Здраве

Бъз: Какво трябва да знаем

dried-elderberry-immunity-boosting-for-flu-season-2022-11-11-17-36-40-utc

Бъз: Какво трябва да знаем

Още от миналото тази билка е била използвана като природен лечител за редица болести. Днес придобива все повече популярност и в кулинарията като естествен подсладител. Откъде идва и какви са нейните ползи може да се запознаете в тази статия.

Какво представляват бъзът?

Той се отнася до няколко различни разновидности на дървото Sambucus, което е цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Adoxaceae. Най-разпространеният вид е Sambucus nigra, известен също като европейски или черен бъз. Това дърво произхожда от Европа, въпреки че е широко разпространено и в много други части на света. Достига височина до 30 фута (9 метра) и има гроздове от малки бели или кремави цветове. Плодовете се намират в малки черни или синьо-черни гроздове. Те са доста тръпчиви и трябва да се сварят, за да се консумират. Цветовете имат деликатен мускатов аромат и могат да се консумират сурови или сготвени. Други сортове включват американски, джуджешки, син, данай и червеноплоден бъз.

В миналото цветовете и листата са се използвали за облекчаване на болка, подуване, възпаление, стимулиране на производството на урина и предизвикване на изпотяване. Кората се е използвала като диуретик, слабително средство и за предизвикване на повръщане. В народната медицина изсушените плодове или сокът се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбобол, сърдечни и нервни болки, както и като слабително и диуретично средство. Освен това плодовете могат да се варят и да се използват за приготвяне на сок, конфитюри, пайове и вино от черен бъз. Цветовете често се варят със захар, за да се получи сладък сироп, или се вливат в чай.

В кои региони се отглежда?

Произхожда от Европа чак до Турция. Произлиза и от Британските острови и е широко разпространен в тях. Внесен е в някои части на повечето други континенти по света. Типичните местообитания на вида са живите плетове, крайпътни региони и горите. Регистриран е като широко разпространен в Ирландия в живи плетове и в храстите в горите. Има и други видове отглеждани в Америка като Sambucus caerulea – в западната част на Северна Америка, Sambucus canadensis – в източната част на Северна Америка и Sambucus mexicana – в Мексико и Централна Америка.

За какво се използва?

В кулинарията бъзът може да се използва за различни неща. Пресните плодове могат да се използват например в мъфини, палачинки, овесени ядки, плодови чипсове, пайове или сладка. Сиропът от бъз може да се използва за ароматизиране на дъвки, смутита, сладоледи и многобройни вкусни напитки като лимонада.

Какви са ползите от консумацията?

Съществуват много сведения за ползите от тази билка. Те са не само хранителни, но и могат да помогнат за справяне със симптомите на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпаленията и инфекциите, наред с други ползи.

  • Високо съдържание на хранителни вещества

Плодовете на бъза са нискокалорична храна, пълна с антиоксиданти. Една чаша (145 грама) пресни плодове съдържа 106 калории, 26,7 грама въглехидрати и по по-малко от 1 грам мазнини и протеини. Освен това те имат много хранителни предимства. Плодовете са с високо съдържание на витамин С. В една чаша плодове има 52 mg витамин С, което представлява 57% от дневната стойност. Имат и високо съдържание на диетични фибри. Съдържа 10 грама фибри на чаша пресни плодове, което е около 36% от дневната стойност. Представлява и добър източник на фенолни киселини. Тези съединения са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на уврежданията от оксидативен стрес в организма. Освен това е богат на антоцианини. Тези съединения придават на плодовете характерния им тъмен черно-лилав цвят и са силен антиоксидант с противовъзпалително действие.

  • Високо съдържание на антиоксиданти

По време на нормалния метаболизъм могат да се отделят реактивни молекули, които да се натрупват в организма. Това може да причини оксидативен стрес и да доведе до заболявания като диабет тип 2 и рак. Антиоксидантите са естествени компоненти на храните, включително някои витамини, фенолни киселини и флавоноиди, които са в състояние да помогнат за отстраняването на тези реактивни молекули. Известно е, че диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания. Цветовете, плодовете и листата на растението бъз са отлични източници на антиоксиданти. Например един от антоцианините, открити в плодовете, има 3,5 пъти по-голяма антиоксидантна сила от витамин Е.

  • Полезен за здравето на сърцето

Бъзът може да има положителен ефект върху някои показатели за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Проучванията показват, че сокът от него може да намали нивото на мазнините в кръвта и да понижи холестерола. Освен това е установено, че диетата с високо съдържание на флавоноиди като антоцианини намалява риска от сърдечни заболявания.

  • Подобрява симптомите на настинка и грип

Доказано е, че екстрактите и тинктурите от цветове му помагат за намаляване на тежестта и продължителността на грипа. Търговските препарати от черен бъз за лечение на настинки се предлагат под различни форми, включително течности, капсули, таблетки за смучене и дъвки.

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

Въпреки че има някои обещаващи потенциални ползи, има и някои опасности, свързани с консумацията му. Кората, неузрелите плодове и семената съдържат малки количества вещества, известни като лектини, които могат да причинят стомашни проблеми, ако се консумират твърде много. Освен това растението съдържа вещества, наречени цианогенни гликозиди, които при определени обстоятелства могат да отделят цианид. Това е токсин, който се съдържа и в семената на кайсиите и бадемите. Преработените и варените плодове обаче не съдържат цианид, така че няма съобщения за смъртни случаи от консумацията им. Симптомите при консумация на несготвени плодове, листа, кора или корени от бъз включват гадене, повръщане и диария.

Други неща, които трябва да имате предвид:

  • Ако сте бременна или кърмите, не трябва да го приемате.
  • Хората с имунни проблеми могат да имат реакции към черния бъз.
  • Ако получите обрив или имате проблеми с дишането, след като сте изпили малко, може да сте алергични към него.

Заключение

С полезните си качества и вкуса си бъзът е чудесен избор за десерти и сладки напитки. Когато не се използва правилно обаче, би могъл да вреди на нашия организъм. Важно е да знаем правилният начин за неговият прием и дали влияе благоприятно на нас и телата ни.

Източници 

The Pros and Cons of Elderberry

Elderberry: Health Benefits, Risks, Uses, Effectiveness

Health Benefits Of Elderberry – Forbes Health

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0