Здраве

Естрадиол

Pills in the shape of a heart on a female palm, pink background.

Естрадиол

Всяка жена е запозната с явлението менопауза. То е естествена част от развитието на почти всички женски индивиди, край, но и начало на различни етапи на живота. Симптомите на менопауза и на периода след нея могат да бъдат различни и нуждаещи се от лечение. Една от функциите на естрадиола се намира точно в това.

Какво представлява естрадиолът?

Естрадиолът е хормон, който се възпроизвежда естествено от човешкото тяло, в яйчниците. Необходим е за регулирането на менструацията, процесите на сърдечно-съдовата, нервната, костната, съдовата и други системи. Естрадиолът е най-мощната и изобилна форма на естроген през репродуктивните години на жената. Има четири вида естроген: естрон (Е1), естрадиол (Е2), естриол (Е3) и естетрол (Е4). Използва се интензивно в хормоналната терапия и е важно лекарство при третирането на проблемите, възникващи с настъпването на менопаузата или при процеса на възстановяване от хистеректомия. 

Какви са неговите функции?

Този полов хормон има няколко функции. Преди жените да навлязат в менопауза, естрадиолът ги предпазва от сърдечно-съдови заболявания, заради завишената регулация на холестерол и триглицериди. Това намалява риска от атеросклероза. Другата му главна необходимост се изразява в това да развива и поддържа репродуктивната система. По време на менструацията, завишаването на нивата на веществото са причината за съзряването и отделянето на яйцеклетката, както и за удебеляването на стените на матката, което да позволи на вече оплоденото яйце да се имплантира. При мъжете хормонът се грижи за поддръжката на костите, производството на азотен оксид и функциите на мозъка. Макар и нуждите на мъжкия пол от хормона да са по-малки от тези на женския, за тях също е от голямо значение за добрата цялостна функция на тялото.

Какво е менопаузата?

Преди да продължим, нека дадем ясно определение за този процес. Менопаузата е времето, което отбелязва края на менструациите на една жена. Диагнозата се поставя след като са изминали 12 месеца без цикъл. Най-често се появява в периода между 40-те и 50-те години, но е възможно и да се случи в малко по-късен етап. Началото на менопаузата е краят на фертилността на жената. Симптомите се изразяват под формата на:

  • нерегулярна менструация;
  • вагинална сухота;
  • горещи вълни;
  • среднощно потене;
  • проблеми със съня;
  • резки промени в настроението;
  • качване на килограми и забавен метаболизъм;
  • изтъняване на косата;
  • суха кожа;
  • загуба на плътност в гърдите;

Невъзможността от измъкване от настъпването на този период от живота не трябва да бъде повод за страх или притеснения. Медицината е развита достатъчно, за да може дори и при негативно развитие в следствие от диагностицирането, жената да се чувства добре и все едно е на 30. Добре, може би 40. 

Каква е връзката между естрадиолът и менопаузата?

Ефектите от естрадиолът се забелязват ясно при жените, сблъскващи се с менопаузата. През този процес, потърпевшите имат естествено занижени нива на хормона, тъй като яйчниците вече не го произвеждат, резултат от края на фертилния период. Тази разлика често води до промени в настроението, вагинална сухота, горещи вълни и среднощно потене – симптоми, вече асоциирани със самото явление. С времето, ниските нива на хормона могат да доведат до остеопороза. До скоро време, жените, преминаващи през менопауза, са били лекувани с естрадиол като част от хормонозаместителната терапия – най-често под формата на хапче, гел или лепенка. Макар и този вид терапия да е ефективна, скорошни проучвания показват, че тя бива съпроводена от завишен риск от образуването на съсиреци, проблеми със сърцето, инсулт и рак на гърдата. 

Какви потенциални проблеми могат да възникнат при дисбаланс в нивата на хормона?

Този хормон е важен за функциите на тялото и репродуктивната система. Твърде големи количества, обаче могат да доведат до акне, ниско либидо, остеопороза и депресия. Екстремно завишени норми повишават риска от рак на матката и на гърдата. В другата крайност, ниските количества са причинители на сърдечно-съдови заболявания и покачване на теглото.

Заключение

Естрадиолът е част от организма на всеки човек. В жените той е повече и е особено важен за функцията на репродуктивната система. С настъпването на менопаузата, нивата намаляват, което може да доведе до нужда от допълнително набавяне на хормона. Това явление може да бъде стресов процес, психически и физически, но знанието по темата може да е източник на спокойствие и да позволи на жената да продължи живота си със същите темпове.

Източници

Estradiol

Everything you need to know about estrogen

Reproductive Hormones

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0