Здраве

Диня: какво трябва да знаем

Delicious watermelon on an old wooden table

Диня: какво трябва да знаем

Сред плодовете, които даряват лятото с аромат и вкус, динята изпъква като великолепен символ на освежаващата наслада. Тя крие в себе си не само уникален вкус, който е приятен за сетивата, но и голямо разнообразие от хранителни вещества.

Какво всъщност представлява динята?

Това е плод със сферична или овална форма и с гладка или ребриста повърхност, който се отглежда 1-2 години. Динята е известна със сочната и сладка вътрешна част, която също така съдържа и множество семки.

Какви са необходимите условия, за да се отглежда?

Отглеждането на този плод се свързва с определени условия и грижи, които осигуряват успешен растеж и развитие. Ето някои от основните условия, които са необходими за целта:

  • топлина и слънце – отглеждат се най-добре в топли климатични зони, защото имат нужда от голямо количество слънчева светлина и са топлолюбиви растения;
  • влажна среда –  предпочитат топли и сухи условия, но все пак им е нужна достатъчна влага, особено по време на растежа и развитието на плода;
  • дренирана почва – тези растенията предпочитат добре дренирана почва с лека структура, защото тежките и водосъдържащи такива  могат да доведат до проблеми с гниенето на кореновата система;
  • подходящо pH – почвата трябва да има pH, около 6.0 до 7.0, за да могат да бъдат усвоени правилно хранителните вещества;.
  • разстояние между растенията – задължително е да бъдат засети на разстояние, което им позволява да се развиват и разпростират без ограничения. Обикновено се оставят около 60 до 90 см между растенията;
  • правилно поливане – трябва да се поливат редовно, особено по време на вегетативния растеж, като е важно е да се избягват прекомерното водоснабдяване, което може да доведе до проблеми с гниенето;
  • тревни плевели – редовното премахване на плевели около растенията осигурява  достатъчно пространство, светлина и хранителни вещества за плода;
  • подпора – когато се отглеждат по-големи сортове е необходимо да подкрепите плодовете, за да ги предпазите от контакт с почвата, което може да доведе до тяхното гниене;
  • подходящо време за засаждане – времето за засаждане на дини зависи от климата и региона, но обикновено това се случва когато минат последните пролетни замръзвания;

В кои региони се среща?

Дините се отглеждат в разнообразни региони по света, където климатът е подходящ, като най-често това са:

  • северна Африка, най-вече Египет и Тунис;
  • източна Азия, включително Турция, Иран и Израел;
  • южна Европа, особено в Гърция, Испания и Италия;
  • Северна Америка, най-вече в Калифорния, Тексас и Флорида;
  • различни части на Азия, като Индия и Китай;
  • разнообразни райони в Африка, включително Централна и Западна;
  • Австралия, особено в сухи и топли райони

Какви са ползите от консумация на диня?

Ето кои са деветте ползи от консумацията на диня:

  • съдържа голяма част от основни хранителни вещества – със само 46 калории на чаша, динята е страхотен източник, когато става въпрос за хранителни вещества. Тя съдържа около 15% от  дневните ви нужди от витамин С, заедно с богатство от други витамини и минерали, включително калий и витамин А и В6;
  • богата е на голяма доза ликопен – ликопенът е естествено съединение, което се намира в различни плодове и зеленчуци, което има антиоксидантни свойства и придава запомнящия и се червен цвят, но освен  че притежава този специфичен оттенък, ликопенът е полезен и за вас. Доказано е, че намалява риска от рак, сърдечни и очни заболявания и понижава кръвното налягане;
  • помага ви да останете хидратирани – динята се състои от повече от 90% вода. Получаваме 80% хидратация от това, което пием, и 20% от това, което ядем, като консумацията на тази лятна наслада  определено може да помогне с балансирания прием;
  • спомага за здравословното храносмилане – има високо съдържание на вода и малко количество фибри, които са от ключово значение за  поддържане на гладкото храносмилане; 
  • помага със свалянето на килограми – изборът на диня пред друга сладка закуска ще ви държи сити за по-дълго време;
  • помага за намаляване на възпаления – специфична комбинация от антиоксиданти, ликопен и витамин С могат да намалят възпалението и оксидативното увреждане с течение на времето;
  • страхотна е за вашата кожа – водата и витамините А, В6 и С в динята помагат на кожата ви да остане мека, гладка и еластична. Витамин С засилва  производството на колаген, което подобрява еластичността на кожата и притока на кръв към нея, витамин А помага за възстановяването на кожните клетки, предотвратявайки сухата, лющеща се кожа, докато витамин B6 помага при кожни пъпки;
  • облекчава болката в мускулите – спортистите, които пият сок от този червен плод, са забелязали намаляване на мускулната болка до 24 часа, като изследователите го свързват със съдържанието на  L-цитрулин;  

Има ли рискове от прекаляване с консумацията на диня?

Както при почти всички храни, и при консумацията на диня може да има рискове, особено ако този плод се консумира в изключително големи количества. Ето някои от потенциалните заплахи:

  • захарно съдържание – това е сладък плод със значително съдържание на захари. При консумация на големи количества може да се възпрепятства контролът над кръвната захар, особено при хора с диабет;
  • алергии – в редки случаи хората може да имат алергични реакции към дини, като те могат да включват кожни сърбежи, оток на лицето и дори анапилактични реакции при по-сериозни случаи;
  • газове и разстройства на стомаха – консумацията на големи количества може да доведе до повишено образуване на газове и разстройства на стомаха при някои хора;
  • калий – дините съдържат калий, който е важен минерал за здравето на сърцето и нервната система, но въпреки това, хора със заболявания на бъбреците или такива, които приемат медикаменти и лекарства, трябва да бъдат внимателни с високото му съдържание;
  • диуретичен ефект – поради високото съдържание на вода и естествените диуретични свойства, прекалената консумация може да доведе до често уриниране и дори дехидратация при някои хора;

Заключение

Освен да се наслаждаваме на вкуса на този летен плод, нека също така  се възползваме от полезните му свойства. Когато се консумира в умерени количества, този плод може да бъде ценна част от разнообразната диета, което ще ни позволява да се радваме на здравословен начин на живот.

Източници

11 Top Watermelon Health Benefits That Nutritionists Say Are Backed by Promising Research

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0