Личностно Развитие

Индустрията за самопомощ – бъдещето на бизнеса и образованието

ation - 2024-01-21T154857.076

Индустрията за самопомощ – бъдещето на бизнеса и образованието

Индустрията за самопомощ е оценена на около 350 милиона долара на ден, а до 2025та година се смята, че ще достигне невероятните един милиард на ден. Това е една от най-бързо разрастващите се индустрии, от която лесно можете да станете част. В тази аудио статия ще Ви разкрием различните аспекти на този тип бизнес и защо е важно да се включите в тази надпревара по знания.

Едни от най-големите имена в индустрията за самопомощ в днешно време са Дийн Грациози и Тони Робинс. Двамата са бизнесмени, развили няколко мултимилионни компании, които обаче се занимават и с образованието на обикновените хора, като правят семинари, пишат книги и организират курсове по теми, в които са експерти. Тони Робинс стига там, където е в момента, с помощта на книги за самопомощ, като любимият му автор е Джим Рон, а на Дийн Грациози – Тони Робинс.

Историята на Дийн Грациози всъщност е изключително показателна за силата на индустрията за самопомощ. Към трийсетте си години той е имал малка компания и се е занимавал с продаване на къщи и коли като източник на допълнителен доход. Нямал е невероятен успех, но определено е натрупал сравнително големи суми в банковите си сметки. В свободното си време е посещавал терапевт и е използвал техниките на Вим Хоф за дишане. От страни изглеждало сякаш животът му се е подредил и че той е един човек, който обръща внимание на здравето си. Истината обаче е била друга – Дийн Грациози всъщност е бил изключително депресиран, бракът му не е вървял и със съпругата му са спели в отделни стаи, а в кариерен план се е чувствал стресиран и заклещен. Една вечер остава до по-късно пред телевизора и попада на реклама на Тони Робинс. Вдъхновен е от неговите съвети за живота и решава да отиде на негов семинар, на който Тони Робинс говори за промяна на светогледа и за финансова независимост. Дийн се вдъхновява изключително много от този семинар и решава да си купи всички книги за самопомощ, които Тони Робинс е написал. Изведнъж усеща невероятен прилив на енергия и започва да чете и други автори, които се опитват да помогнат на останалите. Така решава да промени живота си. Самият Дийн Грациози се вдъхновява да помогне на хората по същия начин и прави малки курсове по телевизията и на дискове, в които учи хората как да сключват брокерски сделки и как да припечелват повече пари, продавайки коли. Курсовете му стават абсолютен хит и бизнесменът става една от най-влиятелните личности в бизнеса за самопомощ, превръщайки се в автор на бестселъри според списание “Ню Йорк Таймс“. Също така днес е най-добър приятел с Тони Робинс и двамата дори основават две компании заедно.

Дийн Грациози обяснява индустрията за самопомощ по следния начин. В живота на всеки един човек настъпват моменти, в които нещо негативно неочаквано ни е сполетяло или имаме нужда от знание по някой въпрос, но нямаме идея откъде да го вземем. Обикнево в тези моменти хората започват да се лутат, да правят грешки, да се учат от грешките си и в крайна сметка, получават знанието как да си решат проблема. Някои в търсенето си на отговори дори се връщат на училище или се записват отново в университет. Индустрията за самопомощ ни спестява времето на лутането и официалното скъпо образование. Вместо да се опитваме сами да измислим решението на всеки един от нашите проблеми, можем просто да потърсим помощ от хората, които вече са минали през същото. 

Когато става дума за самопомощ, повечето хора си представят бизнес или финансови съвети или техники за подобряване на физическото и психическото ни здраве. Истината обаче е, че това е само малка част от индустрията. Всяко Ваше знание може да бъде ценен актив, който да се научите да продавате на останалите. Например в уебсайта на Тони Робинс и Дийн Грациози, на който всеки един човек може да създаде собствен онлайн курс, има хора, които съветват други, които скоро са овдовяли или минават през развод. Има уебинари за енергийно лечение с камъни и слагане на екстеншъни. Истината е, че Вие не трябва, а и не можете да създадете курс, който да се хареса на 8 милиарда души, но можете да направите такъв, който е интересен точно на онази ниша от хора, които могат да се възползват от Вашите конкретни знания и умения. Понякога дори можете да започнете да продавате знанията, които сте натрупали от други хора. Точно това е правил и Тони Робинс в началото на кариерата си – просто е разказвал прочетеното в книги за самопомощ.

Вдъхновяваща история за силата на индустрията за самопомощ идва отново от Дийн Грациози. Една от първите клиентки на сайта на Тони Робинс и Дийн Грациози е жена на име Джейми, която се страхувала да започне курс за лекуване на екзема с природни методи. В крайна сметка решила, че нейните притеснения не са достатъчно добра причина да не предаде знанието си, и затова създала курса. Няколко месеца по-късно на Дийн Грациози му се ражда син с много силна екзема. Съпругата на бизнесмена поръчва курса на Джейми, без да знае за продължителните процеси на увещаване, през които мъжът й е минал, за да убеди Джейми да сподели знанията си в платформата. Тази история доказва реципрочността на индустрията за самопомощ и ни убеждава, че за всяко едно знание има някой, който се нуждае от него.

Как обаче можете да продавате знанията си? Един от вариантите е да се възползвате от онлайн сайтове за правене уебинари като този, създаден от Тони Робинс и Дийн Грациози. Не е задължително обаче да използвате сайт, предназначен специално за това. Всъщност е важно в началото да започнете да правите безплатен контент, който да привлече клиенти. Тук се намесват и социалните мрежи. Направете си инстаграм, в който да качвате образователни постове. Създайте фейсбук група, посветена на онова, което искате да преподавате, и по този начин стимулирайте организирането на общност, в която информация по темата ще се обменя и Вие можете да изглеждате като експерт. Напишете съобщения и имейли на всички хора, които познавате и които биха били склонни да се възползват от курса Ви. Помнете, че колкото повече хора успеете да привлечете сами, толкова повече хора ще бъдат привлечени от самите тях, защото мълвата за добрия Ви курс ще достигне до широката публика. Можете да използвате платформи като Зуум и Скайп, за да събирате зрители и за да не се налага да давате пари на специални платформи. Когато приключите или поне развиете достатъчно онлайн присъствието си, можете да организирате и платени събития на живо и така да се утвърдите в индустрията за самопомощ. В зависимост от естеството на знанието, което искате да продавате, може да напишете и книга. Това определено е начин да се покажете като експерт.

Това е нашето кратко описание на индустрията за самопомощ и как можете да станете част от нея. Нека повторим най-важните неща отново. Това е индустрия, която се занимава с неофициалното обучение на хора, които не искат да търсят теоретична помощ от училища и университети, а от практични съвети от други хора, които вече имат опит в онова, което ни интересува. Две от най-големите имена в тази индустрия са Тони Робинс и Дийн Грациози – успешни бизнесмени, които споделят, че самите те са постигнали успеха си с книги и курсове за самопомощ. В този бизнес има търсене за всякакви знания, вариращи от съвети за спокоен развод до развитие на лидерски способности. Всеки един човек може да предложи уменията си и да ги продаде. Когато установите кое Ваше знание може да бъде от полза на другите, започнете да се рекламирате онлайн чрез социални мрежи като Инстаграм и Фейсбук. Можете да използвате специализирани за уебкурсове платени платформи като Майндмастър, но може да организирате първите си курсове в Зуум и Скайп. Имате възможността да напишете и книга, а също така и да организирате събития на живо. Ако искате да намерите допълнителен източник на доход и желаете да допринесете за благополучието на обществото, то ние Ви препоръчваме да опознаете индустрията за самопомощ и да решите дали тя Ви е интересна.

Източници:

Безплатен онлайн ивент с Дийн Грациози

The 5 SECRET Habits Of The ULTRA SUCCESSFUL | Dean Graziosi & Lewis Howes

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0