и насилие.

Как да развием това умение?

Вече виждате сами, че зад съветите да бъдем благодарни, всъщност се крият наставления, водещи до положителни ефекти върху вашата нервна система и те не са измислици на духовните учители, а са напълно научно-обосновани. Може би се питате обаче как можете да развиете умението да се чувствате признателни.

На първо място, оценявайте себе си!

Застанете пред огледалото си и си кажете пет добри неща. Може да става въпрос за вашите минали постижения или настоящи усилия, вашите таланти и вашите добродетели. Просто изречете думите на глас. Правете си комплименти с думи като красив, лоялен, дисциплиниран, любезен, любящ и други подобни. Обърнете внимание дали това ви кара да се чувствате по-добре. Повтаряйте тази практика толкова често, колкото ви е необходимо, и записвайте преживяванията си.

Второто действие, което можете да предприемете, за да увеличите чувството си на признателност в живота ви е да си водите благодарствен дневник.

Най-вероятно сте чували за тази идея и преди. Това е така, защото този метод наистина работи! Дневникът за признателност е Вашето лично пространство, в което да запишете всички малки и големи неща в живота си, за които сте признателни. Докато пишете, изразявайки благодарност, вие съзнателно ще изберете да се съсредоточите върху добрите спомени и дори може да си припомните някои отдавна изгубени щастливи моменти. В думите има сила, така че не пренебрегвайте малките неща, колкото и маловажни да изглеждат. В крайна сметка всичко може да ви донесе радост!

Трета практика за благодарност е да се свържете с хората, на които сте признателни.

Всички имаме някого, чиято безусловна подкрепа и помощ са ни помогнали в трудни моменти. Може би дори се чувствате, сякаш дължите щастието и успеха си на тези хора. Ако имате такъв човек, срещайте се или поне си контактувайте с него или нея веднъж или два пъти месечно. Инициирайте виждане, отидете и изразете признателността си – накарайте човека да се почувства важен. Разменете някои добри спомени и предложете вашата подкрепа. В повечето случаи изказването на признателност носи незабавно усещане за позитивност.

Четвъртата практика, която можете да приложите, за да усетите положителните ефекти на чувството на благодарност, е да не се колебаете да бъдете щастливи

Ако се чувствате радостни, не избягвайте това. Спомнете си, че сте работили усилено, за да стигнете там, където сте и наистина го заслужавате. Било това огромно постижение или малък успех, признайте щастието си и бъдете благодарни за момента. Приемането на радостта ни прави по-признателни за това, което имаме. По този начин се научаваме да оценяваме усилията си и да се подготвяме по-добре за изправянето пред нови трудности в бъдеще.

Петият съвет, който можем да ви дадем, е да си намерите някого, с когото да споделяте благодарността си

Това може да бъде ваш роднина или ваш приятел. Отделяйте по няколко минути всеки ден, когато двамата да седнете заедно и да обсъждате нещата, за които сте благодарни. Задавайте си въпроси и отговаряйте неформално. Споделянето на мисли за признателност с някого е чудесен начин да поддържате мотивация и да укрепите умения си да проявявате емпатия.

Последният ни съвет за как да въведете благодарността в ежедневието си, е да си направите буркан за благодарност.

Вземете си стъклен буркан или прозрачна кутия и сложете листчета хартия до него. Всеки ден използвайте листчетата, за да напишете едно нещо, за което сте признателни днес. Може да е вашето семейство, добро здраве, любящи приятели, домът ви или дори да изкажете признателност към себе си, че сте издържали на толкова много препятствия. Може да запишете всичко, което ви е накарало да се почувствате признателни през този ден. С напълването на буркана ще се усетите все по-щастливи и обнадеждени и ще развиете навика да намирате доброто дори в най-трудните моменти.

Заключение

Това са положителните ефекти на благодарността и съветите ни как да се научите да сте по-признателни във всекидневието си. Сега нека да обобщим казаното в тази статия.

Чувството на признателност ни влияе на неврологично ниво. То се свързва с повишени нива на допамин и серетонин, които ни карат да се чувстваме по-щастливи. В същото време, това чувство ни помага да се справим с негативните мисли, стреса и депресията.

Ако се стараем да практикуваме по-често изразяване на признателност, учени съобщават, че ще се радваме и на по-добър сън.

За да получите изброените позитивни ефекти, можете да приложите някоя от следните практики: оценявайте себе си и заслугите си, водете благодарствен дневник и комуникирайте с хората, на които сте признателни.

Можете също така да си направите буркан на благодарността, да си намерите приятел, с когото да споделяте какво ви прави щастливи, и да се научите да не се срамувате да изразявате радостта си дори за най-малките поводи.

Ако вие търсите начин да подобрите психическото си здраве и да изпитвате повече положителни емоции в ежедневието си, то следването на съветите в тази статия определено щеви помогне да постигнете целта си.

Не забравяйте, че най-важното нещо е не само да изглеждаме, но и да се чувстваме добре!

Източници

Greater Good Magazine

The Neuroscience of Gratitude and How It Affects Anxiety & Grief/ PossitivePsychology.com

Your brain on gratitude: How a neuroscientist used his research to heal from grief

Giving thanks can make you happier

7 Scientifically Proven Benefits of Gratitude

0