Здраве

Какво трябва да знаете за пречистването на кръвта?

Какво трябва да знаете за пречистването на кръвта

Какво трябва да знаете за пречистването на кръвта?

Кръвта е неизменна част от работата на човешкия организъм. Нейната функция се изразява по различни начини – освен че тя захранва органите, чрез нея се пренася кислородът и важните за тялото нутриенти. Но тя също се ,,замърсява”, а пречистването ѝ е най-вече работа на органи, като черния дроб и бъбреците. 

Какво представлява пречистването на кръвта?

Пречистването на кръвта е вид терапия, използвана за множество заболявания с цел да ,,изчисти” тялото на пациента, отстранявайки токсините и патогените. Впоследствие, кръвта се възстановява чрез набавянето на филтрирана такава.

Обикновено тази процедура се извършва над хора в много критично състояние или със сериозни здравословни проблеми, с цел превенция на органната недостатъчност. Може да протече по различни начини, като: 

 • филтрация;
 • диализно лечение;
 • адсорбция;
 • комбинирано.

В други, по-леки случаи, професионалистите най-често прибягват до по-лесни решения, като промяна в начина на хранене, приемането на суплементи, следването на различни, растително базирани рецепти, а за пълна и дълбока детоксикация може да се използва и билкова тинктура.

Какви са ползите от пречистването на кръвта?

Пречистването има няколко основни ползи:

 • бори се със симптомите на кръвно отравяне; 
 • спомага за третирането на възпаления;
 • превенция срещу тумори;
 • намалява риска от рак;
 • намалява нивата на холестерола.

Тази процедура най-вече се изпълнява от определени органи в човешкото тяло като кожата, червата, далака и лимфната система. За да се подобри тяхната функция и ефективност, е най-добре да се наблегне на приема на някои храни, като плодове, включително боровинки, грейпфрут и ябълки, зеленчуци, като карфиол броколи и зеле, риба и др. Възможно е да се осигури цялостен детокс на тялото с чесън и с лимони за премахване на следи от алкохол, от бактерии, както и за да се отървете от мазнините, лошия холестерол и други.

Други хранителни групи пък биха се фокусирали на определени органи, като черния дроб и бъбреците, които също се грижат за доброто състояние на кръвта. За подпомагане на процесите в тях се препоръчват:

 • джинджифил;
 • зелен чай;
 • хибискус;
 • магданоз;
 • жълтурчета.

Що се отнася до борбата с възпаленията, там е подходящо да се доверите на чай от коприва, който има и други полезни действия – по-добро състояние на ноктите, кожата и косата, укрепване на имунната система, понижаване на кръвното налягане и др.

Има и лекарства, които да се погрижат за спомагането на процеса на пречистване, но дори и тези медикаменти най-често се базират на комбинирането на различни билки и вещества.

Извършването на прочистващо действие с хранителни добавки е полезно, защото в рядък процент от случаите необходимите нутриенти могат да се набавят самостоятелно чрез диетата. Билковите хапчета могат също да са от голяма полза, но не трябва да са заместители на балансирания хранителен режим.

Може ли тази процедура да бъде превантивна мярка срещу заболявания?

Както вече стана ясно, пречистването на кръвта има множество положителни свойства над тялото, включително превенцията и намаляването на риска от някои болести. Независимо дали бива извършено чрез помощта на медикаменти и разнообразяване на храненията. Филтрацията и абсорбция, които са важни за пречистването и доброто здраве, могат да се извършат с машина.

Защо кръвта има нужда от пречистване?

Кръвта е замесена във всеки процес в тялото, като неизменна част от него. Нейното състояние определя това на останалата част от системата. След като е натоварена с толкова много отговорности, това предразполага, че тя също може да бъде изложена на опасности и да бъде замърсена.

Главните причинители за влошаването на състоянието ѝ не са толкова непознати, колкото може би се предполага – алкохола, цигарите, опиатите, вредната и мазна храна. Всички влияят директно върху нейното съдържание, качество, баланс и процес на работа. Единственото собствените ни навици и това как те са изградени могат да определят нашето благосъстояние.

Какви действия да предприемете?

Има няколко възможни превенции, до които да прибегнете в ежедневието. Такива са: спазването на диета, която да включва всички храни ,,помощници” на процесите на детоксикация както на отделни органи, така и на цялото тяло. Приемането на качествени и пълноценни хранителни добавки, които да подсигуряват задоволяването на нуждите ви всекидневно, воденето на активен начин на живот и цялостната грижа за вас и тялото ви също са отлична превантивна мярка.

Консултирайте се с лекар при сериозни признаци на замърсяване, като: треперене, резки промени в телесната температура, неравномерно дишане и ускорен пулс, особено ако страдате от тях от продължителен период от време. Следете тялото си и неговото състояние внимателно.

Заключение

Пречистването на кръвта е важен и необходим процес за всеки човек, особено за тези с афинитет към вредните навици и нездравословен начин на живот. То може да се осъществи както вкъщи, чрез промяна в начина на хранене и чрез приема на хапчета и витамини, така и от лекар в клинични условия при по-сериозни случаи. Важно е да се отбележат и множеството предимства, що се отнася в борбата с туморни образувания, възпаления от различен характер и високото кръвно. 

Източници

Blood Cleaning 101: How to Purify Blood?

How to Clean Your Blood: Herbs, Foods, and More

Why should you opt for blood purification?

0