Психология и психично здраве

Бърнаут. Симптоми и възстановяване

Burnout Is Killing Her Career

Бърнаут. Симптоми и възстановяване

Всички сме имали дни на прекомерно натоварване, в които натрупалите се задължения приличат на планина, чието изкачване е просто непосилно за нашите възможности. Ако се чувствате по този начин през по-голямата част от времето обаче, вероятно страдате от бърнаут.

В днешно време за съжаление, психичното здраве на човек е сред най-омаловажаваните аспекти от нашия живот. Това ясно се вижда по все по-завишените показатели на ментални болести, засягащи предимно млади хора. Бърнаутът, като също едно такова състояние, не е диагностицирано физиологично заболяване, ала това не означава, че не бива да се взима на сериозно.

В днешната статия ще разгледаме какво точно представлява то, какви са неговите причинители и как да се справим с него при нужда.

Приятно четене!

Papercut head with fire inside. Mental health problems, burnout, psychology, stress, mental illness

1.Какво е бърнаут?

По своята същност бърнаутът (в буквален превод- прегаряне) е състояние на физическо, психическо и емоционално изтощение. Той получава в резултатът от продължителен стрес свързан с пренатоварване на работното място. Най-често бива описван като чувство на безпомощност, изцеденост и смазаност под тежестта на непрекъснато трупащи се задължения и ангажименти, справянето с които изглежда непосилно.

В резултат от напрежението, човек губи мотивацията и енергията да се справя със задачите, чието започване той сам е инициирал. Бърнаутът намалява продуктивността, а негативните ефекти, които предизвиква, се разпростират във всяка област от живота ви. Редица проучвания са доказали, че това състояние причинява множество дългосрочни увреждания в организма, включително и понижен имунитет. Сред основните причинители са:

  • Прекомерни изисквания в работата-крайно голям брой задължения или неправилния тип такива (работникът не притежава необходимите умения за справяне с конкретната възложена задача)
  • Ограничени ресурси-твърде малко време, консумативи или подкрепа от колеги.

Бързо променящия се климат на днешното общество тласка все повече работодатели да притискат и изцеждат до максимум работниците си, с цел по-бързото напредване на компанията. В опитите си да повишат продуктивността и съкратят бюджета на фирмата, това, което не успяват да предвидят, е именно рискът от бърнаут. Скорошно проучване от Gallup International, направено на 7,500 служители (на пълен работен ден) показва, че близо 67% от тях изпитват симптомите на прегряване често или почти винаги докато са на работното си място.

Не е задължително обаче от това състояние да страдат само работещи. Все по-често то се среща и при учащите. Българските училища, където стресовият показател е изключително висок, предразполагат особено към поява на бърнаут сред юношите.

Exhausted woman driver sitting in car feeling emotional burnout after work looking at camera.

2.Симптоми

Бърнаутът не се случва за една вечер. Той е постепенен процес, чиято симптоматика може да остане незабелязана за дълго, поради своите едва доловими прояви в самото начало. 

Физичните симптоми включват:

  • Чувство на изтощение и отпадналост през голяма част от ежедневието
  • Понижен имунитет, често боледуване
  • Чести главоболия и мускулни болки
  • Липса на апетит и инсомния

Проблемът, както вече споменахме, не се изразява само външно, но оказва промени в характера и психиката на човек. Сред най-често изпитваните емоционални симптоми се нареждат:

  • Чувство на провал и съмнение в собствените знания и способности
  • Липса на мотивация и усещане за безпомощност
  • Постоянна негативна настройка; липса на удовлетворение от постиженията в работата 

Поведенческите симптоми не се проявяват винаги, освен ако състоянието не бива игнорирано за сравнително дълъг период от време. Ако забележете наклонност към някои от следните прояви, на всяка цена се опитайте да изолирате източника на стрес и потърсете помощ.

  • Избягване или отлагане на всякакви отговорности извън или на работното място
  • Сприхавост, която рефлектира в отношенията с околните
  • Изолираност/ нежелание за комуникация; усещане за самотност
  • Злоупотреба с храна, алкохол и други медикаменти

Много от изброените симптоми се проявяват и при други ментални състояния, до които бърнаутът може да доведе, при продължително несправяне с него. Едно от тях е депресията

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

3.Етапи

Според психолози, фазите, през които преминава човек, за да стигне до бърнаут, са дванадесет. Първата стъпка е прекомерен стремеж и амбиция за постигане на лични цели. В резултат, субектът тласка силите си до предела на своите възможности. Следват неглижиране на собствените нужди, интереси и хобита (грижа за външния си вид, здрав сън спорт, здравословно хранене), избягване на социални контакти и интеракции с близки и приятели, прехвърляне на вината за проблематичното състояние и раздразнителността върху трети субекти (колеги, шефове).

Продължителното отричане на проблема води до неговото задълбочаване. Чувството, че никой не разбира колко важна е работата ви и колко сте натоварени обикновено води до частична или пълна изолация. В много от случаите, появата на бърнаут е съпътствана от развитието и на други ментални състояния като тревожност и депресия. Психическият и физически срив са последния етап, с чиято поява се дефинира и самото понятие “прегряване”. Колкото по-напрегнато е вашето ежедневие, толкова по-бързо достигате до последната фаза и толкова по-силно усещате тежките и последици върху здравето си. 

Stressed woman working over time at night

4.Как да разберем дали имаме бърнаут или просто сме изморени?

Както вече обеснихме, умората и бърнаутът са взаимно свързани. Въпреки това помежду им съществуват някои основни разлики относно начина, по който биват изпитвани те. Умората, сама по себе си, представлява чувство на физична и емоционална изтощеност, което продължава за кратък период от време (в рамките на денонощие). Най-често се характеризира от силната нужда/желание за сън и почивка. Разбира се, напълно естествено е преминавайки през период на по-стресиращо ежедневие да чувствате интензивна умора.

Ако обаче забележите, че това ви състояние продължава твърде дълго и резултира в други аспекти от живота, не само в работата, добре е да му обърнете внимание. Основен признак за скорошното  отключване на бърнаут е ако тази отпадналост бива изпитвана не само докато човек изпълнява дневните си задължения, но и още преди самият работен ден да е започнал. Симптомите и в двата случая са подобни, което се дължи на факта, че обикновено преумората е първата стъпка към прегряването. Второто обаче е много по-задълбочено и продължително. Бърнаутът, макар и да е свързан с преумората, сам по себе си не представлява сънливост. Изпитваната нужда за стабилен сън и почивка не бива да се бърка с това, какво всъщност представлява самото състояние.

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

5.Можем ли да си направим тест за бърнаут?

В интернет пространството съществуват много начини за тестване дали и до каква степен проявявате симптоми на бърнаут. Голяма част от сайтовете обаче не са лицензирани за целта и резултатите от тях могат да бъдат подвеждащи и неточни. За да сте сигурни в показанията на своя тест е добре да проучите предварително страницата за достоверност. Големите фармацевтични компании, като AstraZeneca, все по-често предлагат подобен тип онлайн тестване безплатно. Ако пък не искате да доверявате психичното си здраве на интернет технологиите, което е напълно разбираемо, то най-добре е да се съветвате с местните клиники във вашия регион дали не биха могли да предоставят такава услуга.

За диагностицирането на това състояние е важна и личната преценка. Човек трябва да обръща особено внимание на своето благосъстояние и да разпознава кога умората и претоварването взимат превес над самия него. Вместо умишлено да се затрупвате с все повече и повече работа, направете себе си и времето си основен приоритет.

Tired teenage girl sleeping after school

6.Възстановяване

За справяне с това състояние се изискват воля и постоянство, но и промяна в собствения начин на мислене. Тъй като усещането за непреодолимост и безпомощност могат да убият желанието не само за работа и напредък, но и за лечение, измъкването от тази спирала може да се окаже особено трудно в някои случаи. За целта е нужно не само да започнете да си поставяте по-лесно изпълними цели, но и да не пренебрегвате почивката. Жизнено необходимо е също така да предприемете редица от стъпки, които да подобрят рутината ви. 

Първата и най-важна от които е максимално да намалите нивата на стрес в ежедневието. Намирането на баланс в работата е ключово за целта. Правилната комуникация с колеги, както и по-високопоставени лица на работното място може да ви спести много главоболия що се отнася количеството ангажименти, които ви биват зададени. Не се страхувайте да потърсите помощ или да изразите гласно, че сте претоварени. В основа на човешката природа е да си съдействаме при нужда, така че естествената реакция на вашия работодател би била да влезе в положение с исканията ви. Ако ли не, просто потърсете позиция на друго място, където работната среда е по-малко стресова и натоварваща. Физичното и психично здраве са на първо място!

Друг начин за възстановяване, чието имплементиране може да започне още днес, е правилното преразпределяне на времето и ресурсите, с които разполагате. Преценете добре приоритетите си и, ако се налага, премахнете по-ненужните ангажименти от списъка със задачи. Не се опитвайте да носи твърде много дини под една мишница, защото ще ви изиграе лоша шега. Невъзможно е човек да се справи еднакво добре, правейки няколко неща едновременно. Изпълнението поне на едно от тях няма да бъде на достатъчно добро ниво. Затова, за да подобрите качеството на работата си и същевременно да избегнете преумора, вършете задачите една по една. 

За да преборите бърнаута не се изискват изкуствени медикаменти като успокоителни под формата на хапчета или сиропи. Ако забелязвате, че състоянието ви е твърде влошено, посещението при лекар е препоръчително. Прибягвайте до медикаментозно лечение само и единствено, в случаите, когато сте опитали всеки друг вариант за справяне с проблема. Оптимален лек на естествена основа са билките. В народната медицина хмелът, валерианът и маточината са познати като растения подпомагащи здравия сън и имащи полезно действие върху тялото при различни нервни нарушения. 

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

Заключение 

Целите за професионално и личностно развитие не трябва да пречат по никакъв начин на благосъстоянието ви. До състояние на бърнаут може да се стигне изключително бързо, в зависимост от това колко натоварено е вашето ежедневие. Недейте да подценявате симптомите, колкото и незначителни да ви се струват отначало! Добре познатата на всички българска поговорка “Залудо работи, залудо не стой!” не е непременно ключът към цялостно удовлетворение. Така както лентяйството е плевел за напредъка, така и претоварването има своите неблагоприятни последици. Изпадането в крайности никога не води до позитивни резултати, затова винаги търсете баланса във всеки един аспект от вашия живот!

Източници

HelpGuide.org

Verywell Mind – Know More. Live Brighter.

Healthline: Medical information and health advice you can trust.

TED: Ideas worth spreading

0