Здраве

Чия: Какво трябва да знаем

Chia seeds

Чия: Какво трябва да знаем

Чията набира все повече и повече популярност през последните години особено сред фитнес средите. Това се дължи на всички полезни свойства, които притежава и нейната хранителна стойност. Точно затова е нужно повече от нас да я включат в хранителните си режими, но преди това нека се запознаем по-добре с този продукт и неговите качества в тази статия.

Какво представлява чията?

Семената от чия са от растението чия (Salvia hispanica). Те са малки, плоски и с овална форма с лъскава и гладка текстура. Цветът им варира от бял до кафяв или черен. В кулинарията се използват за различни цели. Могат да се накисват и добавят към каша, да се правят на пудинг, да се използват в печива или просто да се поръсят върху салати или кисело мляко. Способността им да абсорбират течности и да образуват гел ги прави алтернативен избор за сгъстяване на сосове или като заместител на яйца особено за вегани.

В кои региони се отглежда?

Традиционно отглеждана в Мексико и Гватемала, тя е била основна храна за древните ацтеки и маи. Самата „чия“ е древната дума на маите за „сила“. Отглеждат се още в Боливия, Аржентина, Еквадор, Австралия и Никарагуа, но в Европа не е толкова широко разпространена. Развива се върху песъчливи и глинести почви на сухи и слънчеви места. Адаптира се добре в райони с по-ниско плодородие на почвата.

Каква е нейната хранителна стойност?

Чия е изключително питателен продукт. Богати е на редица полезни мазнини, протеини, антиоксиданти и минерали. Две супени лъжици или 28 грама съдържа:

 • калории: 138
 • белтъчини: 4,7 грама
 • мазнини: 8,7 грама
 • алфа-линоленова киселина (ALA): 5 грама
 • въглехидрати: 11,9 грама
 • фибри: 9,8 грама
 • калций: 14% от дневната стойност (DV)
 • желязо: 12% от DV
 • магнезий: 23% от DV
 • фосфор: 20% от DV
 • цинк: 12% от DV
 • витамин B1 (тиамин): 15% от DV
 • витамин B3 (ниацин): 16% от DV

Какви са ползите от нейния прием?

Благодарение на нейната хранителната стойност, тя притежава различни ползи за организма ни:

 1. Антиоксиданти

Те неутрализират реактивните молекули, известни като свободни радикали, които могат да увредят клетъчните съединения, ако се натрупат в телата ни. Например, увреждането от свободни радикали допринася за стареенето и заболявания като рак. Специфичните антиоксиданти в семената включват хлорогенова киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин и кемпферол. Всички те могат да имат защитен ефект върху сърцето и черния дроб, както и противоракови свойства. Още един пример е, че хлорогеновата киселина може да помогне за понижаване на кръвното налягане, докато кафеената киселина има противовъзпалителни ефекти.

 1. Намалява риска от сърдечни заболявания

Като се има предвид, че тези семената са с високо съдържание на фибри и омега-3, консумацията им може да намали риска от сърдечни заболявания. Разтворимите фибри, намиращи се в тях, могат да помогнат за понижаване на общия и LDL (лошия) холестерол в кръвта ни. Това, от своя страна, може да намали риска от сърдечни заболявания.

 1. Регулиране на кръвната захар и контрол на диабета

Консумирането на този продукт може да помогне за регулиране на кръвната захар, поради съдържанието на фибри и други полезни съединения. Те съдействат за контрола на глюкозата в организма и предотвратяват внезапни пикове на инсулина. Хората с диабет могат да получат високи нива на кръвната захар. Постоянно високите нива на кръвната захар на гладно са свързани с повишен риск от няколко усложнения, включително сърдечни заболявания. Затова консумацията на тези семена е полезно за хора с диабет тип 2 и при тези с инсулинова резистентност.

 1. Подобрява състоянието на храносмилателната система

Чията успява да пречисти стените на стомашно-чревния тракт от стари натрупани отпадъци. Високото съдържание на фибри помага за засилване на перисталтиката, което осигурява редовно и пълноценно изхвърляне на отпадъчните вещества.

 1. Помага при свалянето на килограми

Това се дължи на високото съдържание на протеини и фибри, за които е доказано, че помагат при загуба на тегло, защото намаляват апетита и забързват метаболизма.

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

 1. Прекомерен прием на фибри

Както разбрахме, чията е изключително богата на фибри. Те са от съществено значение за нашето здраве, поддържайки полезните бактерии в червата ни, наред с други важни роли. Прекомерният им прием обаче, може да причини проблеми като болки в корема, запек, диария, подуване на корема и газове. Това може да се случи и когато високият прием е съчетан с недостатъчна хидратация, тъй като водата е от съществено значение за подпомагане на преминаването им през храносмилателната система.

 1. Алергична реакция

Не е изключено някои хора да изпитат алергична реакция след консумация на семена от чия (особено, ако имат към ядки и семена), въпреки че това е необичайно. Симптомите на хранителна алергия могат да включват повръщане, диария и сърбеж на устните или езика. В тежки случаи хранителните алергии могат дори да доведат до анафилаксия, животозастрашаващо състояние, което причинява затруднено дишане и стягане в гърлото и гърдите. При проява на някой от симптомите трябва да се свържете веднага с лекар.

 1. Взаимодействие с определени лекарства

В повечето случаи консумацията на умерени количества семена от чия може да помогне на хората с диабет да поддържат нивата на кръвната си захар под контрол. Въпреки това, дозите за инсулин са персонализирани и внимателно коригирани, за да се предотвратят спадове и пикове на кръвната захар. Яденето на прекомерно количество от този продукт може да доведе до понижаване на нивата на кръвната захар и може да изисква коригиране на дозата на вашето лекарство за диабет. Хора на лекарства за високо кръвно налягане или диабет трябва да намалят размера количеството чия, което приемат, за да предотвратят взаимодействия.

Заключение

Семената от чия са много богати на фибри, антиоксиданти, минерали и полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Благоприятният ефект от всички тези вещества я прави все по-предпочитана за включване към диетата на много хора. Като всеки хранителен продукт прекомерното му количество или влиянието му над определени заболявания може да доведе до негативни последствия. Затова приемът му трябва да бъде съобразен с всеки човек и неговото здравословно състояние.

Източници

Chia Seeds: 7 Health Benefits

Does Eating Too Many Chia Seeds Cause Side Effects?

Chia Seeds 101: Nutrition Facts and Health Benefits

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0