Психология и психично здраве

Инсомния: Какво да пием при безсъние

Alarm clock, eye mask, pills and glass of water on pink background. Insomnia or depression treatment for sleepless nights, copy space

Инсомния: Какво да пием при безсъние

Изпитвате ли затруднение при заспиване? Будите ли се често през нощта? Чувствате ли се уморени, когато се събудите сутрин, въпреки че сте спали необходимото време? Ако отговорихте на тези въпроси с ДА, то вие най – вероятно страдате от инсомния. Но какво всъщност представлява тя?

1. Какво представлява безсънието (инсомния)?

Инсомнията е термин, който се използва за безсъние и представлява недостатъчен или не напълно качествен сън.  Най – засегнати са жените, като повечето хора, които страдат от нея обикновено са в трудоспособна възраст. И въпреки това, безсънието може да засегне абсолютно всеки човек, по всяко време. 

Хората, преминаващи през инсомния, обикновено страдат от следните симптоми:

 • събуждат се прекалено рано сутрин;
 • изпитват трудност при заспиване;
 • чувстват се уморени при събуждане;

Колкото повече зачестяват тези случаи, толкова по – голям шанс има да се появят последиците, които могат да се изразят в хронична и постоянна умора, силна раздразнителност и рязка смяна на настроенията. Също често срещани са поява на проблеми при общуването с хора и трудност при концентрация.

В днешно време, инсомнията се среща изключително често и дори да нямате тези симптоми е добре да се запознаете със същността й, за да може да бъдете от полза на някой ваш приятел или роднина. 

Доказано е, че от безсъние страдат над 70 милиона американци и над 1 милион българи.  При някои от тях, проблемът може да трае от две до три нощи, докато на други се налага да се справят с него в по – дългосрочен план. 

Woman insomnia

2. Причини за безсъние (инсомния)

Причините за инсомнията са различни и зависят от това дали е за кратък период от време или е хронична – за повече от 3 месеца.  

Причини за краткосрочна инсомния:

 • стрес
 • промени в сънните ви навици
 • травмираща случка
 • силна физическа болка
 • странични ефекти от лекарства

Хроничната инсомния се дели на два типа – първична и вторична. Обикновено, първичната се отключва в резултат на травмиращо лично събитие и без видима причина, докато при вторичната, безсънието обикновено е свързано с хронична болка или се появява в резултат на друго заболяване, като: 

 • физически болки (болки в гърба, артрит, мигрена и др.)
 • диабет
 • психично разстройство като депресия или паник атаки 
 • Обструктивна Сънна Апнея (ОСА)

Не винаги обаче причината за появата на безсъние трябва да бъде външна или свързана с натоварено ежедневие или дадено психично състояние, което да създава проблем. В някои случаи може да бъде причинена от вътрешни процеси или фактори като този, който ще видите по – долу. 

Suffering from insomnia

Коя жлеза е отговорна за безсънието?

Сънят зависи до голяма степен от епифизата.  Това е малка ендокринна жлеза, която е свързана с междинния мозък. Основният й хормон е мелатонинът, който се отделя през нощта и е регулатор на съня.  Ако епифизата във вашето тяло не отделя достатъчно мелатонин, то вие няма да имате пълноценен сън. 

Според учени, хора, притежаващи определени рискови фактори, имат по – голям шанс да развият инсомния. 

Рискови фактори:

 1. високи нива на стрес;
 2. хора, страдащи от емоционални и психични разстройства;
 3. хора, претърпели инцидент ;
 4. хора, които са изживели травмираща случка;
 5. уволнение;
 6. пътуване през различни часови зони;
 7. промяна в работните часове;
 8. загуба на близък човек;
 9. менопауза;
 10. хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания;
https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

3. Безсъние при бременност

Доказано е, че жените са два пъти  по – предразположени към безсъние от мъжете. Това е така поради няколко причини, които ще засегнем. Менопаузата и месечната менструация са два от главните причинители на инсомния при жените. Но преди тях обаче, се нарежда бременността, през която по – голямата част от жените преминават. 

Повечето жени се сблъскват с проблемното заспиване когато забременеят. И въпреки че по време на първия триместър количеството сън се повишава, за жалост не можем да кажем същото и за качеството му. Бременността изтощава жените, кара ги да се чувстват уморени, което рефлектира върху съня им и причинява инсомния. 

Причинителите могат да бъдат много, но главният е честото събуждане през нощта. В този период хормоните на жената са силно извън контрол и заедно с тях идват и проблемите, които държат бременните далеч от леглото нощем. Честа нужда за уриниране, гадене, крампи, болки в гърдите или болки в гърба са едни от най – често срещаните физически дискомфорти. 

Друга причина може да бъде тревожността и депресията, които обхващат бъдещите майки в началото на бременността. Често срещана е появата на постпартална депресия, която е съпровождана от стрес, притеснение, нарушение в хранителните навици и най – вече – нарушение в съня. Постоянната тревога за предстоящото раждане, как ще се справят с детето и бъдещето им като родители е предпоставка за развитие на инсомния, причинена от прекомерния стрес

Woman suffer from insomnia on bed at night

4. Действат ли билките при безсъние (инсомния)?

Знаете ли какво представлява серотонинът? Известен още като хормон на щастието, той играе важна роля в регулирането на настроението, агресията, телесната температура и съня. Той позволява на нервните импулси да пренасят информация до други клетки. Прекомерно високите нива на серотонин могат да доведат до хормонален дисбаланс, който пък от своя страна, със сигурност ще доведе до появата на инсомния. 

Някои билки обаче съдържат високи нива на триптофан – аминокиселина, която подпомага правилния синтез на серотонина. За жалост, човешкото тяло не я произвежда и трябва да се набавя чрез хранителни продукти или добавки. Друго полезно свойство на билките е, че са напълно натурални и винаги се препоръчват на хора, страдащи от паник атаки, тъй като са чудесно средство за частично успокоение, което им помага да се отърсят от тревожността.

Ето няколко предложения за естествени билки, които помагат на съня: 

Лавандула

Лавандулата се използва най – често като основен метод за бързо успокоение при хора, получаващи пристъп на паник атака. Тя помага на нервите да се отпуснат, намалява нивата на стрес, изчиства разума и често действа като слабо приспивателно. Подпомага качествения сън и дори намалява болките при мигрена. 

Канела

Често специалисти препоръчват канела на хора, страдащи от безсъние, тъй като е доказано, че помага на тялото ви да се отпусне, намалява нивата на стрес и ви подготвя за релакс. Регулирайки нивата на кръвната ви захар, тя ви предпазва от внезапно събуждане и гарантира спокойния сън.

Лайка

Известна още от древни времена с успокояващия си ефект, лайката влиза в употреба и в наши дни. Намалява нивата на стрес, успокоява нервите ви, отпуска тялото,  действа благоприятно и намалява инсомнията. Поради тази причина чайовете от лайка са добили толкова голяма популярност сред нас.

Пасифлора (Часовниче)

Сред основните действия на Пасифлората се нарежда успокоителното.  Съдържа флавоноиди и поради тази причина таблетките й са обичайно предлагано средство за лекуване на стрес, тревожност и безсъние. Поради факта, че действа директно върху централната нервна система, не трябва да се комбинира с медикаменти, които са от типа на антидепресантите.

Валериан 

Корените на валериана са най –  често използвани в лекуването на инсомния и стрес.  Киселината в корените потиска съкращението на невротрансмитерите и това повишава качеството на съня и намалява тревожността. Също така съкращава времето, което ви е нужно за да заспите.

Мента

Освен, че потиска гаденето и повишава апетита, ментата има свойството да отпуска мускулите и да ви подготви за сън. Има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие и помага при главоболие и мигрена.

Уникални със своите действия, билките ви позволяват да ги използвате по различни начини. Вие сами можете да прецените кой би бил най – удобен или най – ефективен – решението е изцяло ваше.  А ето и някои от най – популярните методи:

 • Направете си чай като добавите една супена лъжица от билките, които сте избрали във вряща вода. Оставете го да престои около 20 минути, прецедете и го консумирайте.
 • Сложете есенция от билките в кипяща вода и вдишвайте изпаренията й.
 • Поставете няколко капки билково масло върху ръката си, разтъркайте и вдишайте аромата в продължение на минута. 
 • Вземете си гореща вана и добавете няколко капки есенция от билки.
 • Капнете няколко капки масло върху възглавницата ви преди да заспите.
 • Палете ароматни свещи, съдържащи показаните по – горе билки. 
https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

5.  Какво да пием при безсъние (инсомния)?

В стремежа си да намалят безсънието, хората все по – често прибягват до различни хапчета за успокоение. Някои от тях, като билковите лекарства, най – често са  безвредни, но други могат да бъдат много по – тежки и опасни за здравето ако не се приемат правилно. 

Много е важно да съобразявате какви медикаменти приемате и никога да не ги взимате изцяло по ваша преценка и неодобрени от доктор. Причината е, че някои от лекарствата, които използвате в ежедневието ви могат да имат засилващ ефект върху инсомнията или дори да причинят такава. Това са обезболяващи, продукти, които помагат да сваляте килограми, хапчета за алергия и продукти, съдържащи кофеин или други стимуланти. Също могат да бъдат и антидепресанти и лекарства, свързани със сърдечно-съдови проблеми. 

Много добър вариант за прием е мелатонинът. Освен, че е напълно безвреден, е и страхотен избор при постоянно безсъние или проблеми със съня.

Това е хормонът, който изпраща сигнали до мозъка ви, че е време за сън и се произвежда абсолютно натурално в тялото ви.  Обикновено, нивата му се повишават вечер и намаляват сутрин, но при хора, които имат проблем със съня, е обратното. Поради тази причина приема на мелатонин преди лягане доби толкова голяма популярност в последно време. 

Проучвания доказват, че мелатонинът подобрява качеството на вашия сън. Това е много добър вариант за хора, на които се налага да спят през деня, заради работа на смени например. 

Можете да си го набавите, като приемате таблетки, съдържащи мелатонин, преди да заспите.  

Man with insomnia

6. Как да се успокоим без лекарства?

Проблемът с безсънието става все по – популярен с всеки изминал ден. Поради тази причина все повече източници започват да разпространяват информация и съвети за това как да се справите с нея. За жалост, не всички са верни или проверени и част от тях само могат да изгубят времето ви. За да ви помогнем, ще ви предоставим няколко съвета, които със сигурност действат. 

Не приемайте стимулиращи напитки като:

 • Енергийни напитки
 • Кафе
 • Газирани напитки
 • Черен чай

Този тип напитки съдържат кофеин, който пък от своя страна стимулира мисловната дейност в мозъка ви и може да попречи на протичането на нормален и качествен сън. 

Избягвайте пушенето

Никотинът в цигарите вреди на дробовете и кръвоносните ви съдове. Това от своя страна може да доведе до болести свързани с проблемното дишане като Астма или Сънна Апнея. Те не само ще навредят на съня ви но и ще го нарушат изцяло. 

Намалете употребата на алкохол

Известно е, че много хора прибягват към алкохола като средство, което им помага да се преборят с трудностите при заспиване. Това, което може би не знаете обаче е, че той ще ви попречи да изпаднете в по – дълбоките сънни фази и ще има негативен ефект върху спокойния сън.

Релаксиращи техники

Медитацията е основно препоръчвана, както при проблеми със съня, така и при други проблеми на психична основа. Експерти препоръчват да медитирате вечер, преди да заспите. По този начин ще пречистите ума си, ще се успокоите, ще придобиете пълен контрол над мускулите си и ще сте готови за висококачествен сън. 

Ако пък сте запознати с друг метод за релаксация, чувствайте се свободни да го използвате, стига да сте сигурни в действията му.

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

Заключение

И не забравяйте – винаги преди да прибегнете до някакъв вид терапия или лечение се консултирайте с лекуващия ви специалист. А ако случайно няма такъв, то ви съветваме да си намерите възможно най – скоро. Никога не подценявайте проблема и не действайте изцяло на своя глава. 

Вярвайте в себе си, борете се и рано или късно ще успеете да постигнете желания резултат!

0