Здраве

Хималайска сол

himalayan-salt-2022-11-08-07-28-57-utc

Хималайска сол

Солта е една от основните и най-използвани съставки в кухнята по целия свят. Тя представлява финалната добавка към почти всяко едно наше ястие. Ако преди масово се е използвала обикновената, то сега хималайската  започва да измества я все повече и да бъде считана като по-здравословна алтернатива. В тази статия може да се запознаете по-добре с нейните предимства, за да я включите към готвенето си, ако все още не сте.

Какво представлява хималайската сол?

Розовата хималайска сол е извлечена от солната мина Khewra, намираща се в близост до Хималаите в Пакистан като тя е една от най-старите и големи солни мини в света. Смята се, че добитото от тази мина, се е образувало още преди милиони години от изпарението на древни водни тела. Извлича се ръчно и е обработвана минимално, за да се получи нерафиниран продукт, който да бъде без добавки. Това е основната причина да се смята за много по-естествена от готварската. Подобно на нея, тя се състои предимно от натриев хлорид. Естественият процес на събиране обаче позволява на хималайската да притежава много други минерали и микроелементи, които не се намират в обикновената (готварската). Смята се, че съдържа около 84 различни минерала и микроелемента. Всъщност именно те, особено желязото, му придават характерния розов цвят.  Доскоро пазарът на тази съставка беше сравнително малък. Сега, поради популярността си, износът е нараснал до 400 000 тона всяка година.

С какво се различава от другите видове сол?

Както готварската, така и хималайската се състоят предимно от натриев хлорид, но при втората има до 84 други минерала и микроелемента. Те включват обикновени минерали като калий и калций, както и по-малко известни такива като стронций и молибден. Това е и на-голямото предимство на хималайскатата пред всички останали.

Какво съдържа хималайската сол?

Както разбрахме, тя съдържа много повече като количество минерали като:

 • калций (mg) – 1.6
 • калий (mg) – 2.8
 • магнезий (mg) – 1.06
 • желязо (mg) – 0.0369
 • натрий (mg) – 368

За да придобием по-ясна представа за разликата между нея и обикновената, съдържанието на същите вещества при обикновената е:

 • калций (mg) – 0.4
 • калий (mg) – 0.9
 • магнезий (mg) – 0.0139
 • желязо (mg) – 0.0101
 • натрий (mg) – 381

Какви са ползите от нейния прием?

 1. Понижава кръвното налягане

Трапезната е силно обработена и съдържа по-малко минерали и повече натрий от хималайската. Когато заменим трапезната с розовата, тялото ни ще я преработи по-лесно, защото не се нуждае от толкова много вода, за да изчисти излишния натрий, както би имало, ако сме консумирали готварска. Розовата е естествено богата на йод, който хранителните компании добавят изкуствено към трапезната след преработката ѝ. Естественият йод в хималайската е много ефективен за подпомагане на тялото ни да създаде електролитен баланс, като помага на червата ни да абсорбират хранителни вещества и понижава кръвното налягане.

 1. Детоксикация на тялото

Хималайската съдържа различни видове елементи, включително калий, желязо и калций. Всички те подпомагат естествения процес на детоксикация на нашето тяло и насърчават премахването на бактериите.

 1. Подобрява храносмилането

Богатото минерално съдържание помага за балансиране на нивата на pH на тялото ви. Когато нашите нива на pH са балансирани, телата ни имат по-добър имунитет и са по-способни да обработват и усвояват храната.

 1. Подобрява хидратацията на тялото

Когато се потим или тренираме, ние губим минерали и електролити. Пиенето на вода с хималайска сол и лимон след тренировка може да помогне за възвръщането, както на енергията, така и на хидратацията. По същия начин действат и популярните спортни напитки.

 1. Предотвратява признаци на стареене

Накисването на тялото във вода с тази съставка помага за подмладяване на кожата. Например, хромът се използва срещу акнето, цинкът помага за зарастването на раните, сярата поддържа кожата гладка, а магнезият, може да помогне за успокояване на мускулите и меките тъкани.

Съществува ли риск от нежелани последици при консумация?

Тя носи същите рискове като всеки друг вид диетичен натрий. Получаването на твърде много натрий, от какъвто и да е източник, може да доведе до високо кръвно налягане (хипертония), което може да влоши много здравословни състояния и да повиши риска от сърдечни заболявания, инсулт и други сериозни състояния.

 1. Сърдечно заболяване

Високото кръвно налягане е водещата причина за сърдечно-съдови заболявания. Известно е, че твърде много сол причинява високо кръвно налягане.

 1. Проблеми с бъбреците

Тъй като твърде много натрий може да причини високо кръвно налягане, това може също да повиши риска от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Ако имате ХБЗ, вашият лекар ще ви даде насоки за това колко натрий (от всеки и всички източници) е добре да приемате.

 1. Усложнения при остеопороза 

Колкото повече сол ядете или пиете, толкова повече калций изхвърля тялото ви чрез урината. Поради тази причина хората с остеопороза трябва да се придържат към диета с ниско съдържание на натрий, за да предотвратят загубата на калций по този начин.

Какво е нейното приложение?

Можем да готвим с розовата точно както с готварската. Използва се в сосове и маринати или просто се добавя към храната като завършек за обяд и вечеря (например салати). Някои хора дори използват я като повърхност за готвене. Големи блокове от нея могат да бъдат закупени и използвани за печене, запържване и придаване на солен вкус на месо, риба и други храни. Тя може да бъде закупена фино смляна точно като обикновената, но не е необичайно да се намерят и едри разновидности, продавани в по-големи размери на кристали.

Освен в кухнята, тя се използва в някои продукти за вана, за които се твърди, че подобряват състоянието на кожата и успокояват възпалените мускули. Солните лампи също често се правят от розова сол и се твърди, че премахват замърсителите на въздуха. Тези лампи се състоят от големи блокове сол с вътрешен източник на светлина, който ги загрява. Освен това прекарването на време в изкуствени солни пещери, оформени от розова хималайска сол, е популярно сред хората, които търсят подобряване на кожните и респираторните проблеми.

Заключение

Благодарение на високия си минерален състав, хималайската сол е по-добра и здравословна алтернатива на всички останали. Когато нейният прием стане прекомерен, всички нейни ползи се превръщат във вреди за организма ни. Количеството, което приемаме, както и на всеки друг вид сол, трябва да бъде съобразено, за да намалим възможните щети над организма.

Източници

Is Pink Himalayan Salt Better Than Regular Salt?

9 Benefits of Himalayan Salt

Himalayan Salt: Is It Good for You?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0