Гулия – ползи и начин на прием на земната ябълка
август 31, 2024 2024-08-31 11:20Гулия – ползи и начин на прием на земната ябълка
Гулия – ползи и начин на прием на земната ябълка
Гулия, земна ябълка, йерусалимски артишок, топинамбур, германски картоф, грудков слънчоглед – всичко това са имена на едно и също растение, произхождащо от Северна Америка. То е известно именно заради грудките си, често оприличавани на картоф или джинджифил. В съвременната кухня се използва както заради хранителните и вкусовите си качества, така и заради лечебните си свойства.
Но какво всъщност представлява многоименния продукт? Разберете, като продължите с четенето.
Какво трябва да знаете за гулия – земната ябълка?
Тук можете да намерите повече информация относно произхода, консумацията и грижите, които трябва да се полагат за тази суперхрана.
Кратка история
Това е растение, пренесено в Европа през 17. век от френски мореплаватели. Първоначално се отглежда от северноамерикански племена, които са наричали гулията „слънчев корен“. По-късно, през 18. век губи популярността си, заради появата на картофа.
Въпреки това употребата ѝ отново се възвръща и днес може лесно да се открие по пазарите. Участник е в нестандартни здравословни рецепти, предоставящи разнообразие в ежедневния начин на хранене. Част от тях са описани в края на статията.
Описание
Топинамбурът много прилича на слънчогледа, с който имат родствена връзка. Произхожда от семейство Сложноцветни и е многогодишно растение, с дълго стъбло и жълти венчелистчета.
Това, което привлича хората обаче, не са красивите цветове, а интересната на пръв поглед грудка. Тя представлява хранителния резерв на гулията, съответно е богата на въглехидрати, но и на много други вещества.
Именно подземната част на растението е и това, което се консумира. За вкуса на грудката се казва, че прилича на картоф (но с по-голяма захарност като при моркова), сладка ряпа, китайска круша и е хрупкава колкото орех.
Съществуват множество рецепти за приготвяне, но въпреки това гулията би могла да се консумира и сурова, ако се почисти внимателно.
Отглеждане
Относно отглеждането на германския картоф – това не е прекалено трудна задача, тъй като той не изисква специфични условия. Може да расте върху бедни почви, без много слънчева светлина, дори и при влажен климат. Обикновено ядливата част нараства до края на ноември, но е добре да се изчака преди грудките да се съберат, за да може полезните вещества да преминат там.
Хранителни стойности на земната ябълка
Тя е съставена от:
- фибри;
- витамин C;
- калций;
- магнезий;
- калий;
- фосфор;
- желязо – намира се в по-големи количества, отколкото при морковите, цвеклото и ряпата;
- инулин – пребиотик, или на по-прост език – вид разтворима фибра.
Повечето грудки съдържат нишесте – като като при картофа или маниоката. Тези на йерусалимския артишок са богати на инулин – едно от веществата, което го прави толкова ценен ресурс. Въпросният пребиотик представлява полизахарид и ускорява обмяната на вещества в организма.
Повече за ползите от консумацията на слънчогледоподобното ще намерите в следващите редове.
Ползи от приема на гулия
Неоспоримо е, че приемът на тази храна носи позитиви на организма, например:
- помага за стабилизирането нивата на кръвната захар – инулинът, който се съдържа в грудката, кара тялото да синтезира гликоген и по този начин захарта се използва по-ефикасно;
- засилва имунната и ендокринната система – заради високото съдържание на минерали;
- намалява нивата на LDL (лошия) холестерол – инулинът го извлича от кръвта;
- притежава антиоксидантни свойства – в състава ѝ има антиоксиданти, като витамин C, които помагат в процеса на поддържане на общото здраве, а в същото време намаляват риска от получаване на хронично заболяване;
- подпомага функциите на черния дроб – чрез нея процеса на детоксикация се улеснява;
- приятел е в процеса на отслабване – фибрите в състава създават чувство за ситост, което намалява апетита, а това от своя страна води до приема на по-малко калории.
Странични ефекти
Въпреки всички ползи на инулина, той също има един минус – подпомага газообразуването. Поради тази причина хора, които досега не са приемали гулия, е добре да започнат с по-малки количества.
Както вече бе споменато, растението съдържа основно въглехидрати, и по-точно захари. Необходимо е да се обърне внимание на този факт, особено от хора, които спазват определено диетично хранене.
Отново заради съдържанието на фруктоза е добре хора, имащи проблеми с жлъчката или черния дроб, да внимават.
Под каква форма може да консумирате земната ябълка – съвременни идеи
Като цяло, този продукт може да се приема суров. Именно така е и най-полезно. Йерусалимският артишок се консумира настърган в салата или смлян на сок. Освен това съществуват множество рецепти, свързани с термична обработка на суперхраната.
Един от най-популярните начини на приготвяне е крем супа от гулия. Тя представлява не толкова традиционно ястие, което е здравословно и носи ползи на организма.
В същото време това ядливо растение може да се използва и за направата на сладки десерти като крем пюре, сладко с тиква и топинамбур, дори овесени ядки.
Заключение
Гулията представлява суперхрана, пренесена от Северна Америка, чиято ядлива част е грудката. Тя съдържа фибри и инулин, като поради тази причина може да бъде и помощник в процеса на поддържане на здравето и в отслабването. Съществуват интересни рецепти за приготвянето ѝ – както в суров вид, така и преминала през термична обработка.
Източници
Гулия – здравословни ползи и приложения в кухнята | For Life